Bodrum Gündem

Altan Öymen 6 Şubat Cumartesi Bodrumda…

Bodrum Kışında Yaşıyor Bab-ı Ali Kitapevi ünlü yazarları Bodrumlu kitapseverler ile buluşturmaya devam ediyor.

Altan Öymen 6 Şubat Cumartesi Bodrumda…
02.03.2010
0
A+
A-

“Bodrum Kışında Yaşıyor” Bab-ı Ali Kitapevi ünlü yazarları Bodrum′lu kitapseverler ile buluşturmaya devam ediyor.

 

1932 Yılında Trabzon′da doğdu. 1950 Yılında başladığı gazeteciliği 1999 Yılında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olduktan sonra bıraktı. Parlementoya ilk olarak 1977 Yılında Ankara Milletvekili olarak girdi. Aynı yıl Ecevit hükümetinde Turizm ve Tanıtma Bakanı oldu. 1978-1979 Yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekilliği ve Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu üyeliği görevlerini üstlendi.1979-1980 Yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalıştı. 1980li ve 90lı yıllarda gazetecilik görevine devam eden Öymen, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği ve Başyazarlığı da yaptı.

1995 Yılında TBMM′ye Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili olarak giren Öymen, partisinin Grup Başkanvekili oldu. 27. Olağanüstü kurultayda  da Genel Başkan seçildi. Genel Başkanlığı 15 ay sürdürdü.

 


Öfkeli Yıllar
Altan Öymen
Doğan Kitapçılık
Kasım 2009, 612 Sayfa

order misoprostol

Altan Öymen′in yeni kitabının adı Öfkeli Yıllar. Ülkemizde 1950′deki ilk iktidar değişikliğinden sonraki yıllar, gerçekten bir “öfke dönemi”nin başlangıcıdır. Siyasi partiler arasında tahammülsüzlük ve öfke eğilimleri o yıllarda hızla tırmanır. Öfke, dış politika söylemlerinde de yer alır… Komünistlik şüphesi, “vatan hainliği”nin kanıtı gibi görülür. Bu, McCarthy dönemini yaşayan ABD′de de öyledir, ama Türkiye′deki McCarthy′cilik, bir ara ABD′dekini aratmayacak kadar şiddetlenir. Bir başka tartışma konusu, “İrtica tehlikesi var mı, yok mu?”dur. Bu soruya hükümet bazen “yoktur” diye cevap verir, bazen “vardır” deyip bazı kişi ve kuruluşlar hakkında önlemler alır… Dönemin ülke içi olaylarının başlıkları arasında şunlar da var: “167 komünist” davası, Malatya suikastı, Atatürk′ü Koruma Kanunu, 6-7 Eylül Olayları, Halkevlerinin kapatılması, CHP mallarının alınması, Kırşehir′in cezalandırılması, basını dize getirme girişimleri… Ama aynı zamanda, Eisenhower′ın başkan seçilmesinden Stalin′in ölümüne, Mısır ihtilalinden İran′daki Musaddık hareketine, ABD′deki McCarthy′ciliğin gelişmesinden Marilyn Monroe′nun hikâyesine kadar, dünyada ne olup bittiğini anlatan bölümler de var. Tabii, o dönemde gazeteciliğini sürdüren Altan Öymen′in kendi gençlik yıllarını anlattığı bölümlerle birlikte…




where to buy levonorgestrel

Değişim Yılları

Altan Öymen
Doğan Kitapçılık

 

Bu ikinci kitaptaysa o dönemi izleyen “değişim yılları”nı anlatıyor. 1947,1948,1949,1950, 1951… Yani, İkinci Dünya Savaşı`nın ardından “Soğuk Savaş”ın başladığı yıllar… “İki bloklu dünya”nın, hatta bir anlamda “iki dünyalı dünya”nın oluştuğu yıllar… Türkiye, o “iki dünya”dan Batı dünyasının içinde yer almaya çalışıyor. O arada, tabii birçok değişime uğruyor. Ekonomide “Yerli malı kullanmalı” sloganlarının yerini “Amerikan malı kullanmalı” ilanları alıyor. Caddelerden Rus otobüsleri gidiyor, Amerika troleybüsleri geliyor… Ve yirmi yedi yıldan beri ilk iktidar değişikliği… İsmet Paşa`lı yılların ardından Bayar-Menderes dönemi… Ordu dahil, her yerde “değiştirme” operasyonları.. .Türkçe ezan yerine Arapça ezan… Askerimizin yeni görevi, “komünizme karşı” Kore Savaşı… “Susurluk metotları”: Sabahattin Ali cinayeti… Nazım Hikmet`in hapisten çıkışı ve “askere alınma” kaygısıyla kaçışı… Sporda ilk büyük olimpiyat zaferimiz; altısı altın on iki madalya… Olimpiyatlarda “ilk kadın atlet”imiz… Krallar ve artistler sosyetesi… Hepsi, Altan Öymen`in kendi “değişim”inin hikayesiyle birlikte, bu kitapta…

 


Bir Dönem

Bir Çocuk

Altan Öymen
Doğan Kitapçılık


Bu kitapta Altan Öymen`in çocukluğuyla birlikte, 1930`lu 1949`lı yılların hikayesi var. Dönem çok ünlü bir dönem. Konuları arasında İkinci Dünya Savaşı`nın öncesi var, kendisi var, sonrası var. “Savaşa girdik, giriyoruz” günleri, Trakya sınırındaki köprülerin atılması, İstanbul`un boşaltılması, “Karartma Geceleri”, opera geceleri, Köy Enstitüleri devrimi, Irkçılık-Turancılık davası, Tan gazetesinin basılması, çok partili hayatın ilk seçimi, dönemin olayları arasında. Dönemin adı geçenleri arasında da, Atatürk`ten İnönü`ye, Churchill`den Stalin`e, Hitler`den Mussolini`ye, Rooselvelt`ten nazım Hikmet`e, Sabahattin Ali`den Nihal Atsız`a kadar, zamanın birçok ünlü kişisi var. Tarzan, “Şirley”, Münir Nurettin, Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses, Arsen Lüpen, Cingöz Recai, Fenerbahçeli Cihat, Beşiktaşlı Hakkı da dahil…
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.