Bodrum Gündem

BODRUMA SPONSOR…

19.07.2010
0
A+
A-

BODRUM YARIMADASINDAKİ ARKEOLOJİK KAZILARIN SPONSORLARA ACİL OLARAK GEREKSİNİMİ VAR…

Karyanın başkentlerinden biri olan Bodrum ve Yarımadası Ege bölgelerinden çok daha geç arkeoloji kazıların odağı oldu.
cheap esomeprazole buy Cytotec cheap
Cialis super active online
 

Bunun altında öncelikler, olanaksızlıklar ve daha birçok sorun yatar… Bu yazımda yarımadada başlatılan en son kazıya dikkat çekmek istiyorum; 2004 yılından beri Uludağ Üniversitesi öncülüğündeki  ekipler tarafından kazıları süren Gümüşlükteki Myndos.  Kazı ile ilgili bilgiler Uludağ Üniversitesinin internet sitesinde mevcut; ilgi duyanlar  burayı ziyaret derek meraklarını giderebilirler. Ben ise  bu yazımda arkeolojik kazılarla ilgili belki de evrensel olan bir sorundan söz etmek istiyorum. Bir bölgede arkolojik kazı yapılması o bölgede yaşıyanlarda iki türlü his uyandırır.

Birincisi ′′Ne güzel asırlar öncesine dayanan bir yerde yaşamanın manevi zenginliği içinde yaşıyorum, kendimi binlerce yıl yaşamış ve sonsuzluk içinde hissediyorum′′

 

İkincisi ise ′′Şu deniz gören arsalarım ne güzel para getirecekti, iş mi şimdi bu kazılar, sit alanı olarak ilan etmeler? Malım pul olacak!′′ kaygısı. İşte bu sonuncu nedenle bölgemizde arkoloji, kazılar, tarihi eser dendi mi insanların yüzü asılır, imkanı oldukça da Bodrum′da bazı inşaatlarda yapıldığı gibi lahitler sökülüp çöplüklere atılır, tarih gizlenmeye, yok edilmeye mahkum olur.

Ancak çok şükür, etrafında koparılan tüm fırtınalara karşın şu anda Gümüşlükteki Myndos kazıları sağ salim sürüyor. Kendisiyle görüştüğüm kazı başkanı Uludağ Üniversitesi Arkeoloji bölümü başkanı Mustafa Şahin son derece nazik bir biçimde dertlerini dile getirdi. Her zaman heryerde olduğu gibi en büyük sorun para tabii ki! Kültür Bakanlığının bu kazı için tayin ettiği ödenek 10 Ağustos′ta bitiyor. Yani bu yıl daha şöyle bir ellerini sürer sürmez paraları bittiği için okullarına dönmek zorunda olacaklar. Yerelde yaşadıkları birçok sorunun başında kendilerine zimmetlenen kazı aletleri vb. malzemeyi koruyacak bir alanlarının, kilitli bir mekanlarının dahi olmaması. Atılacak her adım, her çözüm maliyet demek. Belediye kendilerine bir yer göstermiş geçen yıl ancak maalesef tüm malzemeleri çalınmış. Bunları çalmaya yeltenelerin ne ahlakından, ne insafından söz etmek yersiz de, koskoca bir Belediye bölgesine ilgi duyurcak, insan çekecek böyle ayrıcalıklı bir olanağa nasıl sahip çıkmaz kol kanat germez onu anlıyamıyorum.


Myndos kazısının İnternetteki sitesine baktım o kadar az kurum sponsor olmuş ki şaştım kaldım. Öyle verdikleri üç kuruş yardımın memnuniyet yaratmasına, adlarının sponsor olarak yayınlanmış olduğuna da bakmayın bunlar ′′devede kulak′′! Buradan Bodrum′daki, Bodrum dışında olup hayırlı birşeye destek olmak isteyen tüm kurum, kuruluş ve kişileri Myndos kazısını desteklemeye davet ediyorum. Bu arada bir tüyo da vereyim: Çok acilen tüm alet ve edevatın korunacağı bir konteyner alınması gerekiyor, fiyatı sadece 20 bin lira…Yok mu şuncacık bir parayı bağışlayacak????
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.