Bodrum Gündem

Bodrumun HAL i..

15.11.2009
0
A+
A-

Meyve ve sebze ticaretinin, serbest piyasa koşullarında alım ve satımının temin edildiği yerlere HAL denilmekte.

Bodrum’da yıllardır yapılması için konuşulan, lakin bir türlü yapımı gerçekleştirilemeyen “hal” artık gerçekleştirilmelidir. Pazarlarda ve özellikle zincir marketlerde satışa sunulan sebze ve meyve fiyatlarını, kalite standartlarını, diğer şehirlerle karşılaştırarak baktığımızda, çoğunlukla (istisnalar var elbette) fahiş fiyatlar ve standart dışı ürünler ile karşılaşmaktayız.


Perakendeciye veya zincir mağazalara gelen sebze ve meyveler kayıt/kontrol dışıdır. Yani tarlada 1 lira, tezgahta 4 lira.


Perakendeci fiyatı belirlerken, “tutturabildiği fiyatı” size dayatır. Bu anlayışının önüne geçebilir miyiz? Hayır. Çünkü, gelen sebze ve meyvenin ne faturası, nede üretici (müstahsil) fişi yoktur.


Ancak hal kanunu derki; “Üretici ve tüketicilerin haklarının korunması ve yaş sebze ve meyve piyasasında açıklığın sağlanması amacıyla, toptancı hallerde alım satıma konu olan malların cins, miktar ve fiyatları hal müdürlüğünce kayda alınarak uygun araçlarla ilan edilir.”


Bodrum’a giren sebze ve meyvelerin, miktarı, kalitesi ve standardı, fiyatı, alıcısı ve satıcısı belli mi? Ne yazık ki belli değil. Ne çıkarsa bahtımıza. Bu konuda, hal kanununda belirlenmiş, üretici ve tüketiciler kanunla korumaya alınmış;


Madde 24 – Yaş sebze ve meyvelerin üretiminin yönlendirilmesi, planlanması, toptancı hallere giriş ve çıkışların denetlenmesi amaçlarıyla malların cinsi, miktarı, kalite ve standardı, fiyatı, alıcısı ve satıcısı ve gerekli görülecek diğer bilgilerin depolanması ve halka duyurulması için hallerde yeterli kapasitede bilgisayar sistemi kurulması ve lüzumlu diğer teknik donanımın sağlanması zorunludur. buy Lamisil


Bodrum Belediyesi, Bodrum’a gelen sebze ve meyveyi miktarı, cinsi, kalite standardı ve fiyatları açısından denetleyebiliyor mu? Elbette denetlemesi mümkün değil. Çünkü toplanıp denetlenebilen bir “Bodrum Hali” yok.


Ama “Bodrum Hali” olsa idi, “Madde 26 – Yaş sebze ve meyve toptan ticaretinde;


a) Malın miktar veya satış değerinin üreticiye gerçeğe uygun olmayarak intikal ettirilmesi,


b) pattern baldness treatment Malların tip ve sınıflandırılmasını gösteren belgelerde bilerek değişiklik yapılması ve bu belgelerin kullanılması


c) Aynı kap içine değişik kalitede ve/veya üzerinde yazılı olan miktardan az mal konulması        get Diflucan


d) Yaş sebze ve meyve piyasasında darlık yaratmak, fiyatların yükselmesine sebebiyet vermek veya fiyatların düşmesine engel olmak için malların belli ellerde toplanması, satışından kaçınılması, stok edilmesi, yok edilmesi, bu amaçla propaganda yapılması veya benzeri davranışlarda bulunulması suretiyle serbest rekabetin engellenmesi, yasaktır.”denilmiş.


Eğer “Bodrum Hali” biran önce yapılırsa, denetlemeden geçmiş, kontrol altına alınmış ürünler gelecektir. Böylece, Bodrum’lular kaliteli, standartlara uygun, ucuz sebze ve meyve alma şansına ulaşacaklardır.

Bir konu daha var ki, ekonomik girdi açısından önemlidir. (Madde 17 – (Değişik fıkra: 11/06/1998 – 4367/4 md.) Toptancı hallerde satılan malların toptan satış bedelinin % 2′sini geçmemek şartıyla belediye meclislerince düzenlenecek tarifeye göre belediye payı tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilen paylardan en az % 10′u, izleyen yıl belediye bütçesine toptancı hal ihtiyaçları için harcanmak üzere ödenek olarak konur ve yalnız bu amaçla harcanır.)  Böylelikle belediye gelirlerinde, şu anda olmayan bir gelir daha oluşacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.