Bodrum Gündem

BODRUM BELEDİYE MECLİSİNDE HARARETLİ ANLAR…

01.12.2015
0
A+
A-

belediye meclisi aralık (1) İKİ ÖNERGE, SEKİZ GÜNDEM MADDESİ İLE TOPLANAN SON BODRUM BELEDİYE MECLİSİNDE HAREKETLİ ANLAR YAŞANDI…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Belediye Meclisinin 2015 yılı Aralık Ayı Olağan Toplantısı Turgutreis Mahallesinde bulunan Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. İki önerge, toplam sekiz maddenin görüşüldüğü 2015 yılının son toplantısının sonunda hareketli anlar yaşandı. Bilboardların Gıda A.Ş.’ye tahsisi konusunda MHP’li meclis üyeleri itiraz ederken, toplantı sonunda Yalıkavak Geriş bölgesine yapılacak RES’ler için karşı olanlar meclis üyelerinden destek istedi.

Bodrum Belediye Meclisinin 2015 yılı Aralık Ayı Olağan Toplantısına CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ve MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun’da yönetim kurulu üyeleri ile birlikte katıldı.

belediye meclisi aralık (17)Biri CHP, biri MHP olmak üzere iki önerge sunuldu. Başkan Mehmet Kocadon ile CHP’li meclis üyeleri Taner Uslu, Niyazi Atare, Önder Batmaz, Osman Küçükyüzbaşı, Özden Baysal ve Ali Öztürk imzalı verilen önerge şu şekilde; “İlgili madde gereği, Merkez ve Konacık mahallesi sınırları içindeki, açık hava reklam alanlarını ve reklam ünitelerinin Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş.’ye tahsisi talep edildi.” Bu önergenin gündeme alınması oy birliği ile kabul edildi.

Diğer önerge ise MHP’li meclis grubundan Mustafa Paşalı Süleyman Mazı, Mazlum Ağan, Hülya Aşkın, Mahmut Özbelen, Mustafa Dağdelen, Erdinç Tekinkaya ve Şakir Açıkgöz imzası ile verildi. Önerge şu şekilde; “Ülke ve dünya barışına katkıda bulunması adına Ege sularında ölen ve cansız bedenini Bodrum kıyılarına vuran 2 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi adlı bebeğin yaşamını kaybettiği plaja adının verilmesi ve hürriyeti temsil edecek bir heykelin o plaja dikilmesi önerildi.” Bu önergede oy birliği tarafından kabul edildi.

belediye meclisi aralık (2)Daha sonra Gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Altı maddenin, beşi oy birliği ile mecliste kabul edilirken, üçüncü madde “İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne ait gider bütçesinde yer alan 06.4.1.07 Yol İçin Arazi Alım ve Kamulaştırma Giderleri tertibi ile 06.4.1.90 Diğer Gayrimenkul Alım ve Kamulaştırma Giderleri tertibinden toplam 2.000.000,00-TL alınarak, Özel Kalem Müdürlüğünde ödenek kalmayan kalemlere aktarım yapılması” MHP2lilerin ret oyuna karşılık CHP’lilerin evet oyları ile kabul edildi.

belediye meclisi aralık (29)Merkez ve Konacık mahallesi sınırları içindeki, açık hava reklam alanlarını ve reklam ünitelerinin Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş.’ye tahsisi konusunda verilen önergenin görüşülmesinden önce Başkan Kocadon bilgi vermesi için Bodrum Belediyesi Avukatı Mehmet Türkoğlu’na söz verdi. Bilboard ihalesinin Sayıştay tarafından iptal edilmesi ile ilgili firma ile yazının gönderildiğini söyleyen Avukat Türkoğlu şöyle konuştu; “İlgili firma reklam alanlarını beş yıl süre ile ihale sonucu almıştı. Bu ihale ile ilgili olarak, ERA Reklam tarafından dava edilmişti. İlk aşamada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Daha sonrasında Muğla İdari Mahkemesi açılan davayı reddetti ve bizimde bu sürede yaptığımız ihale sonuçlandı. Ancak Danıştay Muğla İdari Mahkemesinin kararını reddedince, Muğla İdari Mahkemesine dava yeniden döndü. Muğla İdari Mahkemesi bu defa Danıştay’ın kararını gerekçe göstererek ihalenin iptaline karar verdi. Ama aradan üç buçuk yıl gibi bir süre geçti. Mahkemenin iptal kararını bizde ilgili firmaya yazılı olarak tebliğ ettik. Onlarda Cuma günü itibarı ile bütün reklam alanlarını düzenlenen tutanakla Bodrum Belediyesine iade ettiler. Konu bu aşamadan sonra meclise şirketimiz tarafından önerge olarak getirildi. Meclis uygun görürse tahsisini istiyorlar. Şu an için o alanlar belediyemizin uhdesindedir.”

belediye meclisi aralık (5)MHP grubu adına söz alan Avukat Şakir Açıkgöz ise doğrudan tahsis edilmesinin uygun olmadığını ve neden ihaleye çıkarılmadığını sordu. Başkan Kocadon ise süresinin bitmesine kısa bir süre kaldığı için ihaleye çıkmasına gerek olmadığı ifade etti. Başkan 2016 Mart ayında tüm yarımadadaki billboardların ihaleye çıkacağını söyledi.

Avukat Türkoğlu ise 1995 yılından bu yana tahsis yönteminin kullanıldığı, sadece bu dönemde Belediye Başkanının önerisi ile ihaleye çıktığını ve bu sistemin yeni bir şey olmadığını 22 yıldan bu yana tahsis yönetiminin uygulandığını, Sayıştay denetlemelerinde bu konu ile ilgili olumsuz bir görüş sunulmadığını ve herhangi bir davanın da açılmadığını söyledi.

belediye meclisi aralık (23)Konu ile ilgili söz alan Bodrum Gıda A.Ş.Genel Müdürü Hüseyin Yıldızhan ise Muğla Büyükşehir olmasından dolayı 10 belediyenin kapandığını, o belediyelerin de farklı adetlerde, farklı fiyatlarda ve farklı tarihlerdeki anlaşmaları sürdüğünü hatırlatarak şunları söyledi; “Bunların bitim süreleri de farklı tarihlerde. Biz hedef olarak Bodrum Belediyesinin yaptığı 2017 Mart ayında hepsini bir araya toplamak amacıyla, biliyorsunuz Temmuz ayında Gümüşlük’ü, Yalıkavak’ı, Bitez’i, Göltürkbükü, Gündoğan ve Mumcular’ı içine alan bir paketi Gıda A.Ş.’ye tahsis etmiştik. Onları da aynı tarihte bitecek diye davet usulü şirketle ihale yaptık. Buradaki amaç başka da bir karışıklığa sebep vermemek. Çünkü bu beldelerimizin bir kısmında da Büyükşehirin ana arterleri de var. Büyükşehir Belediyemiz de Ocak ayından itibaren kendi bölgelerindeki alanları ihaleye çıkacak. Şimdi her hangi bir firmayı mağdur etmemek veya herhangi bir karmaşa yaratmamak adına Gıda A.Ş. üzerinden bunu aynı tarihlere denk getirip, sonra bunu belediye ihaleye çıkabilir.”

Yıldızhan billboardları kiraya verebileceğini, ihaleye çıkabileceğini yada altyapısı uygun olmasından dolayı kendisinin de işletebileceğini sözlerine ekledi.

MHP’li üye Avukat Açıkgöz ise bu ifadelerin Hüseyin Yıldızhan’ın şahsi görüşleri ve yorumları olduğunu ve yasal bir gerekçesi olmadığını ifade ederek: “Sayıştay Denetim Raporunda Belediye şirketine ihalesiz olarak yapılan tahsis ve kiralamaların kaldırılması ve kiralama ve tahsislerin hukuka ve yasalara uygun yapılması sağlanmalıdır” şeklinde bir önerisinin olduğunu hatırlattı. Avukat Açıkgöz şöyle devam etti; “42 tane yer doğrudan tahsis işlemi ile Gıda A.Ş.’ye verildi. Sayıştay Raporundan söylüyorum. Devlet İhale Kanununa göre Belediye zarara uğratılmıştır. Bunu ben demiyorum, raporda yazıyor. Siz burada olumlu diye geçiştirdiniz de ben kısaca göz atınca 9 tane bulgular ile birlikte 14 tane belediyeyi zarara uğratıldığına dair olumsuz görüşler var. Birde tahsis kesinlikle yasaya aykırıdır. Bizde bu konu ile ilgili ne yapılması gerekirse onu yapacağız başkanım. Yapacak bir şey yok.” Order Lamisil order Paxil online

belediye meclisi aralık (31)Başkan Kocadon ise yanıt olarak “Sayıştay’ın raporunda yanlış bir şey olsa bunu belirtir ve belediye başkanı ve görevlilere zimmet çıkarır. Var mı böyle bir şey? Yok.” dedi.

Oylama sonucu MHP’lilerin hayır oylarına karşı, CHP’lilerin Evet oyları ile reklam alanları Bodrum Gıda A.Ş.’ye tahsis edildi.

Son madde ise MHP’li meclis üyelerinin önerisi olan Suriyeli Aylan Kurdi adlı bebeğin yaşamını kaybettiği plaja adının verilmesi ve hürriyeti temsil edecek bir heykelin o plaja dikilmesi konusunda kısa bir açıklama yapan Başkan Kocadon, önerinin iyi niyetli bir öneri olduğu aynı görüşleri paylaştığını ifade etti. Başkan Kocadon şöyle konuştu; “Bodrum Belediyesi zaten bu çalışmayı yapıyor. Ben bu önergeyi iyi niyet önergesi olarak kabul ediyorum. Burada oylamaya sunarsak, evet yada hayır konusuna getirmek istemiyorum. Açık ve net söylüyorum. Çünkü bu hepimizin sorunu. İnsanlık aleminin sorunu. Bir önerge verilerek bir siyasi partiye mal olmasını istemiyorum. Bu önerge bizden geçer.”

belediye meclisi aralık (42)MHP’li üyeler bu önerge sizden de gelirse bizden de geçer demelerine karşın Başkan Kocadon önergenin bu konuda çalışma yapılmasını oya sundu. Oy birliği ile kabul edildi.

Gündem dışı söz alan MHP’li Süleyman Mazı Turgutreis’te önemli sorunların olduğu ve Turgutreis ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapılmasını istedi. Taner Uslu yapılan çalışmalar ile ilgili kısaca bilgi verdi. Şikayet olan yerlerde de sıkıntıların kısa sürede iyileştirilerek sorunların çözüleceğini kaydetti.

Meclis toplantısının sonunda ellerinde belgeler ile Başkan Kocadon’a gelen Hasan Yokarlı ve RES yapılmasına karşı olanlar şikayetlerini dile getirdiler. RES çalışmalarının kanuna aykırı bir şekilde devam ettiğini ifade edilirken, yapılan çalışmalar sırasında zeytin bahçelerinin de zarar gördüğü iddia edildi.

belediye meclisi aralık (38)Başkan Kocadon bu konuda bir kampanya başlatacaklarını ifade ederek şöyle konuştu; Order Retin-A “Biboardlarda ve ulusal basında özellikle çevreye duyarlı Türkiye vatandaşlarını da Bodrum’a davet ediyoruz. Büyük bir eylem organize ediyoruz.”

Meclis sonunda meydana gelen yoğun bir karmaşa içinde Başkan Kocadon konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz Bodrum halkı medeni, misafirperver, hoşgörüsü yüksek olan bir halkız. Hoşgörümüzü lütfen kimse farklı boyutlara getirmesin. Biz bütün haklarımızı yasal çerçeveler içinde ararız. Bu hoşgörümüzden faydalanıp, böyle yanlış beyanlar verip, Bodrum belediyesini tanımayız gibi ifadeler sadece bizim misafirperverliğimizden dolayı onlara gösterdiğimiz hoşgörüdür. Ama şunu unutmasınlar; Bodrum halkının birlik ve beraberliği karşısında ve Bodrum halkının istemediği bir şey asla gerçekleşmez. Bunu bir çok defa yaşadık. Bundan sonra da yaşayacağız. İlgili firma bir şeyler getirmiş, şimdi Taner Başkan bu konuda size bilgi versin.”

Başkan Kocadon yakında medeni çerçeveler içinde büyük bir protesto eylem planladıklarını ve tarihini de kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Bodrum belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu’da konu ile ilgili yetkileri çerçevesinde kontrol ve denetlemeler yaparak gereğini yerine getirdiklerini söyledi. RES konusunda karşı duran Gerişlilere MHP’li meclis üyeleri de destek verdi.

Yorumlar

  1. taylan tüfek dedi ki:

    BİLBOARDLARIN şahsen belediyenin uhdesinde kalmasını tercih ederim ama denetim mekanızmasında sadece belediy e değil halktan oluşaçak bir heyetinde olmasında yarar görüyorum o zaman kimse belediye kendi adamlarını koluyor laflarındanda kurtulmuş olur

    yapılacak olan ruzgar enerjisi ise tamamiyle karşı çıkmak yerine bodruma ne getirir ne götürür konusunda bir kamu oyu araştırması yapılırsa daha iyi olur derim herkese selam ve saygılar

  2. ismel dedi ki:

    baştan sona kişi ya da firma menfaatleri etrafında geçmiş koca toplantı. hizmet namına bişey göremedim. siz de göremediyseniz. çok yazık olmuş.

  3. ismel dedi ki:

    benim yorumun neden bekletiliyor hala?