Bodrum Gündem

BODRUMDA GÜÇ BİRLİĞİ (çalışma kümeleri)

02.08.2009
0
A+
A-

İlköğretim, Lise ve üniversite dönemlerimizde küme çalışması ya da proje grupları oluşturulurdu. Takım çalışması ile çok güzel ürünler çıkardı.

Kimileri, bilimsel projeler, kimileri sanatsal projeler, sosyal projeler üretirlerdi. Güçler bir araya geldiğinde, tek başına başarılamayacak bir çok ürün veya proje daha kolay ve daha düzgün ortaya çıkardı.


 


Spor takımlarında güç birliği çok önemlidir. Her bireyin özel yetenekleri bir araya geldiğinde mükemmel bir oyun ve başarılı bir sonuç ortaya çıkar.


 


İş dünyasında da güç birlikleri her zaman başarıya ulaşmıştır. Sermaye birliği sağlandığında, hedef pazarlara  daha güçlü girilir ve pazarın büyük kısmı, güç birliği sağlayan şirketlerin kontrolüne geçer.


 


Karikatürize edildiğinde bile güç birliği hep kazanan taraftır. Biri dayak yerken diğeri kahvehaneye koşar oradakileri toplar getirir kavga yerine ve kahvehanedeki insanlar güçlerini birleştirerek dayak yiyen arkadaşlarını kurtarırlar, hatta dayak atanı döverler bile.


 


Bodrum ekonomisi için de güç birliği şart değil mi artık? buy Fluconazole


 


Birkaç sektörü ele alalım;


Viagra prices  


Bakkalar; kümeler oluşturabilseler, tedarikçi firmaların karşısında daha uygun fiyatlar alırlar.Böylece daha uygun fiyata aldıkları ürünleri, daha ucuza satabilir ve “zincir marketler” ile daha kolay rekabet edebilirler.


 


Lokantalar; kümeler oluşturabilseler, sebzeyi, bakliyatı, sıvı yağı, eti, yumurtayı vb. daha uygun fiyata alabilirler ve maliyetlerini daha düşük seviyelere indirebilirler.


 


Kitapevi ve sanat galerileri; küme oluşturup, bir araya geldiklerinde, kira maliyetleri düşecektir. Böylelikle müşteriler organik bağı olan iki hizmetten birlikte yararlanabilecekler. Oluşan ahenk, hem işletmeciler için, hem sanatçılar için, hem de müşteriler için mükemmel olacaktır.


 


Oteller; kümeler oluşturabilseler, yurtiçi yada yurtdışı fuarlara katılabilirler. Çünkü maliyetleri paylaşacaklarından her birine daha az maliyet yüklenecektir. Gazeteler ile ilan anlaşmaları yaparken maliyetler yine paylaşılacaktır. İhtiyaçlarını tedarik ederken belki de küçük ölçekli birkaç fabrikanın yıllık üretimi için anlaşma yapabilecekler, bu alım anlaşmaları ile maliyetleri ne kadar aşağıya çekilecektir, düşünebiliyor musunuz? Böylelikle, kendilerine fayda sağladıkları gibi, ülke ve ya bölge ekonomisini de  hareketlendireceklerdir.


Kış aylarında da gelir elde etmek için küme çalışması yapmak kısa vadeli bir çözüm olacaktır. Diyelim ki, 5 otel kış aylarında açık olacak.Bu oteller bir pazarlama grubu kuracaklar ve direkt olarak müşteri bulacaklar.Bu grubun pazarlama maliyetleri 5 otel tarafından ortak karşılanacak.Yine bu 5 otel kışlık alımları için tedarikçilerle toplu olarak anlaşma yapacaklarından malzeme maliyetlerini de düşüreceklerdir.Buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz. 


 


Türkiye ve Bodrum bu güç birliklerini bir türlü benimseyemedi. Herkes küçük olsun, benim olsun anlayışından hiç kurtulamadı. Bunun sonucu maliyetler yükseldi, pazarda rekabet yapamaz oldu. Sonuç; yüksek stok maliyetleri, yüksek üretim maliyetleri, ödeme güçlüğü ve batış.


 


Kısa vadeli kriz çözümleri için “küme çalışması” en etkili yöntem olacaktır. Bodrum Ticaret Odası Çalışma Kümelerinin  oluşması için ticari ve hukuksal konuda mutlaka destek verecektir.


 


Bu konuda hemen bir örnek çalışma başlatabiliriz.


 


Mahmut Başkan haydi, Bodrum krizi, güç birliği ile nasıl çözecek gösterelim herkese.


 


Order Retin-A online  


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.