Bodrum Gündem

ŞİMDİ FESTİVAL ZAMANI..

Festival, latince Festa kelimesinden gelir ve 1200lü yıllardan beri kullanılır,bilinir.Genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan,yapıldığı yörenin imgesi haline gelmiş etkinlikler bütünüdür.

ŞİMDİ FESTİVAL ZAMANI..
16.12.2010
0
A+
A-


 

 

 

ŞİMDİ FESTİVAL ZAMANI…

 


Festival, latince Festa  kelimesinden gelir ve 1200’lü yıllardan beri kullanılır, bilinir. Genellikle yerel bir topluluk tarafın dan belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan,yapıldığı yörenin imgesi haline gelmiş etkinlikler bütünüdür.


 


Haluk ORTAÇ-TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüsü


 


“Dönemi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı ya da niteliği programla belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi, düzensiz toplantı ,curcuna,şenlik.


Belli bir sanat dalında oyun, filmlerin sunulması ve gösterimlerin sonunda ödül ya da derece verilmesi biçimin de düzenlenen ulusal veya uluslararası gösteri dizisi, karnaval.


Veya bir bölgenin en ünlü ürünü için yapılan gösteri…” 


Aciclovir online

 


Festival denildiğin de, hatırladığımız;


Festivalin ihtiyaçlara yönelik amacı,


Festivalin hedefi,


Festivalin, komitesi, programı, katılımı, tanıtımı, temsili, teşvik yanı, ödülleri, seçimleri, güzelleri, en iyileri,


Geçmişin değerlendirildiği, geleceğin planlandığı paneller,


Müzik, folklor, resim, şiir, tiyatro etkinlikleri, coşkusu.


Yöresel becerilerin sergilenmesi, değerlendirilmesi, yaratıcılığı.


Ve


Festivalin saygınlığı ve festival dayanışması ve sonuçları.


 


Bunlar festival denildiğin de içinde mutlak barındırması gereken özellikler ve nitelikler. Her biri festivali tamamlayıcı, içeriğini arttırıcı unsurlar. 


 


Türkiye festival cenneti, hemen yerin, ilin, bölgenin, nerdeyse her kasabanın köyün bir festivali vardır. Festival yapabilmek bir yanıyla örgütlü toplum olabilmenin bir göstergesi, ölçüsü gibi değerlendirilebilir ve sevindiricidir.


Türkiye’de entelektüel birikimlerin, doğal güzelliklerin, yöresel becerilerin ön plana çıkardığı festivaller bir çok yerde geleneksel yapısını yıllardır korumaktadır.


 


Yöre halkının coşkulu katılımı, festivalin amacına uygun tanıtımı, var olan veya olacak markanın ulusal-uluslar arası markaya dönüşüm hızı ve sağlayacağı ekonomik girdiler de, festival sonuçlarında ön plana çıkmalıdır.


 


Festivale bir tanınmış starın veya mankenin öncülük etmesindeki gereklilik fazla idealize edilmemelidir. Yöresellerin vereceği doğal katkı daha anlaşılır olacaktır.


 


Festivallere panel-söyleşi başlığı ile katılacak konuklarının ise kendi kulvarında bilimi, bilimselliği ön plana çıkarması ise kaçınılmaz olmalıdır.


 


Kaygıdan uzak, eleştiriye açık, bilinçli, konukseverliğin ve ilginin varlığı festivale güç katacaktır.


 


Festivaller de kötü olan ise kuşkusuz, birilerinin ideolojik şov alanı olması ve siyasilerin veya bir partinin gövde gösteri alanına dönüştürülmesidir. Bu kocaman yanlışın festivale katkı vermesi mümkün olmadığı gibi, geleneksel yapısını da çok zarar verecektir.


 


Her festival için söylenebilecek bu yaklaşımlar ve genel değerlendirmelerin ardından,17-19.Aralık.2010 tarihlerinde yapılacak 5.BİTEZ MANDALİNA KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ sıraya girdi.


Bitez Belediye Başkanlığı himayesinde organize edilen geleneksel festival programı belli oldu. buy cytotec


Festival programı değerlendirildiğin de bir program da olması gerekenleri görmek mümkün.


Tanıtım afişleri asıldı Muğla Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü güzel dikkat çekici açık hava görselleri yapmış. Afişlere bakıldığında festival programı anlaşılır bir özet halinde,afiş zemini mandalina.Programı tanıtıcı basın bildirisi ve yardımcı  Naltrexone no prescription basılı el materyalleri de hazırlanmış.


 


Hemen programa bakıldığında, festivalin kültür ve sanat başlığında fotoğraf sergisi,senfoni orkestrası ,vurmalı çalgılar,konser,tiyatro var.


Söyleşi, konferans ve panel var.


Geleneksel ödüllü yarışmalar var.


Festival etkinlikleri kapsamında, yöresel beceriler içerikli stantlar var.


Katılım ve coşku yaratacak Bitezli gençler var.


Sivil Toplum Kuruluşları var.


Özetle bir festival de olması gerekenler var.


Şimdi FESTİVAL ZAMANI,


Katılalım, dinleyelim, söz alalım, yarışalım, ödül alalım, öğrenelim, kazanalım, eğlenelim.


Festivale emeği geçenlere teşekkürler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.