Bodrum Gündem

ÖZEL İDARE VE BELEDİYE ARAZİLERİ DE TURİZM YATIRIMLARINA TAHSİS EDİLECEK

Daha önce turizm yatırımı için tahsis edilen arazilerden Hazineye ciro üzerinden pay ödenirken, yeni düzenleme ile arazinin emlak vergisi değerinin yalnız yüzde 3ü ödenecek.

ÖZEL İDARE VE BELEDİYE ARAZİLERİ DE TURİZM YATIRIMLARINA TAHSİS EDİLECEK
30.09.2009
0
A+
A-

Yeni teşvik sisteminde turizm yatırımlarına sağlanan olanaklar belli olmaya başladı.
Hükümetin aldığı ve 16.07.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”ı uygulama esasları belli oldu.
Konuyla ilgili olarak 3 eylül 2009 tarihinde yayınlanan uygulama tebliğinde işletmede olan tesisler için değil, ama yeni yapılacak yatırımlar için sağlanan olanaklar olduğu belirtiliyor.

Belediye ve özel idare arazileri
Sözkonusu karar ve uygulama tebliğini turizmgazetesi.com için değerlendiren Ertürk Mali Müşavirlik’ten Cüneyt Ertürk, yeni düzenleme ile turizm yatırımlarına 1990’larda olduğu gibi vergi indirimi, faiz sübvansiyonu gibi desteklerin yanı sıra daha önce turizm yatırımlarına yalnız Hazine ve orman arazileri tahsis edilirken yeni düzenleme ile belediye ve özel il özel idarelere ait arazilerin de turizm yatırımlarına tahsis edilebileceğini söyledi.

 

Küçük ve orta boy projelere yok
Ertürk, yeni teşvik sisteminin turizm yatırımlarına tahsis edilen araziden daha önce ciro üzerinden pay alınması şeklindeki düzenlemenin de kaldırılarak bunun yerine tahsis edilen arazinin emlak vergisinin yüzde 3’ü gibi bir kira getirildiği, bunun da önemli bir avantaj sağladığını ifade etti.
Öte yandan yeni teşvik sisteminin küçük ve orta boy yatırımlar için yeni bir şey getirmediğini düzenlemelerin tümünün büyük yatırımlar için yapıldığına da dikkat çeken Ertürk, yatırım  için Türkiye’nin dört gruba ayrıldığını, İstanbul’un 1. bölge olarak sayılan iller grubunda olmasına karşın teşviklerden yararlanabilmek için enaz 1 milyarlık yatırım şartı arandığını söyledi.


 


order Baclofen Ordering Cialis

Ertürk, turizmgazetesi.com için yorumladı
Yeni teşvik sisteminin turizm yatırımlarında uygulanmasını turizmgazetesi.com’a bir örnekle değerlendiren Cüneyt Ertürk şunları söyledi:

“Müsteşarlıkça teşvik belgesi bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ve yatırımcıların talebi halinde onlara Hazineye, Belediyeye veya il özel idaresine ait taşınmazların kullanımı için azami 49 yıl süreli irtifak hakkı tesisi veya kullanım izni verilerek yatırım yeri tahsis edilebilir.

Cirodan pay yok
Buna göre örneğin Antalya’da Hazine, Belediye veya il özel idaresine ait bir araziye arazi rayiç bedelinin 2 katı kadar, yani yasada belirtilen ′Asgari yatırım tutarı′ kadar bir yatırım yapılması taahhüt edildiği takdirde söz konusu araziyi 49 yıllığına emlak vergisi değerinin yüzde 3’ü oranında yıllık kira ödemek suretiyle irtifak hakkı tesis edilebilecektir.
Bu destek unsurundan yararlanılması durumunda turizm tesislerinde toplam yatırım tutarının yüzde 20 ile 50′si arasında olan arazinin maliyetinin finansman zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Ayrıca bahsi geçen yatırım yeri tahsisinde hiçbir suretle hasılat veya kâr üzerinden devletin pay talep etmemesi de önemli bir avantaj olarak görülmektedir.
Bana göre bu düzenleme,1990′lı yılların başından bu yana sürekli azalma eğilimi gösteren yatırım teşvik tedbirleri 20 yıldan sonra eski günlerine dönme sinyalleri veriyor.

Belirsizlikler de var
Ancak yeni teşvik sisteminden küçük ve orta boy projelerin yararlanması zor. Çünkü küçük ve orta boy işletmelerin zorunlu olan miktarda bir yatırımı yapmaya güçlerinin yetmeyeceğini sanıyorum. Bu nedenle küçük ve orta boy turizm yatırımı öngören projeler yeni teşvik sisteminden büyükler gibi yararlanamayacaklar.
Ayrıca tevsi ve modernizasyon yatırımlarında asgari limitin olmaması, meblağ belirtilmemiş olması nedeniyle yenileme ve modernizasyon yatırımları için yatırım teşvik belgesi almak imkansızdır. Aynı şekilde tesliğde yer alan′3 yıldızlı ve üzeri oteller′ ibaresi de  yeterince açıklayıcı değildir.”

buy Plavix
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.