Bodrum Gündem

Dünyadaki Herkes Biraz Türktür..

Gündoğan Kültür Turizm ve Sanat Derneği (GÜNDER) tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Nardugan Şenlikleri etkinlikleri Türk Tarihi ve Kültürü paneli, Nardugan Ağacı süslenmesi, ateşler yakılması ve konserler ile kutlandı.

Dünyadaki Herkes Biraz Türktür..
22.12.2010
0
A+
A-


 

 

NARDUGAN ŞENLİKLERİ YAPILDI

Kültür Eski Bakanı Zeybek:

“Dünyadaki Herkes Biraz Türktür”

 


Gündoğan Kültür Turizm ve Sanat Derneği (GÜNDER) tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Nardugan Şenlikleri etkinlikleri “Türk Tarihi ve Kültürü” paneli, Nardugan Ağacı süslenmesi, ateşler yakılması ve konserler ile kutlandı.


  buy Viagra Gold online


buy albuterol Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem


Etkinliklerin açılışı Serhat Ilıcak Kültür Merkezi′nde, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, Yazar Erol Toy ve Yazar Doç. Dr. Haluk Berkman′ın katıldığı ′Türk Tarihi ve Kültürü′ konulu panel ile başladı. Paneli Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, Gündoğan Belediye Başkanı İbrahim Bilgi, Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Turgay, Esnaf Odası Başkanı Mustafa Danacı ve Gündoğan Fahriye Ilıcak Meslek Lisesi öğrencileri izledi. Panelin açılış konuşmasını yapan GÜNDER Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanlarından yazar Kemal Ulusu, Nardugan′ın doğan güneş anlamına geldiğini söyledi. Ulusu, “Nardugan′ı Gündoğan ile eşleştirdik. Bundan sonra her yıl bu şenlikleri kutlayarak, binlerce yıllık bir geleneğin unutulmamasını ve yaşatılmasını sağlayacağız. Bu sene ilk defa yaptığımız şenliğimiz gelecek yıllarda çok daha görkemli ve geniş katılımlı olacaktır.” dedi. Kemal Ulusu Nardugan şenliklerine İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerden bile katılımların olduğunu sözlerine ekledi.


Kemal Ulusu tarafından Nardugan şenliklerinde en çok emek verenlerden biri olarak teşekkür plaketi verilen GÜNDER üyesi Arif Vidinli ise ; “21 Aralık Kış Gündönümünü, NARDUGAN’ı kutluyoruz. Bundan böyle her sene 21 Aralık’ta “Nardugan”  Gündoğan’da kutlayacağız. Evinizde, ocağınızda,  köyünüzde, kentinizde yakacağınız ateşin çevresinde Akçam  ağacının, Hayat  Ağacının yanında, Altaylardaki  Türklerin binlerce yıldır kutladığı gibi. Yüce Tanrıya dua ederek, esenlik, sağlık, mutluluk dileyerek. Hıristiyanlar onu bin beş yüz yıldır kutluyor. Yalnız nedenini şaşırmışlar, adını “Noel” yapmışlar, tarihini de üç gün kaydırmışlar. Bizler ise nedense her şeyi hepten unutmuşuz. Önce, Nevruz’u anımsadık, artık her yıl, 21 Mart’ta kutluyoruz. Şimdi Nardugan’ı hatırlayalım, Propranolol 40mg   21 Aralık’ı,  Kış Gün Dönümü’nü, Doğa’nın yeniden Işığa kavuşmasını kutlayalım. Hayat ağacımız, Altay da Akçam ise, Anodolu’da Çamdır, Zeytindir, Nardır, Kavaktır, Elmadır, Sedirdir,  her güzel ağaçtır.


Evimizde ya da bahçemizde Hayat Ağacımızı süsleyelim. Altayların Güneşi ise Anadolu’nun da Güneşidir, Narıdır, Ateşidir. Nardugan kutlu olsun. Günleriniz ışıkla dolsun. Esen kalın, mutlu olun.” dedi.


Panelin ilk konuşmasını yazar Erol Toy yaptı. İzleyenler arasında bulunan lise öğrencilerin dikkatlerinin dağılması ve salonda uğultu olması üzerine, şenlik yöneticileri öğrencilere müdahale etti. Bunun üzerine gençleri savunan Toy, “15 dakikadır konuşuyorum, liseli öğrencilerimizin dikkatini çekemediysek, suç onlarda değil bende. Demek ki dikkatlerini çekecek biçimde anlatamadım. Bu gençlere kızmayın sahip çıkın” dedi. Bu sözler üzerine öğretmen ve yöneticiler yerlerine otururken, liseli öğrenciler Toy′u alkış yağmuruna tuttu. Toy, Osmanlı İmparatorluğu′nun yıkılmasına neden olan isyanları, alınamayan önlemleri, taht kavgalarını, nedenlerini ve sonuçlarını anlattı.
Toy′dan sonra Doç. Dr. Haluk Berkman’da
“Türklerin Simgeleri ve Türklerin Orta Asya′dan Yayılmaları” konusunu katılımcılar ile paylaştı. Berkman özetle “Simge imgeden türer imge önce beyinde oluşan resim diyebiliriz. Asya’dan güneybatı yönünden oluşan göçler. Nereden gelmişler önemli olan 2 kol var. Bu göçler iklim değişiklikleri nedeniyle gerçekleşmiş. Dünyanın birçok noktasına göçler yaşanmış. Halen Afrika’da, Mısır’da, Türk oldukları bilinen kabileler var. Anadolu’da ise ilk göçlerden gelen kavimlerin izleri var. Örneğin Gaziantep’te Göbekli tepede M.Ö. 13.000 yıl önce kurulmuş bir bölgedir. Burada dairesel tapınaklar kurulmuş bu bölgelerde. Henüz daha Türk demiyoruz ama Asya kavmi oldukları kesin. Nardugan hayat ağacı ile yakından ilgilidir. Nar meyvesi kırmızı rengiyle ateşi ve güneşi simgeler, Nardugan da “doğan güneş” anlamını taşımıştır. Hitit Selçuk ve Urartu kültürlerinde farklılıklar gösterse de hayat ağaçları vardır. Nar burada alelade bir simge değildir. Bu hayat ağacı simgesini Amerika’da bulunan navajo kabilesinde de görüyoruz. Çok ilginçtir bu, buda bize ortak bir kültür olduğunun gösteriyor.” şeklinde çeşitli resimler ve figürler ile anlattı.


Eski Bakan Namık Kemal Zeybek ise konuşmasına “Uyumak isteyenler uyuyabilir” diye esprili bir şekilde başladı. Zeybek herkesin biraz Türk olduğunu, Korelilerden, Kızılderelilere kadar, birçok coğrafyada yaşayan insanların Türk kanı taşıdığını savunan Zeybek, “Tarihte medeniyetin başlamasını sağlayan ve onlarca buluşa imza atan Türkler çağa ayak uydurmakta, yeni buluşlar ortaya koymakta güçlük çekiyor. Örneğin Türkiye olarak 20 milyar lirayı elimde gördüğünüz cep telefonuna yatırdık. Bunu biz yapamaz mıydık? Bu para ülkemizde kalsa kötü mü olurdu? Ülke olarak değerlerimizi unutmamalı, unutturmamalıyız” dedi. Zeybek çeşitli anılar ile süslediği konuşmasını ayakta tiyatral bir şekilde yaptı.


Panel dernek başkanı Kemal Ulusu ve belediye başkanı İbrahim Bilgi′nin konuşmacılara GÜNDER’in özel plaketini vermesi ile sona erdi.


Panelden sonra Gündoğan sahilinde büyük bir ateş yakıldı ve ağaçlar renkli ışıklar ile süslendi. Katılımcılar canlı müzik eşliğinde şarkılar söyleyerek dans ettiler. Ateş ve ağaç süsleme etkinliğine Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun ve Konacık Belediyesi Meclis üyeleri de katıldı. Şenlikte lokma ve çay ikramları yapıldı.


Akşam programı da Serhat Ilıcak Kültür Merkezi′nde Özgün Bale-Dans Ritüeli gösterisi ve Bursa Musuki Cemiyeti Konseri ile sona erdi.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.