Bodrum Gündem

Anlatmak ve Anlaşılmak İçin Dil Birliği

23.08.2009
0
A+
A-

Son haftalarda hepimiz AÇILIM a odaklandık.

Medyada hakaret dolu konuşmalar yapıldı.


Gözbebeğimiz Türk Silahlı Kuvvetleri dışlandı. get Valtrex


Bir terörist muhatap alınmaya çalışıldı ve onun defterlerine karaladığı bilinmez bir şey açılım olarak tanımlandı ve buna da barış denildi.


“Ne mutlu Türküm diyene.” sözünden rahatsız olanların demeçlerini izledik.


Partiler ve genel başkanlarının kavgacı ve küfürlü konuşmalarını dinledik ve buna benzer kabul edilemez tartışmaları izledik.


 


Ne olduğunu hala kimsenin bilmediği “AÇILIM” a cevap verebilecek, bazı sözleri sıralayalım.


 


Önce Mustafa Kemal ATATÜRK’ten.


 


“Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.”


 


Biz Balkanları niçin kaybettik biliyor musunuz? Bunun tek bir sebebi vardır. Bu da İslâv araştırma cemiyetlerinin kurduğu Dil Kurumlarıdır, bizim içimizdeki insanların millî tarihlerini yazıp millî şuurlarını uyandırdığı zaman biz Balkanlarda Trakya hudutlarına çekildik.”


 


“Bize milliyetçi derler. Ama, biz öyle milliyetçileriz ki, bizimle işbirliği eden bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz. Onların milliyetlerinin bütün icaplarını tanırız. Bizim milliyetçiliğimiz herhalde hodbince ve mağrurca bir milliyetçilik değildir.”
1920


 


“Türk milletinin kuruluşunda etkili olduğu görülen tabiî gerçekler şunlardır: a) Siyasî varlıkta birlik. B) Dil birliği. C) Yurt birliği. D) Irk ve menşe birliği. E) Tarihî karabet. F) Ahlâkî karabet.”1930


 


Bin beş yüz yıl öncesinden dil birliği için, cevap verebilecek bir diyalektik var.


 


Konfüçyüs’e:


 “Eğer bir ülkede yönetici olsaydınız, ilk iş olarak ne yapmak isterdiniz?” diye sordular. “Kuşkusuz ilk iş olarak dili düzeltirdim.” Diye karşılık verdi Dinleyiciler şaşırdılar: “Niçin?” dediler.

buy levonorgestrel

Konfüçyüs’ün karşılığı şöyle oldu: “Çünkü; eğer dilde bozukluk varsa, söylenen şey, söylenmek isteneni anlatmaz; eğer söylenen istenen anlamı yansıtmazsa, yapılması istenen şey yapılmaz; eğer istenen yapılmazsa, ahlak ve sanat bozulmaya uğrar; eğer ahlak ve sanat bozulursa, adalet doğru yoldan çıkar; eğer adalet doğru yoldan çıkarsa, halk çaresiz bir bunalıma sürüklenir. Sonunda söylenen söz hakkında doğru karar verme fırsatı kalmaz. Böyle bir durumu önlemek, her şeyden önemlidir.”


  Strattera online


Tartışılan sözde Barış için de söylenen birkaç söz.


 


En haksız barışı en adil savaşa tercih ederim.
Cicero.

Kötü bir barış, savaştan daha berbattır.
Tacitus.


 


Başka söze gerek var mı?


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.