Bodrum Gündem

Bilişim Sektörünün Beklentisi :2010un ikinci yarısında krizin sona ermesi…

Deloitte Bilişim Sektörü Güven Araştırması, sektör temsilcilerinin mevcut iş ortamını geçen yıla göre daha kötü bulduğunu ortaya koydu.

Bilişim Sektörünün Beklentisi :2010un ikinci yarısında krizin sona ermesi…
25.08.2009
0
A+
A-

Deloitte, “Bilişim Sektörü Güven Araştırması” ile sektörün nabzını tuttu. Deloitte′un her altı ayda bir tekrarlayacağı “Bilişim Sektörü Güven Araştırması”nın ilki ilginç bulgular ortaya koydu.
Katılımcıların büyük çoğunluğu mevcut iş ortamının geçen yıla göre daha kötü olduğunda birleşti. Bununla birlikte önümüzdeki 12 ayla ilgili beklentileri sorulan sektör temsilcilerinin yarısı 2010′un ikinci yarısında krizin sona ermesini beklediklerini söyledi. Katılımcılara göre Türkiye′nin ekonomik istikrarına karşı en büyük tehditleri Batı dünyasındaki ekonomik durgunluğun devamı, finans ortamındaki aşırı güvensizlik ve siyasi belirsizlik oluşturuyor.
Çalışmaya katılan firmaların yıllık ciroları 50 ile 500 milyon TL arasında değişirken, katılımcıların yüzde 15′inin cirosu 1 milyar TL′den fazla. Sektör adına yanıt verenlerin yüzde78′i Genel Müdür veya CEO, yüzde 9′u ise Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.
Bilişim Sektörü Güven Araştırması′nın sonuçlarını değerlendiren Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortak M.Sait Gözüm şunları söyledi: buy Tadalafil
“Bu araştırmaya verilen yanıtlardan çoğu bilişim şirketinin zorlu bir dönemden geçtiği açıkça görülüyor. Ancak sektörün her şeye rağmen gelecekten ümitli olmasını olumlu değerlendiriyoruz. Bu çalışma altı ayda bir tekrarlanacak. İkinci araştırmada sektörün şimdikinden daha iyimser çıkacağına inanıyoruz. Bu araştırmalar bilişim sektörümüzün yol haritasını ortaya koymasına yardımcı olacaktır.” levonorgestrel online

TALEPTE YARI YARIYA AZALMA Anti Viral
Bilişim Sektörü Güven Araştırması′na katılan yöneticilerin yüzde50′den fazlası, şirketlerin kârlılıklarının ve tüketicinin alım gücünün azalmasıyla birlikte hizmet ve ürünlere olan talepte düşüş olduğunu vurguladı. Stok seviyelerinde ise katılımcılar aşırı bir artış ya da aşırı bir azalma yaşamadıklarını ifade ediyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre, sektördeki şirketlerin finansman ihtiyacı artmaya başladı. Ancak bütün olumsuzluklara karşın, üretim kapasiteleri, çalışan sayısı ve çalışanların ücretleri gibi alanlardaki artışlar şirketlerin yapılarında belli ölçülerde bir denge sağlamış görünüyor.
Katılımcılar, çalışanların ücretleri, üretim kapasitesi, şirket satışları ve Ar-Ge yatırımları gibi alanlarda önümüzdeki 12 ayda olumlu gelişmeler beklediklerini belirtti.
Haziran 2009 itibariyle önümüzdeki 12 ay süresince enflasyonda büyük bir düşüş olmasını beklemediklerini belirten katılımcıların sadece yüzde30′u enflasyonun yüzde7′nin altında bir değer olacağını öngörüyor. Merkez Bankası′nın söz konusu dönem için enflasyon beklentisi yüzde6 olduğu halde, araştırmaya katılan bilişim firması yöneticilerinin yüzde30′u 7-8; yüzde 16′sı 8-9, yüzde 40′ı ise 9 ve üzerinde enflasyon beklediklerini kaydetti.
İthalat ağırlıklı çalışan sektörde döviz kurlarının seyri de dikkatle izlenen göstergeler arasında bulunuyor. 2009 yılı sonu için katılımcıların sadece yüzde 2′si Amerikan Doları bazında 1.50′den az, yüzde 33′ü 1.60-1.69 arasında, yüzde 31′i ise 1.70 ve 1.79 arasında bir döviz kuru beklediklerini ifade etti.
Bilişim Sektörü Güven Araştırması′na katılan teknoloji firmaları Türkiye′nin ekonomik istikrarına yönelik en büyük tehditleri küresel durgunluğun devamı, finans ortamındaki aşırı güvensizlik ve siyasi belirsizlik olarak değerlendiriyor.
Ekonomide toparlanmanın ne zaman gerçekleşeceği konusunda katılımcıların yüzde 28′i 2010 yılının ilk yarısına, yüzde 50′si ise 2010 yılının ikinci yarısına tarih verirken, sadece yüzde 4′lük bir kesim toparlanmanın 2012 ve sonrasında gerçekleşeceğini düşündüğünü belirtti.

HÜKÜMET PERFORMANSI
Bilişim Sektörü Güven Araştırması′na yanıt veren katılımcılar yüzde 73 gibi büyük bir oranla enflasyonun kontrol altında tutulması konusunda hükümetin krize karşı almış olduğu önlem paketlerini kapsamlı bulmadıklarını belirtiyor. Alınan önlemleri değerlendirmeleri istenen katılımcılar, hükümetin aldığı tüm önlemlere 100 üzerinden yaptıkları değerlendirmede 50 puanın altında değerler verdiler. Katılımcıların alınan önlemlerin başarısına verdikleri puanlar şöyle sıralanıyor:
Enflasyonu kontrol altında tutmak (49); bilişim alanındaki teşvikler (AR-GE ve Teknokent gibi) (42); Türkiye′nin uluslararası arenada daha etkin olması (39); bilişim alanındaki fikri mülkiyet haklarındaki gelişmeler (30); bilişim hukuku alanındaki düzenlemeler (25); işsizlik ile mücadele (16); yeni yatırımlar (17); AB Müzakereleri (18).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.