Bodrum Gündem

BATIĞIN BULUNMASININ 40. YILINDA “CAM ÇALIŞTAYI”

cam çalıştayı (4)Bodrum Serçe Limanından bundan 40 yıl önce çıkartılan ve hali hazırda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde sergilenen batıkların 40. Yılında “Cam Çalıştayı” düzenleniyor.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından tarihi eserlerin koruma ve onarım uygulamaları konusunda bilgi paylaşımı sağlamak ve mesleki etik birliğinin oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla 12-14 Ekim tarihleri arasında  INA (Institute Of Nautican Archaeology) da gerçekleştirilecek olan çalıştaya Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden konusunda uzman yaklaşık 60 bilim insanı Bodrum’da bir araya geliyor.

“Cam Denilince Aklımıza Sadece Bodrum Geliyor”…

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünde restoratör olarak çalışan Uğur Genç bu yıl üçüncüsü düzenlenen çalıştay ile ilgili şunları söyledi “Biz ilk defa 2014 yılında seramik eserler üzerine Eskişehir’de 3 gün süren bir çalıştay yaptık. Türkiye’de seramik üzerine çalışma yapanlarla buluşup bu süreçleri beraber konuştuk. Bunun neticesinde bir sonuç bildirgesi elde ettik. Bunu bilimsel bir toplantıda duyurduk ve bu verileri kitap haline getirdik. Bu çalışmalarımızla ilgili çok olumlu dönüşler oldu ve bunun üzerine  İkinci çalıştayımızı Yıldız Teknik Üniversitesi ile metal eserler üzerine gerçekleştirdik. Geçen yıl üçüncü çalıştayımızı hangi konu üzerine yapacağımızı düşünürken Bodrum çevresinde Serçe limanında ki o batık aklımıza geldi,  aslında çok fazla cam eser çıkmıştı.  Tam da cam batığının bulunuşunun 40. Yılına denk geliyordu. O sebeple bu çalıştayı burada yapmaya karar verdik. Çünkü Bodrum Arkeoloji Müzesinin çok önemli bir holü  sadece cam eserlerle ilgilidir. Biz restoratörler cam deyince aklımıza hep Bodrum ve buradaki zengin koleksiyon gelir.  Burada hali hazırda görevli olan Gülser hanımın bu konuda çok büyük emekleri var. 12-14 Ekim tarihlerinde yaklaşık 60 uzman buraya gelecek burada yaptıkları analizleri anlatacaklar. Aslında konservasyon sürecinin tüm etapları ile ilgili uzmanlar gelip sözünü söyleyecek. İNA da bize bu konuda destek vererek kapılarını açtı, kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

İki gün sürecek olan Çalıştayın Konu Başlıkları

Cam buluntuların arkeolojik kazı alanlardaki kaldırılması ve taşınması

Arkeolojik kazı alanlarında ve müzelerde önleyici koruma

Cam eserlerin kazı alanlarında ve müzelerde depolanması

Cam eserlerin sergilenmesi

Cam eserlerde arkeometrik incelemeler

Cam eserlerde belgeleme, analiz ve konservasyon çalışmaları

Cam eserlerde aktif koruma ve onarım çalışmaları ile karşılaşılan sorunlar Cam eserlerin konservasyonunda yeni yaklaşımlar ve gelişmeler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.