Bodrum Gündem

FASON SİGORTACILIK..

12.04.2010
0
A+
A-

Fason üretim denildiğinde genelde testil sektörümüz akla gelir.

Vikiped kısaca fasonu üretimi anlaşması olarak açıklıyor. Ucuza üretim yaptırmak isteyen şirketler için bir çıkış noktası. Sigorta sektörü de üretimi artırmak için her yolu deniyor. Şimdi sektörde konuşulan sigortacılıkta da fason üretimin nasıl hayata geçirileceği şeklinde. Örnekleri yok değil. Geçtiğimiz hafta FKasko diye bir ürün çıkardı Ford Otomotiv. Renault′un da Fiat′ın da bu tür çalışmaları olduğunu duydum.


Sigortacılığın duayenlerinden Mehmet Aydoğdu′nun bir sözünü hiç unutmadım. Mehmet bey “Bütün bu özel hastaneler sigortacılar sayesinde büyüdü gelişti, diğer taraftan bütün oto plazaları da yine sigortacılar sayesinde mantar gibi çoğaldılar. Sigortacıların bir kendilerine hayrı olmadı herkesi zengin etti ” demişti. Şimdi sigorta şirketleri tarafında karlılıklar azaldı ve otomobilciler ise sigorta acenteliği de yapamayınca farklı varyasyonlar denenmeye başladı.


“XENON far benden hediye ! ” Paxil online


buy cheap Tadalafil

Sigorta şirketleri neden fason projelere imza atıyorlar diye düşündüm. Bu konuyu üç açıdan da irdelemek gerekir. Otomotivciler tarafından bakıldığında hasar maliyetlerini düşürmek için sigorta şirketleri artık yetkili servisleri tercih etmemeye başladılar. Bu ciddi bir kayıp. Diğer taraftan aynı plazada artık sigorta acenteliği de yapamıyor. Bu da bir gelir kaybı. Konunun tam burasında duyduğum bir olay için parantez açmak istiyorum. Acentenin müşterisi oto almak için plazaya gider, otomotivci, kaskoyu kendilerine yaptırdıkları takdirde 700 TL değerindeki xenon farı ücretsiz opsiyonlara ekleyeceklerini söylemiş. Sigortalı ise acentesini aramış durumu anlatmış. Acente de müşterisine “sen xenon far istemiyorum de, ve fiyatı 700 TL indirt. Bana gel otomobiline xenon farı ben taktıracağım” demiş. Sonrasında sigortalı öğreniyor ki stoklarda zaten xenon far olmayan araç yok. Güler misiniz ağlar mısınız ? Dapoxetine on line


Tüketici tarafından bakıldığında, fiyat uygun ise, şirket güvenilir bir şirketse ve olası bir hasar anında orijinal yedek parça takılacaksa tercih edilebilir bir durum. Sigorta şirketleri açısından bir sorun yok hepsi güvenilir, fiyat aynı mı ? aynı sayılır. Orijinal yedek parça konusunda da şirketler özellikle kasko müşterisine orijinal yedek parça kullanmada oldukça hassas. O zaman ne fark var.


Fason işine girmeyenler neden girmiyor ?


Sigorta şirketleri açısından bakıldığında ise durum aynı. Bu oluşumlara bazı şirketler dahil oluyor, bazıları hiç girmiyorlar. Giren neden giriyor, girmeyen neden girmiyor onu araştırmak gerekir. Girenler hazır blok müşteri bir taraftan gelecek diye düşünüyor olmalı. “Zaten ben bütün müşterilerime aynı hizmeti ve fiyatı uyguluyorum, ürün benim adımla satılmasa ne olur” diye düşünüyor. Bu işe girmeyenler ise  “otomotivcileri yeterince zengin ettik” diye düşünüyor olabilirler. Kime ne faydası olacağını hep beraber göreceğiz.


BP Kasko şık olmaz mı ?


Fason üretim otomotiv sektörü ile kısıtlı olmayacağı kesin. Bence sırada konut şirketleri var. Ağaoğlu Konut poliçesi, Fİ Yapı Konut Sigortası gibi ürünlerede hazırlıklı olmalıyız. Turkcell, Beymen, Vakko, Ülker sigorta poliçelerini kendi adlarıyla çıkarabilirler. Mesela BP ya da PO Kasko kulağa da hoş geliyor! Burada markaya duyulan güven önemli olacağı için, bu şirketlere üretim yaptıracak sigorta şirketleri diken üzerinde olacaklar. Ya da tam tersi örnek olarak Vakko bir sigorta ürünü pazarlarsa bunu birlikte yapacağı şirketi çok iyi seçmesi gerekecek.  Çünkü yarın öbür gün bir hasar bir sebepten geç ödenir ya da ödenmezse, marka ne kadar zor duruma düşeceğini kimse tahmin edemez. Bu bence her iki taraf için sırat köprüsü gibi.


Sigortalılık oranının tabana yayılması için bu fason sigortacılık belki bir yol olabilir. Ama bence asıl önemli olan micro sigorta denilen, basit kolay anlaşılır, gereksiz teminatlar ayıklanmış (tüketiciye anlatmak koşulu ile) uygun fiyatlı ve riskin bir bölümünün sigortalı ile paylaşılmış muafiyetli poliçelere yönelmek doğru olacak sanırım.  Aslına bakarsanız “FULL KASKO”ya alıştırılan sigortalıya bunu anlatmak zor olacak ama…!


Vatandaşın kafası karışık bunu aydınlatmak sigortacıların elinde. Evini sadece su basarsa ve yanarsa diye bir poliçe olmalı. Ya da sadece hırsızlığa karşı olmalı. O zaman markette satılabilir bence.


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.