Bodrum Gündem

BODRUMLULAR SÜNGER AVCILIĞI YASAĞININ KALKMASINI İSTİYOR…

ESKİ BODRUM SÜNGER ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ ERDENER ÇERİĞ:TURİSTLERE SATTIĞIMIZ SÜNGERLERİ GİDİYORUZ YUNANLI TÜCCARLARDAN ALIYORUZ, KENDİMİZ BU İŞTE BÜYÜK STOKLARA SAHİP OLMAMIZA RAĞMEN MAALESEF KENDİ STOKLARIMIZDAN YARARLANAMIYORUZ.DEDİ…

BODRUMLULAR SÜNGER AVCILIĞI YASAĞININ KALKMASINI İSTİYOR…
06.08.2009
0
A+
A-

Eski Bodrum Sünger Araştırma Merkezi Müdürü Erdener Çeriğ, 1986 yılında sünger vebası nedeniyle Akdeniz ülkelerinde yasaklanan sünger avcılığının son yıllarda stokların eski durumuna gelmesiyle serbest bırakılırken, Türkiye′de yasağın sürdüğünü belirterek, “Turistlere sattığımız süngerleri gidiyoruz Yunanlı tüccarlardan alıyoruz. Yunanlı tüccarlar bu süngeri Bahamalar′dan getiriyor. Kendimiz bu işte büyük stoklara sahip olmamıza rağmen maalesef kendi stoklarımızdan yararlanamıyoruz” dedi.
Eski Bodrum Sünger Araştırma Merkezi Müdürü Erdener Çeriğ, bir dönem müdürlük yaptığı merkezin kapatılmasının ardından yaklaşık 5 yıl önce Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü olduğunu belirterek, “1986 yılında bütün Akdeniz′de sünger vebası dediğimiz hastalık nedeni ile tüm Akdeniz ülkelerinde sünger avcılığı yasaklandı. Ancak son yıllarda stokların tekrar eski durumuna gelmesi, yani hastalığın ortadan kalkması nedeni ile bütün Akdeniz ülkelerinde sünger avcılığı serbest bırakıldı. Ancak anlaşılmayan bir nedenle halen Türkiye′de sünger avcılığı yasağı kalkmadı” dedi. generic Propranolol
Sünger avı yasağının kesinlikle kalkması gerektiğini ifade eden Çeriğ, order clonidine “Çünkü süngercilik, sünger avcılığı önemli bir duruma geldi. Bırakın ekonomik boyutlarını, son yılarda Türkiye ve çevresindeki denizlerde üretilen bazı süngerlerin ihtiva ettiği kimyasallar açısından başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği anlaşıldı. Özelikle Almanya bu işte başı çekiyor. Ve şu anda bütün Akdeniz′de bu süngerlerin yetiştiriciliğine başlandı. İşin komik tarafı biz turistlere sattığımız süngerleri gidiyoruz Yunanlı tüccarlardan alıyoruz. Yunanlı tüccarlar bu süngeri Bahamalar′dan getiriyor. Kendimiz bu işte büyük stoklara sahip olmamıza rağmen maalesef kendi stoklarımızdan yararlanamıyoruz” diye konuştu.
Sünger avcılığının yasağın kalkması durumunda eskisi gibi popüler bir meslek haline geleceğini söyleyen Erdener Çeriğ, “Şu anda zaten avcılıkla uğraşan kimse yok, kalmadı. Tamamen turizme döndüler o eski gençlerimiz. Ancak bu işin maddi boyutlarına bağlı. Ve şu anda iyi para ediyor. Kilogramı 150 euro. Bu fiyattan satılan ve dünyanın en kaliteli süngerlerine sahip ortamda yine eskisi gibi popüler bir meslek haline gelecektir” şeklinde konuştu.
Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Erdoğan ise, “Yasak uzun süre önce başladı. Sünger tekrar üredi, çoğaldı. Sünger avcılığı kontrollü olarak serbest bırakılmalı” dedi.
Bu arada, en kaliteli süngerlerin Akdeniz ve Ege′de olduğu belirtildi. Uzun yıllar sünger avcılığı yapan bazı Bodrumlular, yasağın kalkmasını istediklerini ve yasağın kalkması ile işi olmayanların eski mesleğine döneceklerini söylediler. Tezgahında sünger satan bir işletmeci de, yasağın kalkmasının ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.