Bodrum Gündem

HEPİMİZ SUSALIM, RAKAMLAR KONUŞSUN…

09.06.2011
0
A+
A-

2007 Genel Seçim Sonuçlarına göre AKP, 70 İlde birinci parti olmuştu.

2009 İl Genel Meclisi Sonuçlarına göre AKP, 10 İl’de birinciliği kaptırarak,  60 İl’de birinci parti olmuştu.
2011 Genel Seçim Tahmin Sonuçlarına göre ise, AKP  17 İl’de daha birinciliği kaptırabilir  ve sadece  43 İl’de birinci parti olabilir…
Görüldüğü gibi AKP oyları “istikrar’lı bir şekilde” düşmeye devam ediyor. İstikrar sürsün, dedikleri bu olsa gerek!…


İl’lerin çıkaracakları milletvekili sayısına göre tasnif edilmesi bize, önümüzü daha net görme olanağı verecektir;
1 milletvekili çıkaran il sayısı: 1 (Bayburt)
2                                           :15(Artvin-Bilecik-Çankırı-Erzincan-Gümüşhane-Kırşehir-Sinop-Tunceli-Karaman-Bartın-Ardahan-Iğdır-Yalova-Karabük-Kilis)
3 milletvekili çıkaran İl sayısı :18(Amasya-Bingöl-Bitlis-Bolu-Burdur-Edirne-Hakkari-Kars-Kastamonu- Kırklareli-Nevşehir-Niğde-Rize-Siirt-Uşak-Aksaray-Kırıkkale-Düzce)
4 milletvekili çıkaran İl sayısı  :10(Ağrı-Çanakkale-Çorum-Giresun-Isparta-Muş-Yozgat-Batman-Şırnak-Osmaniye)
5                                             : 7(Adıyaman-Afyon-Elazığ-Kütahya-Sivas-Tokat-Zonguldak)
buy topamax 6                                        purchase Topamax     : 8(Erzurum-Eskişehir- Malatya-Mardin-Muğla-Ordu-Tekirdağ-Trabzon)
7                                             : 3(Aydın-Denizli-Sakarya)
8                                             : 3(Balıkesir-Kahramanmaraş-Van)
9                                             : 2(Kayseri-Samsun)


Bu kesime giren 67 İl’imizden çıkacak milletvekili sayısı: 271 dir.Yani 67 İl, meclisin %49.3 ünü kapsar.


Geri kalan 14 İl’imizden çıkacak milletvekili sayısı: 279’dur. Yani 14 İl, meclisin %50.7 sini kapsar..


AKP, 271 Milletvekili çıkaran 67 il’in,  39’ unda 1. Parti olarak görülüyor. Fakat geçen seçimdeki gibi farklı bir şekilde birinci parti değildir. Az milletvekili çıkaran bu illerde küçük oy farkıyla birinci parti olmak, mevcut seçim sistemine göre avantaj getirmemektedir. Yani geçen seçimde AKP’nin lehine çalışan sistem bu defa aleyhine çalışmaktadır. Bu gruptaki Milletvekili dağılımı yaklaşık olarak şöyle olabilir; buy cheap Viagra


 

AKP: 119        CHP: 69        MHP:  62     Bağımsız: 21

 

,Görüldüğü gibi az farkla elde edilen birinci parti olmak AKP’ye az da olsa bir avantaj getirmiş, fakat geçen seçimde AKP’nin kalesi olan bu illerde (CHP+MHP),  milletvekili olarak AKP’den fazla milletvekili çıkarmaktadırlar.

 

TBMM’nin %50.7 sini oluşturan 279 Milletvekili çıkaracak 14 ilin içinde AKP, sadece Konya ve Gaziantep’te  birinci, Bursa-Kocaeli ve Adana’da ise diğer partilerle başa baş durumdadır. İstanbul-Ankara-İzmir-Antalya-Hatay-  İllerinde CHP  birinci parti, İçel ve Manisa İllerinde ise MHP birinci parti durumundadır. Diyarbakır ve Şanlıurfa’da ise Bağımsız adayların  birinci  olma şansları daha fazladır.
Bu gruptaki Milletvekili dağılımı ise yaklaşık olarak şöyle olabilir;

 

AKP:112      CHP:104          MHP: 48        Bağımsız:15 

 

Bu tablo incelendiğinde özellikle sahiller ve büyük şehirlerde;  İşsizlik, yoksulluk, iktidar yandaşlarının sebepsiz zenginleşmeleri, YGS de yapılan şifreleme olayları, cemaat ve tarikatların devlet kadrolarına üşüşmeleri, emeklilerin, çalışanların, çiftçi-köylünün perişan durumları AKP’yi dizlerinin üstüne  çöktürmüştür. Ayrıca İstanbul-Ankara ve İzmir’de;  Habur rezaleti, AKP-İmralı flörtü, Türk Bayrağına ve Atatürk’e yapılan saldırılar, insanların hayat tarzına AKP’li belediyelerin yaptığı müdahaleler, içi insan dolu belediye otobüslerine saldırılar, insanların araçlarının yakılması ve AKP Hükümetinin bu eşkıyalara sesini çıkaramaması, AKP’den kaçışı hızlandırmıştır.

Toplam olarak bakıldığında, 12 Haziran Genel Seçimlerinin AKP’nin birinciliğiyle sonuçlanacağı,  fakat  büyük bir olasılıkla iktidar değişikliği getireceği söylenebilir.
Karar Türk Milletinin, söz Türk Milletinindir. Hepimize düşen ise doğru, dürüst bir şekilde yapılacak seçimlere saygı duymaktır.


Türk Halk Müziğinin Büyük Ustası Musa Eroğlu’na yazıyı okuttum, sizlere bir dörtlükle selam söyledi;


Azrail’in gelir kendi,
Ne ağa der ne efendi.
Sayılı günler tükendi,
Yolun sonu görünüyor…

Sağlık ve başarı dileklerimle…
09.Haziran.2011
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.