Bodrum Gündem

KENTİMİN YAŞAM ŞIKLIĞI…

30.11.2009
0
A+
A-

Özel, güzel ve konuksever Bodrumu yitirdiğimizden, eğlence turizmi pompalayarak pazarladığımız Bodrum kaldı elimizde.


Tarihten birkaç numune bırakıp, diğerlerinin üzerini örterek, koyları betonlaştırıp doğayı yakıp yıkıp kirleterek ve yakın tarihten bu yana süre gelen kent yaşamını yansıtan yerel özellikleri de yıkıp yerine hiçbir özelliği olmayan neredeyse gecekondu görünümünde bir şehir inşa ettik.


 


İşporta, imitasyon ve gecekondu düzeneğine göz yumduğumuz, para gelsin de nasıl gelirse gelsin düşüncesiyle kullanıldıktan sonra buruşturulup atılan nesne muamelesi yaptığımız Bodrum, doğal olarak bizi beslemekten de vazgeçiyor.


 


 “ÇARE” deyince “12 ay turizme ihtiyacımız var” diyenler, kongre, golf, spor kampları, eko turizm ve yatak kapasitesini artırmak için devasa oteller gibi, kiminin kötü niyetle, kiminin iyi niyetle yaptığı turizm önerilerine kapıldık gidiyoruz. Çok daha kötü bedeller ödeyeceğimizi bile bile.


 


Kurtuluşu yakıp yıkıp yok eden alternatiflerde arayacağımıza kendimize biraz çeki düzen verip eskiden var olup kaybettiğimiz yaşamsal ortamı yeniden sağlayarak tüm yıla yayılan bir talep görebiliriz.


 


Önce kentte yaşayanların sosyal yaşamını düzenlemekle başlamalıyız, örneğin “Yavaş Şehirler” gibi. Bodrum esnafı Bodrum halkına yönelik hiçbir albeni sunumunda bulunmuyor. Yerel yöneticiler de bir daha ki sezona hazırlanmak telaşıyla umursamayınca, turiste yönelik yaşamaktan Kent Yaşamına saygı duyulmuyor.


 


Park eden araçlar yüzünden yürünemeyen kaldırımları ve araç trafiğinden yürünemeyen caddeleri nedeniyle kış aylarında sevimsizleşen ve sosyal yaşamı zayıf şehir merkezine rağbet olmayınca, müşterisi olmayan iş yerleri kışı kapalı geçiriyor. Böyle olunca Bodrum terk edilmiş, boşaltılmış veya yazlıkçıların terk ettiği, birkaç emekliyle görevlinin yaşadığı sayfiye görünümüne bürünüyor.


 


Bayram nedeniyle sokaklarda ki bir kısım kalabalığı görmesek, bu kasaba merkezinde 30 bin kişinin yaşadığına inanamayıp, acaba muhtarlıklarda sanal kayıt mı var diye araştırma isteği duyabiliriz..


 


Burada artık yöneticiler devreye girip durumu düzeltmelidirler, akıllıca alınacak tedbirlerin kararlılıkla uygulanması gerekiyor. Kap kaç turizmine prim vermeyecek kurallarımız olmalı, Kent dışına taşınan, merkezde olması gereken sosyal yaşama yönelik sinema, tiyatro toplantı, panel gibi faaliyetler teşvik edilmeli geri getirilmelidir.


  Albendazole without prescription


Trafiği olmayan şehir içinde, araba, motosiklet ve dükkân önü işgallerinden arınmış kaldırım, cadde ve sokaklarında bebek arabasıyla ya da özürlü arabasıyla rahat gezilebilen,


 


Sinema, tiyatro, sergi, panel veya toplantı çıkışı düzenli ve özenli dükkânlarda çalışanların güleç yüzüne bakıp selamlaşarak vitrin gezip alışveriş yapılabilen,


 


Annelerin bebeğiyle birlikte bisiklete binebildiği ya da yaşlıların üç tekerlekli bisikletiyle alışverişe gidebildiği,


 


Özel ayrılmış sahalarda basket ya da voleybol oynayanların olduğu sahilde, patenlerini takıp gezen geçlere imrenerek yürüyüşler yapılabilen,


 


Sinema ya da tiyatro önünde buluşan gençlerin cıvıldaştığı, order Colchicine online


 


Dingin ve temiz havasını soluyarak, kaleyi, denizi ya da tekneleri seyrederken alınan her yudum çayın ardından oh be işte yaşıyorum diye derin nefeslerin çekildiği,


 


Nezih lokantalarında taze yöresel balıklarının lezzetini tadarken sohbetler eşliğinde demlenildiği ünlü bir Bodrum yaratabilmeliyiz.


 


Büyük şehirlerde yaşadığı stresten kurtulup birkaç gün geçirmek için yılın her zamanı gelebilme olanağı olan yurttaşlar ile güneşi ve temiz denizi televizyonda seyreden Avrupalılar akın akın gelmezler mi?


 


Bunun yanında son zamanlarda kazılarına devam edilen Pedesa’nın yanı sıra bilerek üzerini örttüğümüz tarihi mekânların üzerini açarak sunarsak, günden güne artan ilgi ile çoğalan yelken yarışlarını ve dalış turizmini de eklerseniz koşa koşa gelirler.


 


Önerilen turizm şekillerinin hiçbiri Bodrum’un albenisi olmadıktan sonra bir işe yaramaz, albenisi olan bir Bodrum da zaten önerilenlere ihtiyaç duymaz.


 


Biraz özveri ve disiplinle sağlanacak bu ortam en ucuz, en kolay, en çabuk ve kötü bedeller ödemediğimiz yoldur. Her kimle bu konuda sohbete dalıp fikir yarıştırsanız aynı istekte olduğunu görürsünüz.


  cheap Viagra Gold


Mavi Yolculuğa çıktığını rüya gibi anlatanları özler oldum. Tatilimi Bodrum’da geçirdim, Bodrum’daydım, Bodrum’dayım, Bodrum’da yaşıyorum demenin süksesini yaşadığımız günleri, Kentimin yaşam şıklığını geri istiyorum.


 


Bodrum’da durum nedir diye sorduklarında “ESKİ HAMAM ESKİ TAS” demek istemiyorum.


 


Sağlıcakla kalın Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.