Bodrum Gündem

ÇEVREMİ, 2 MİLYAR DOLAR MI?

Bu makale, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Ahmet Barutun 6 Ekimde Almanyanın başkenti Berlinde düzenlenen Hotel Forum-2004 toplantısına sunduğu bildiridir.

ÇEVREMİ, 2 MİLYAR DOLAR MI?
10.01.2010
0
A+
A-

Golf yatırımları


Öncelikle dünya golf turizmi hakkında bir-iki rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Avrupa Golf Birliği (EGA) verilerine göre, dünyada 31 bin golf sahası bulunuyor. Bu sahaların yüzde 60’ı Kuzey Amerika’da. Avrupa’daki saha sayısı 6 bine, golfçü sayısı ise 6.5 milyona ulaşıyor. buy Xenical online

Golfçülerin dünya nüfusuna oranının yüzde 1 olduğunu düşündüğümüzde, bu alanının ne kadar bakir olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor. 
 
İstanbul’da gerçekleştirilen “4 yılda Türkiye’ye 100 Golf Sahası” konulu toplantıya katılarak bilgi veren IAGTO (Uluslararası Golf Tur Operatörleri) Başkanı Peter Waltson’a göre, Avrupa golf pazarının büyüklüğü 2 milyar dolara ulaşıyor.


Golf turizmi dünyada 1997’den 2001 yılına kadar yıllık bazda yüzde 8.2 arttı. Golf meraklılarının sayısı her geçen yıl artıyor. Günümüzde yüzde 3.5 seviyesinde olan golf sporuna katılımın 2010’da yüzde 5.2’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.
 
Türkiye için son derece bakir bir yatırım alanı olan golf turizmi, hem kazanan hem de kazandıran yönleriyle dikkat çekiyor. Golf, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en önemli yatırım alanlarından biri olacak.


Türkiye’de halen sadece 9 golf sahası bulunuyor. Türkiye’nin bu alanda gelişmeye uygun geniş bir potansiyeli var.  get Cialis Professional
 
Türkiye Golf Federasyonu, ülkemizin sadece kıyılarında değil, diğer bölgelerinde de önümüzdeki 4 yıl içinde toplam 100 golf tesisi yapılabilecek alanları belirledi.


“4 yılda 100 Golf Sahası” başlıklı hazırlanan proje ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa’da 2, Gaziantep’te 1, Adana-Mersin-Tarsus hattında da 12 golf sahası yapılması öngörülüyor.
 
Sözkonusu bölgelerde ilk etapta 9.550, daha sonra 40 bin yatak kapasitesine kadar çıkabilecek arazi tahsisi yapılıyor. Proje kapsamında İstanbul’a 20, Datça, Side-Manavgat’a 10 golf sahası yatırımı yapılacak.


Aynı proje ile kıyı bölgelerinin yanı sıra, iç bölgelerde  Ankara, Eskişehir, Bolu, Bursa ve Kayseri gibi şehirlerde de golf sahaları için uygun şart ve arazi olduğu belirtiliyor.
 
Bu arada dünyadaki örneklere baktığımızda, golf sahalarının çevresinde bulunan arazilerin de geliştirip değerlendirilmeye uygun olduğunu görüyoruz.   Örneğin, 1980-2004 yılları arasında golf turizminden yılda ortalama 5.5 milyar dolarlık gelir elde eden İspanya gayrimenkul satışından da kar ediyor. 


24 yıllık süreçte gayrimenkul satışından 200 milyar dolarlık gelir sağladı. İspanya, golf sahalarının etrafına inşa edilen villaları İngiltere, Almanya, İskandinav ve Benelüks ülkelerinden gelen golfçülere satıyor.
 
Golfü GMYO ile ilişkilendirme


Benzer bir durumun Türkiye’de de gündeme gelmemesi için hiçbir neden yok! 
Gayrimenkuller yerli ve yabancılara satılabileceği gibi, borsada işlem gören
Gayri Menkul Yatırım Ortaklıkları (GMYO) şirketlerinin portföyüne katılarak hisselerinin değerlendirilmesi mümkün.
 
Böyle bir finans aracının da devreye sokulması mümkün. Bunu , portföylerinde lüks konut, toplu konut veya iş merkezleri bulunan, hisseleri İstanbul Menkul Kıymet Borsasında işlem gören 9 GMYO şirketi gündeme alabilir. 
 
GYMO şirketlerden sadece iki tanesinin üzerinde çalıştığı projelerden size kısa bir bilgi vermek istiyorum. Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın, İstanbul Büyükçekmece’de Göl Malikaneleri adlı bir projesi bulunuyor.
Bu projedeki lüks malikanelerin fiyatı  800 bin ile 1 milyon dolar arasında değişiyor.
 
Başka bir projeyi de Yapı Kredi Koray ile Garanti Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı  ortaklaşa yürütüyor. Orta ve üstü gelir gruplarını hedefleyen projede fiyatlar 100-120 bin dolar arasında değişiyor.


Sadece iki örnek,  golf sahalarının etrafındaki arazilerin değerlendirilebileceğini göstermeye yetiyor.
 
Dünya otoritelerinin golfü olimpik bir spor dalı haline getirmeye çalıştıklarını biliyoruz.  Bu durum Türkiye’nin önüne yeni kapılar açılabileceğinin ipuçlarını veriyor.


Çünkü, golfün olimpik spor dalı olarak benimsenmesi halinde, Antalya’nın bu olimpiyata ev sahipliği yapması gündeme gelir.
 
Alman turistlerin golfe olan ilgilerinin artması, Türkiye’de devreye yeni girecek sahaların boş kalmayacağını gösteriyor.


Golf und Tourismus Consulting firmasının yaptığı araştırmaya göre, golf Almanya’da patlama sürecine girdi. 370 bin olan golfçü sayısının yakın gelecekte 850 bine ulaşacağı, bunların çoğunun seyahatlerinde golf tesislerini tercih edeceği belirtiliyor.


cheap Robaxin Makalenin bu bölümü RESORT Dergisi’nin Ekim 2004/24. sayısından alındı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.