Bodrum Gündem

BODRUM GULETİ İÇİN ACİL ÇÖZÜMLER…

Bodrum Yat İmalatı İş Kümesi Danışma Kurulu Toplantısı ile Kamu Kurumları, Yerel Kurumlar, Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri ve Bodrum Yat İmalatçıları Bodrum yat imalatı sektörünün sorunlarına çözümler bulmak amacı ile bir araya geldiler.

BODRUM GULETİ İÇİN ACİL ÇÖZÜMLER…
02.10.2009
0
A+
A-

Toplantıda sektörün öncelikli sorunları ve acil çözüm önerileri ele alındı.Değerlendirilen sorunlar ve çözüm önerileri şu şekilde açıklandı.


 


-Ruhsat:


10 Mart 2010 tarihine kadar yat imalat ve çekek yerlerinin ruhsat almaları zorunlu kılınmıştır.Ancak, Türkiye’nin genel sorunu olan planlama eksiğinden dolayı 30 yıl önce yapılmış ve bir çoğunun yapı kullanma izni olmayan binalar ve buna benzer sebepler nedeni ile iskan alamayan taşınmazların ruhsat almaları mevcut durumda olanaksızdır.İlgili mercilerin, sektörün kontrolü dışında olan konuları göz önünde bulundurarak zaman sınırlandırmasını yeniden değerlendirmesi için talepte bulunuldu.


 


-Sektör için, ihtiyaçlarına uygun imar planı tadilatı ve ilgili kanun ve yönetmelikler:

price of Asacol

Bölgede, planlama, altyapı ve üstyapı eksikliklerinden dolayı çarpık ve düzensiz yapılaşma mevcuttur.Bölge için makro yapıdaki kanunların getirilmesi, uygulamada teori ve pratik arasında çelişkiler oluşturmaktadır.Bu durum sektörün gerektiği şekilde gelişmesini ve dünya ile rekabet etmesini olumsuz etkilemektedir ve bu sürekli olarak devam etmektedir.


Bu durum nedeni ile yat imalatı sırasında maddi kayıplar oluşmakta, ayrıca imalatçıların satış gücünü olumsuz yönde etkilemektedir.Bütün bunların yanı sıra yat bakım ve onarım tesisleri de yetersizdir.


Akdeniz çanağında yaklaşık 850 bin adet yat bulunmaktadır.Türkiye’nin kapasitesi ise karada ve denizde olmak üzere yaklaşık 18 bindir.


 


İmar Planı tadilatı yapılırken bazı noktaları göz önünde tutulması gerektiği şu şekilde ifade edildi;


1-Hangar yüksekliklerinin yeniden belirlenmesi,


2-Parsellerdeki inşaat yoğunluğunun mevcut imalathaneleri zora sokmayacak şekilde düzenlenmesi,


3-Parseller ve tesisler arası çekme mesafelerinin, fiziksel ihtiyaçlara uygun hale getirilmesi,


4-Yeni yolların açılıp tersane, yat imalat ve çekek bölgesine giriş çıkışın kapatılması güvenlik açısından önem arz etmektedir,


5-Bölgenin altyapı sorunlarının bu bağlamda çözülmesi (telefon,elektrik, arıtma, endüstriyel atık vb. gibi.)


6-Denize kıyısı olan imalathanelerin,12 ay boyunca denize ulaşımlarını sağlayacak olan çekek yollarının pozisyonlarının revizyonu.


  buy Ventolin


Toplantıda, küme çalışmalarını aktif olarak yürütecek yedi kişiden ulaşan “Küme İcra Kurulu” oluşturuldu.Buna göre “Küme İcra Kurulu” şu isimlerden oluşturuldu;


            Ali İhsan TUTAN (Bodrum Ticaret Odası)


            Hasan KARADENİZ (Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi) buy Cialis super active


            Erdem AĞAN (Ağanlar Tersanesi)


            Mustafa ÖZKALAY (Agantur)


            Vedat SEMİZ (Ada Yatçılık)


            Bahadır ÇELİM (IBC Yatçılık)


            Eren BAKİ (Cobra Yachting)


 


Toplantı sonunda basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere bilgi veren Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mamut Serdar Kocadon, şunları söyledi;


“Bodrum’un en büyük ekonomik girdisi,yat imalatı sektörüdür.1973 den bu yana Yat sektörü için ciddi sorunlar gündeme geldi.Bodrum Ticaret Odası olarak, Nisan ayından bu yana Bodrum yat imalatının sorunları ile ilgili küme toplantıları yapmaktayız.Sektörün sorunlarını masaya yatırdık ve çözmek yolunda sağlam adımlar atarak yol almaktayız. Bu toplantıya Kamu Kurumlarının temsilcileri de katıldı, ortak amacımız sektörün sorunlarının biran evvel çözülmesidir.Birinci problemimiz, Türkiye’yi de etkileyen Global krizdir.Bu nedenle yat imalatımızda iş potansiyelinin azalmasıdır.İkinci problem ise sektörüz kendi içindeki problemlerdir.Bölgenin sit alanı olarak ilan edilmesi çok büyük problem yaratmaktadır.Toplantımız çok verimli geçti, sorunlarımıza bir çok çözüm önerisi geldi. Bodrum Guletlerinin kaybolmasını engellemek adına yapılan bu toplantılar devam edecektir.


Bundan sonra da toplantılarımız devam edecektir. Sorunlarımıza en sağlıklı ve sürekli çözümleri bulacağımızdan hiç kuşkumuz yok.” Dedi.


Ada Yatçılık’tan Vedat Temiz “Bodrum Yat İmalatı İş Kümesi Danışma Kurulu Toplantısı” ile ilgili olarak şu görüşleri kaydetti.


“Bu toplantının en güzel yanı, tek bir çatı altında, sorunlarımızı doğru tespit ederek ve Devletimizi de yanımıza alarak önemli bir adım attık. Bodrum Yat imalatı sektörü 40 yıllık bir dönemde 4 bin çalışanı ve yıllık 70 yat imalatı ile büyük bir ekonomik girdi sağlamaktadır. Bu girdi yaklaşık 200 milyon euro ile çok ciddi bir sektör haline gelmiştir. Ama dünya genelinde çok hızlı gelişen işletmelere bizlerin o tempoya ayak uydurmakta ciddi zorluklar yaşadığımızı göstermektedir. Bu toplantı gösteriyor ki Kamu ve özel sektör sorunlara ciddi bir çözüm bulacağı inancındayız. Devletten istediğimiz yardım sadece bürokratik engellerin kaldırılması ve ruhsatla ilgili sorunlarımızın çözülmesi yönündedir. Eğer bu sorunlar halledilirse dünya çapında 100 milyar euroluk bir pazarda, ciddi bir potansiyel olarak Bodrum’un layık olduğu noktada yerini alacağından hiç şüphemiz yoktur. Çünkü şuna da inanmak lazım gulet bu yarımadanın önemli bir öğesidir. Son 10 15 yılda dünya genelinde gereken ve hak ettiği ününü kazanmıştır.Bu toplantının en sevindirici yanı ise ilk defa özel sektör ve kamunun bir araya gelebilmesidir.Sonuçta bir mutabakat sağlanmıştır ve bundan dolayı geleceğe yönelik olarak inancımız artmıştır.”


 


Ada Yatçılık’tan Vedat Temiz, DHA Yaşar Anter tarafından sorulan ;Uluslar arası platformda yerimiz nerede ve neden bu pazarda layık olduğumuz yerde değiliz? Sorusuna şu cevabı verdi.


“Dünya klasmanında durumumuz biraz aşağıda gözükmekte ancak bununda nedenleri var.Gerekli olan yatırımları yapamadığımız için ve geleceğe olan kaygılarımızdan dolayı yatırımlarda biraz geri kalmamız etkilidir.Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde önümüzde uzun bir yol var ve bu yol İSO normlarına uygun imalat yapmaktan geçiyor.Ancak imar ve plan değişiklikleri yapıldığında biz o standartları uygulamaya sokabileceğiz. Bir örnek vermek gerekirse 35 mt.lik bir tekne için bir hangar yapmak zorundasınız.Bu hangar 50 mt.uzunluğunda 15 mt.genişliğinde, ve 20 mt. yüksekliğinde, klimalize edilmiş arıtması yapılmış bir imalathane olmalı ki uluslar arası platformda yerimizi alabilelim.Böylelikle dışarıdaki fiyatlara yakın katma değer sağlayabilelim.bu bir süreçtir.Bu sürecin de en önemli kısmı legal tarafını çözebildiğimizde plan değişikliği olduğunda süreç doğru işleyecektir.Yılların deneyimi ve tasarım farklılığı ile teknolojinin verimli kullanımı ile uluslar arası pazarda belli bir noktaya taşıyacaktır.Bunun daha iyi pekiştirilmesi ve bizim o pazardan daha iyi pay almamızın sağlanması lazımdır.” Dedi.

Yorumlar

  1. Cengiz Çapanoğlu dedi ki:

    Merhaba iyi bayramlar dilerim. Yeteri kadar haftalık haber bulamadığınız içinmi hep eski seneleri tekrar haber geçiyorsunuz? İyi çalışmalar