Bodrum Gündem

Güllük Körfezinin Kaderi Değişmedi..

Muğlanın Güllük Körfezinde, balık çiftliklerinin açık denize alınma kararı körfezin kaderini değiştirmedi.

Güllük Körfezinin Kaderi Değişmedi..
07.07.2010
0
A+
A-

Nurperi Değirmenci/Bodrum Gündem Viagra prices


Bakanlık tarafından belirlenen, kıyıdan 1.111 metre uzaklıktaki yeni alanların Güllük Körfezi içinde kalıyor olması, balık üretim çiftliklerinin bölgede yapılanmaya çalıştığı şu günlerde kirlilik tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.


buy methotrexate online  


Ötrofikasyon (organik atıkların yarattığı su kirliligi) riski yüksek olan kapalı koy ve körfezleri kurtarmaya yönelik, 2007 yılında çıkarılan ‘Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesi’ne ilişkin tebliğe göre uygulanması gereken bir takım parametreler ve kriterler tespit edilmiş ve buna göre; minimum derinlik 30 metre,  minimum akıntı hızı 0,1 m/sn,  karaya olan minimum uzaklık 0,6 deniz mili olarak belirlenmişti. Ayrıca yeni yönetmeliğe göre suyun kalite ölçümünün balık çiftlikleri sahiplerince yaptırılması öngörülmüştü. Bölgede çok yoğun ötrofikasyon olduğu için bazı kriterlerin yetersiz kaldığına dikkat çeken Asin Körfezi Koruma Platformu sözcüsü Bikem Ekberzade “suyun kalite ölçümlerini şirketler herhangi bir akredite  laboratuara yaptırdıkları için çok boşluklar var ve bu boşlukları şirketler kendi avantajlarına kullanıyorlar” diye konuştu.


 


Natrexone without a prescription

Oşinografi Dairesi Başkanlığınca yayınlanan haritalarda derinliği 23 ila 24 metre gösterilen Güllük Körfezi içinde yer alan Asin İç Körfezi’nde ‘30 metre derinlik’ kriterinin nasıl uygulanacağının merak konusu olduğunu ifade eden Ekberzade şunları kaydetti “Güllük Körfezi’nde ticari liman ve karasal atıklar konusunda da eskiye nazaran daha seyrek olmakla birlikte hala problemler var. Fakat yaptığımız araştırmalarla geldiğimiz nokta; körfezi kirleten birinci etken balık çiftlikleri. Güllük Körfez’indeki biyolojik çeşitliliği ve tahribatı bilim insanlarına teyit ettirdik. Koruma altında olan Gökova nasılsa, Güllük Körfezi de aynı hassasiyete sahip bir yapı içerisinde. Körfezde tahribat oldukça vahim ve çok hızlı ilerliyor. Yani çok az zamanımız var. Karşımıza aldığımız herhangi bir sektör yok. Biz çok bilimsel olarak konuya yaklaşma taraftarıyız. Asin İç Körfez’de çok değerli türler var ve bu türler çok ciddi tehdit altında. Bunlardan en önemlisi kaya mercan oluşumları. Yurtdışında bu konuda uzmanlara danıştık. Amerika’da NOA (National Oceanic and Atmospheric Association) dalında en üst kurumlardan birisi. Mercan uzmanı 7 deniz biyoloğundan birebir cevap aldık ve şaşırdık. Güllük Körfezi’nde mercan çıkmış, üstündeki algler mercanları kapatıyor, onların nefes almasını önlüyor. Buradaki en önemli endemik türlerden bir tanesi de posidonia çayırları. Bunlar Akdeniz’in ciğerleri. Fakat balık çiftliklerinden kaynaklanan çökeltiler ve sudaki organik atığın yüksek olması, posidoniaların zararlı algler ile kaplanmalarına ve ölmelerine neden oluyor. Posidonia çayırlarının üzerinde bir gün bir bakıyorsunuz yeşil kaplumbağa. Acaba bir tane mi var derken bu bölgeye periodik olarak yeşil kaplumbağaların geldiğini öğreniyorsunuz. Bunun üzerine yurt içindeki STK’na haber veriyorsunuz, “orada rant vardır ben gelemem” diyorlar.  Yurt dışındakilere yazdığınızda adamlar verici taktıkları caretta carettaların bölgeye giriş yaptıklarını söylüyorlar. Çünkü posidonia çayırlarının onlar için bir besin alanı, bir otlama bölgesi olduğundan bahsediyorlar”


 


Sektörlerin kendi lobileri olduğuna ve bu lobilerle bakanlıklara baskı yapıldığına dikkat çeken Bikem Ekberzade “balık çiftliklerine karşı değiliz ama kriterlerin uluslararası standartlara getirilmesi ve bu işin doğru yapılması lazım, yoksa Güllük Körfezi’ni kaybederiz” dedi.


 


ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğr.Üyesi Dr. Ali Cemal Gücü ise körfezdeki biyoçeşitliliğe dikkat çekerek; “daha önce bölgede yaptığımız çalışmalarda Güllük Körfezi’ndeki organik atık yoğunluğunu zaten belirlemiştik. Endemik bir çok türe sahip Güllük Körfezi’nin girişinde konuşlanacak olan balık çiftlikleri ötrofikasyon yoğunluğunu daha da arttırarak körfezdeki deniz yaşamını, oradaki biyoçeşitliliği tehlikeye sokar” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.