Bodrum Gündem

Türkiyede Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik, Barış ve Demokrasi Çiçekleri Açtı..

Taksimde gelincik bahçesini andıran görkemli bir tören ile 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını kutlandı. Bodrum ise Tolga Çandar ile coştu.

Türkiyede Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik, Barış ve Demokrasi Çiçekleri Açtı..
02.05.2011
0
A+
A-


 

 

 

purchase Paxil
Türkiye’de Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik, Barış ve Demokrasi Çiçekleri Açtı…

Taksim’de gelincik bahçesini andıran görkemli bir tören ile 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını kutlandı. Bodrum ise Tolga Çandar ile coştu.


Haber-Yorum-İzlenim/Fatih Bozoğlu


İstanbul’da yaklaşık 60 grup tarafından tertip edilen 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramında işçilerin dışında da bir çok sivil toplum örgütü katılarak taleplerini ve dileklerini dile getirdiler. 1 milyon kişiye yaklaşan katılım ve olaysız bir şekilde gerçekleşen 1 Mayıs kutlamaları tam anlamı ile bayram havası ile kutlandı. Bodrum ise CHP tarfından tertip edilen Tolga Çandar konseri ile coşkulu bir havada 1 Mayıs’ı kutladı.


SENDİKA BÜROKRASİSİ YERİNE ORTAK 1 MAYIS BİLDİRİSİ…
Her kutlamada liderlerin ayrı ayrı ve birbirine benzer açıklamalar yaptığı konuşmalar bu sefer ortak bir bildiri ile sıkıcı olmaktan çıkarılmış oldu. 1 Mayıs ortak bildirisi 3 işçi tarafından okundu. Açıklamada ′′Bizler bu ülkenin işçileri, kamu emekçileri, meslek sahipleri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, gençleri olarak, tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs alanlarında, emeğin bayramındayız. Barış için, özgürlük için, demokrasi için, saygın bir iş için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz.


1 Mayıs güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandı. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen işçi cinayetleri durmak bilmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor.


İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu′nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. İş cinayetlerinin önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.


Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirilmenin durdurulmasını istiyoruz. Antidemokratik sendikal yasaların değiştirilmesini, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü, din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerinde hakim kılınmasını istiyoruz. Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz. Doğal yaşamın korunmasını ve ekolojik çevrenin katline son verilmesini istiyoruz.


Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz 1 Mayıs 1977′nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Biz Arap halklarının mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm antidemokratik müdahaleleri kınıyoruz.


SAHNE SANATÇILARA BIRAKILDI…


Combivent without prescription Ortak bildirinin okunmasından sonra sahne sanatçılara bırakıldı. Grup Yorum’un 1 Mayıs marşını söyleyerek başladığı konser tüm katılımcılar tarafından coşku ile izlendi. Mehteran takımının katılımı ise bir ilk olması anlamında ilginç bir görüntü meydana getirdi.


ÇOCUKLAR TARİHİ BİR GÜNE TANIKLIK ETTİLER…


Katılımcıların çocukları ile gelmiş olması ise tarihi bir güne çocuklarının da tanıklık etmelerini istemeleri olarak belirtildi. Bazılarının ise 1977 1 Mayıs kutlamalarında “bende babamın-amcamın-dayımın omzunda gelmiştim” diyenler oluşturdu. Şimdi kendi çocukları ile gelmenin mutluluğu adeta gözlerinden okunuyordu. buy Tadalafil online


TAKSİM MEYDANI NOSTALJİK BİR GÖRÜNÜME BÜRÜNDÜ…


Alandaki yüzlerce afiş, pankart ve dövizler rengarenk bir çiçek bahçesi görünümünde olması alanın görkemini artırdı. 1977 1 Mayıs kutlamalarının sembolü olan zincirlerini kıran dev işçi posteri alanın en özel görüntüsüydü. Bu dev poster AKM binasına Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın özel izni ile asılması ise oldukça manidardı. 1980 öncesinin sol franksiyonlarının hemen hepsinin pankartlarının olması nostaljik bir görüntü oluşturdu. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Dr.Hikmet Kıvılcımlı posterleri ile Marks, Engels, Lenin ve Che Guevera posterleri dikkati çekecek büyüklükte ve sıklıktaydı.


HERKES ORADAYDI…


Sadece işçiler değil talebi olan her grup ve örgüt Taksim’e adet aktı. Sendikalar, Sol örgütler, partiler, sivil toplum örgütleri, gazeteciler, öğretmenler, doktorlar, öğretmen ve öğrenciler, futbol taraftarları, eşcinseller, hayvan severler ve akla gelebilecek hemen her grup 1 Mayıs alanı Taksim’de yerini aldı. Seçim öncesi olması nedeni ile olsa gerek CHP,AKP,MHP ve diğer partilerin milletvekili adayları da 1Mayıs kutlamalarına katıldılar.


OLAYSIZ GEÇTİ AMA…


1Mayıs kutlamaları Taksim’de olaysız geçti ama başlangıçta kısa süreli bir gerginlik ve kavga çıktı. BDP’liler tarafından çıkartılan kargaşa katılımcılar tarafından kınanırken “şaşılacak bir şey yok, onların barış, kardeşlik gibi bir dertleri yok” diyenlerin çoğunlukta olduğu ifade edildi. Kutlamaların sonunda ise Taksim anıtında Atatürk’ün boynuna BDP bayrağının asılması maksatlarının 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramını kutlamak olmadığının bir kanıtı gibiydi. Her zamanki gibi provakatör ve kabul edilemez davranışlarını sergilemiş oldular. Ankara’da da yaşanan kısa süreli arbede de yine BDP’lilerin olması 1 Mayıs kutlamalarına sadece kavga çıkartmak için katıldıklarının bir göstergesi oldu. Denizli’de de yine BDP’lilerin CHP’lilere laf atmaları nedeni ile kargaşa çıktı.


BODRUM 1 MAYIS’I ALANDA KUTLADI…


Bodrum 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamalarını CHP İlçe Örgütünün tertiplediği Tolga Çandar konseri ile gerçekleştirdi. Gün içinde ise DİSK’e bağlı işçileri basın açıklaması yaptı. Saat 19.00’da iskele meydanında yapılan katılımın ve coşkunu oldukça yüksek olduğu kutlamalar 10.30’a kadar izin verilmesinden dolayı erken saatte bitti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.