Bodrum Gündem

Bronzlaşmış Vekillerimiz

14 Mayıs’ta seçilen milletvekillerinin “çalışma takvimi” 2 Haziran’da başladı.

5 yıl sürmesi beklenen çalışmalara başlamadan önce de 1982 Anayasası ile belirlenen Milletvekili yemin metnini okuyarak;

“Büyük Türk Milleti Önünde Namusum ve Şerefim Üzerine Ant İçerim” diye söz verdiler.

Yeminden iki hafta sonra, 12 günlük Kurban Bayramı tatiline girdiler.

Kurban Bayramı tatilinden 4 Temmuz’da dönen vekiller, 10 günde iki ayrı TORBA teklifini görüşerek yasalaştırdıktan sonra, 14 Temmuz’da bir kez daha, bu defa 2,5 ay sürecek bir tatile çıktı.

Aradan 10 gün geçti.

Meclis tatil yapmaz” diyen Muhalefet, Milletvekillerini olağanüstü toplantıya çağırdı.

Bronzlaşmış milletvekillerimiz de tatile, 3 saat ara vermek zorunda kaldı.

Partisi adına konuşan İyi Parti Grup Başkanvekili Musavvat Dervişoğlu’nun saçları beyaz olduğu için, güneşten bronzlaşan yüzü tatilden geldiğini belli ediyordu.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel de öyle. Özel’in de teni güneşten renk değiştirmiş, bronzlaşmıştı.

AKP’liler kapı arkasından baktı

Muhalefetin olağanüstü çağrısı üzerine, AKP ve Cumhur İttifakı’na mensup milletvekilleri de Meclis’teydi.

Ancak, olağanüstü toplantı istemedikleri için genel kurula girmeyerek, muhalefetin toplantı yeter sayısı olan 200’e ulaşmasını kuliste beklediler.

Kulise açılan kapıların arkasından bakan AKP’lileri gören CHP’li Ali Öztunç ve Mahmut Tanal, “saklanmayın” diyerek AKP’lileri genel kurula çağırdı:

Ali Öztunç, “Saklanmayın AK PARTİ’liler, saklanmayın, gelin. Kaçma, kaçma, gel. Milletin Meclisi burası, kaçılmaz, gel.”

Mahmut Tanal ise “Başkanım, kapıdan bakıyorlar. İçeride olanlar da burada var sayılır” diyerek Oturum Başkanı MHP’li Celal Adan’ı uyardı.

Muhalefetin toplantı yeter sayısına ulaşması üzerine, MHP Genel Başkanı devlet Bahçeli ile Cumhur İttifakı milletvekilleri genel kurul salonuna girdi.

Rahatınız mı bozuldu?

Yağmur gibi yağan zamları görüşmek için toplanmasına rağmen genel kuruldaki ilk tartışma “tatil” yüzünden çıktı. AKP’li sözcüler, Milletvekilinin de tatil yapma hakkı olduğunu savundu. İYİ Parti hariç, muhalefet sözcüleri AKP’ye “rahatınız mı bozuldu” diye sordu.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “tatil de çok insani bir ihtiyaçtır” dedi. Ama İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çokça eleştirdikleri tatillerini de Meclis gündemine taşıdı.

Güler, “Milletvekilleri robot değildir. Ben tatil yapmanın ayıp olmadığını ifade ediyorum Tatil de çok insani bir ihtiyaçtır. Herkesin ailesi ve çocukları var” diyerek, memur ve emekli ile ücretlilere yapılan zamlar ile hayat pahalığından önce, “tatil ihtiyaç mı, değil mi” tartışmasını başlattı.

CHP’li Mahmut Tanal’ın “rahatınızı mı bozduk” diye karşılık vermesi üzerine tartışma şöyle devam etti:

MAHMUT TANAL (CHP) – Anladım, yani rahatınızı mı bozduk? Millet için sizi çağırdık, çok zam geldiği için. Ya, kardeşim, Meclis daha milletvekillerine oturacak oda bulamadı, oda!

ABDULLAH GÜLER (AKP) – Gerçi “tatil” deyince… Yani arkadaşlarımızın kendileri tatilde olabilir, ancak bizim milletvekillerinin hiçbirisi…

MAHMUT TANAL (CHP) – Vekillerin oturacak odaları yok daha, neye hâkim ya! Oturacak odaları yok!

İBRAHİM EYYÜPOĞLU (AKP) – Ya, dinlemesini bil!

ÖZLEM ZENGİN (AKP) – Lütfen ya, susunuz ya!

SAYIN BAYAR ÖZSOY (AKP) – Ayıp be!

MAHMUT TANAL (CHP) – Ayıp yaptığınız, vatandaş, fakir fukara!

SAYIN BAYAR ÖZSOY (AKP) – Senin yaptığın ayıp ya!

MAHMUT TANAL (Şanlıurfa) – Zam getiriyorsun, zam! Ne ayıbı? Hırsızlık mı yaptık? Hırsızlık yapanlar ayıp yapıyor!

Karşılıklı laf atmalar böyle devam etti, gitti…

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, kürsüye geldiğinde de “Emeklinin, işçinin, memurun tatil hakkı yok mu? diye sordu ve AKP’ye şöyle seslendi:

Gelin yüzde 34 memur zammını verelim, en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine çekelim, ÖTV ve vergileri kaldıralım.

Sonra da tatile rahat rahat gidersiniz, şapkalarınızı takar, mayolarınızı giyer, istediğiniz yerlere gidersiniz.

Sarayı değil, işçiyi memuru düşünün. Sarayın mayıs ayındaki giderleri haziranda 2 kat artmış; ha, sarayın enflasyon altında ezilmeme hakkı var; işçinin, memurun yok, yazık! “

İYİ Parti, CHP’yi harcadı

İYİ Parti adına konuşan Grup Başkanvekili Musavvat Dervişoğlu ise olağanüstü toplantı için imza vermesine rağmen, isim vermeden CHP’yi eleştirdi.

Meclisin anayasal takvim gereği tatile girdiğini belirten Dervişoğlu “bize göre olağanüstü bir durum yoktur” dedi.

CHP’nin “Millet zamlar karşısında inim inim inlerken Meclis tatil yapamaz” sözlerini ise “popülizm” olarak değerlendirdi. ”Yasalardan ve İç Tüzükten kaynaklı hakları, kuru bir siyasi popülizme kurban ederseniz bu, hakların suistimali olarak tanımlanır” dedi.

Tanal-Adan söz tartışması

Olağanüstü toplantı 3 saat sürdü. Sadece grup başkanvekillerine söz verilen oturumda, CHP’li Mahmut Tanal ile Başkan Celal Adan arasındaki söz dalaşı tebessüm ettirdi.

CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, kürsüde konuşan hatibin sesini duymadığını belirterek, sesin yükseltilmesi istedi.

Başkan Adan ise Tanal’ın bu isteğini “sabotaj” olarak değerlendirdi ve “Sen sabote ediyorsun Tanal” diye cevap verdi.

Mahmut Tanal’ın sesin açılması konusundaki ısrarı üzerine, Adan’dan “yeter ya, sus” fırçasını yedi.

Urfa’dan bir heyet gelmiş seni bekliyorlar

Bir süre sonra ikili arasında yeni bir tartışma yaşandı.

CHP’li Tanal seçim bölgesi olan, 45 derece sıcak altındaki Şanlıurfa’da elektriklerin kesik olduğunu söylemesi üzerine, Başkan celal Adan bu defa “Tanal, hep sen konuşuyorsun ama be kardeşim! “diye yeniden tersledi.

Başkan Adan, CHP’li Tanal’ı genel kurul salonundan çıkarabilmek için de  “Urfa’dan bir heyet gelmiş. Seni çağırıyorlar” diye espri yaptı.

Soylu, Akar gibi eski bakanlar oylamalara katılmıyor

Zaman çabuk geçti.

Zam ve hayat pahalılığından çok, “tatil, milletvekilinin hakkı mı” sorusuna yanıt arayan olağanüstü toplantı 3 saat sürdü.

Meclis, 1 Ekim 2023 tarihine kadar sürecek yeni bir tatile girmeden önce yapılan oylama ise başka bir hayal kırıklığını ortaya çıkardı.

Olağanüstü toplantıya Meclisin 600 milletvekilinden 491’i katıldı. 109 milletvekili salonda yoktu.

Meclisin, tatile çıkmayarak, çalışmaya devam etmesini isteyenlerin sayısı 234’te kaldı. Hayır, meclis çalışmaya devam etmesin, tatile çıksın diyenlerin sayısı ise 257 kişiydi.

23 vekilin oyuyla Meclis, yeniden tatile çıktı.

Oylamaya ilişkin rakamlar analiz edildiğinde ise;

AKP’li 53 milletvekili toplantıya katılmadı. Görevden alınan eski bakanlardan Süleyman Soylu, Hulusi Akar, Vedat Bilgin ve Mehmet Muş daha önceki oylamalarda olduğu gibi yine oy kullanmadı.

İYİ Parti’den 10, CHP’den 7, MHP’den ise 6 milletvekili olağanüstü toplantıya katılmadı.

İyi tatiller.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.