Bodrum Gündem

24 Saat Kesintisiz Su Vermeye Başladık..

Bodrum Su ve Kanalizasyon İşletmesi (BOSKİ) Sorumlusu İskender Usal, 2011 Ocak- Ağustos dönemi su üretimi, faturalama ve kayıp su performansı konularında açıklamalarda bulundu.

24 Saat Kesintisiz Su Vermeye Başladık..
04.10.2011
0
A+
A-

Buying Lithium  


 


 


 


24 Saat Kesintisiz Su Vermeye Başladık… order disulfiram


 


Bodrum Su ve Kanalizasyon İşletmesi (BOSKİ) Sorumlusu İskender Usal, 2011 Ocak- Ağustos dönemi su üretimi, faturalama ve kayıp su performansı konularında açıklamalarda bulundu.


 


Bodrum Gündem Haber


2010-2011 kış sezonu ve devamında yapılan iyileştirme ve yenileme çalışmaları kapsamında Bodrum’un 155 km.lik su şebekesinin 11 km.lik ana dağıtım borusu ve abone bağlantılarının yenilendiğini, 100’ün üstünde ciddi yer altı kaçağı tespit edilerek tamir edildiğini belirten İskender Usal “Geçen yıl Eylül – Aralık döneminde Danimarka kökenli Grondmij firması tarafından Bodrum’un su ihtiyacı, bunun karşılanmasıyla ilgili problemler ve bunların çözümlenmesi konularında bir fizibilite çalışması yapıldı. Bu çalışmaya göre en önemli bulgulardan biri su şebekesindeki kayıp oranının yüksekliği idi. Şehre verdiğimiz suyun miktarı belli. Biz bunun ne kadarını faturalanmış geri dönüşüm olarak alıyoruz, ne kadarını alamıyoruz? Alamadığımız miktar kayıp, kaçaktır.  Kayıp, kaçak nelerden oluşur? Borulardaki ve depolardaki çatlaklardan, sızıntılardan, abone bağlantılarındaki yeraltına kaçaklardan… Bunun dışında bazı abonelerin kaçak su, yani sayaçtan geçirmeden su kullanmaları, zaman zaman olabilecek sayaç arızaları veya okuma hatalarından kaynaklanan kayıplar da var. Geçen yıl saptanan kayıp oranı % 62 dolayındaydı. “


 


Su kayıp kaçaklarının yüksekliği konusunun başkan  Mehmet Kocadon’un ivedilikle çözümlenmesini istediği konuların başında geldiğini ifade eden Usal “  Başkanımız Mehmet Kocadon’un bu konuya verdiği önem ve talimatları doğrultusunda geçen kış sezonunda ve onun devamında bu yıl yapılan çalışmalar sonunda kayıp kaçak oranında önemli bir azalma kaydettik. Bu çalışmalar kapsamında toplam 155 Km. olan su şebekemizin 11 Km.lik bölümünde ana dağıtım boruları değiştirildi. Tüm Bodrum’lular kış boyunca bu çalışmaları izlediler. Ana arterler üzerindeki ana boruların bir kısmı değiştirildi, Bodrum merkezde, Gümbet ve Torba’daki 11 Km.lik su şebekesi su boruları yenileme işini gerçekleştirdik. Bu çalışmanın kayıp kaçağın azalmasında büyük bir etkisi oldu. Bunun dışında Torba dahil tüm Bodrum’da özel dinleme cihazlarıyla kayıp kaçak tespitleri yaptık. Bu çalışmalar bütün kış ve bahar sezonunda herkesin uyuduğu gece saatlerinde yapıldı. Bunun sonunca ciddi biçimde 100’ün üzerinde yeraltına su kaçağı tespit ettik ve bunlar tamir edildi. Su kaçaklarının bir özelliği var; çoğunluğu yeryüzüne çıkmadan, dipten toprağa ya da denize gidiyor. Bunlar temizlendi.  Şebekemizdeki % 62’lik su kayıp kaçağını, su sektöründe çok önemli sayılabilecek bir oranla bir yılda 3 puan azaltarak % 59 seviyesine indirdik. Hedefimiz, önümüzdeki dönemlerde yapılacak iyileştirme ve şebeke yenileme çalışmalarıyla bu oranları dünya genelinde iyi kabul edilen % 25’ler seviyesine kadar indirmek.


 


İskender Usal boru yenileme çalışmalarımız bu yıl da devam edeceğini, başkan Kocadon’un  ön gördüğü üst yapı yenileme çalışmalarının süreceği bölümlerle beraber, eskiliği ve kalitesi nedeniyle sorun yaratan bölgelerinde su borularını değiştirmeye devam edeceklerini söyledi.  


 


 

Hedeflerinin  en az geçen yılki kadar bir yenileme çalışmasının yürütülmesi olduğunu söyleyen Usal”  Şu anda üzerinde çalışılmakta olan daha kapsamlı büyük projelerle, Bodrum’un tüm problemli boru hatlarının, ki bunu içinde aspestli, çapları yetersiz ve kırılganlığı yükselmiş PVC borularla, aynı sokakta iki veya üç hat şeklinde geçen borular da var, yenilenmesi sağlanacak. Bunlar yapıldığında kayıp kaçak oranları istediğimiz noktaya gelecek.

Şehre verilen suda da artış sağlandı. Bunları rakamlarla söylersek, 2010 ve 2011 yılının Ocak – Ağustos dönemlerini karşılaştırdığımız zaman şu sonuçlar ortaya çıkıyor: 2011 yılında şehre verdiğimiz su miktarı % 11’lik artışla yaklaşık 4 milyon tona çıktı. Önceki dönemde bu 3.600 milyon tondu. Bu artışla su şebekemizdeki depoların su seviyelerini yükseltebilir hale geldik. Bu sayede de Ocak – Haziran döneminde tüm Bodrum ve Torba’ya kesintisiz 24 saat su verdik. Daha önce bilindiği gibi dönüşümlü olarak su veriliyordu. Ancak yaz sezonundaki yüksek kalabalığın su ihtiyacını karşılamada kaynaklarımız yetersiz kalınca Haziran döneminde bazı bölgelere dönüşümlü su vermek zorunda kalmıştık ama artık 24 saat kesintisiz su vermeye başladık. Buna yetecek kadar suyumuz ve tesislerimiz var. Yenileme ve iyileştirme çalışmalarımız ilerledikçe şu anda kesintili su alan bölgelere, yerleşim merkezlerine ve turistik tesislere rahatlıkla kesintisiz su verebilir hale geleceğiz.


  


Bir başka dikkat edilmesi gereken konu da, Bodrum’da geçmiş dönemlerden gelen yapılanma ile hemen hemen tüm evlerde su deposu. Bu depoların bir kısmı metal, bir kısmı beton, bir kısmı da plastik. Özellikle yaşlanmış metal ve beton depolarda zamanla oluşan çatlaklar ve dolayısıyla da sızıntıları abonelerimizin çok geç fark edebildiklerini görüyoruz. Bu, onlara zaman zaman aşırı yüksek su faturaları şeklinde yansıyor. Eğer abonelerimiz su depolarını da çeşitle zamanlarda kontrol ettirebilir, sağlık açısından da bakım ve temizliklerini yaptırabilirlerse ki, en geç iki yılda bir bu bakım ve temizliğin yapılması lazım, o zaman sağlıklı su kullanırlar. Şebeke suyu kullananlar, suyu uzun süre depolarında tutuyorlarsa ölçülü olarak klor tabletleri kullanarak depolarının temiz olmasını sağlayabilirler.


 



 


Herkesin merak ettiği konulardan birisi de DSİ’nin “Acil Su Projesi” çerçevesinde getirmekte olduğu suyun son durumu. Geyik Barajı’ndan ve Çamlık Bölgesi’ndeki kuyulardan elde edilen suların Güvercinlik tepesindeki büyük arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra tüm yarımadaya dağıtılmasını sağlayacak olan su şebekesi, su hatları, su depoları ve arıtma tesisinin inşaatı tamamlanmış durumda. Arıtma tesisi ve su hatlarının testlerini DSİ yürütmekte. Zaman zaman bazı bölgelerde su şebekesi kaçağı gibi büyük miktarda su kaçışları olduğu söyleniyor. Bu, yapılan testler sonucundan boşaltılan sulardır. Vatandaşlarımız merak etmesinler, normal şehir şebekesi kaçağı değil. Kasım ayına kadar bağlantısını yapmış belediyelere su verilmek için DSİ hazırlıklarını sürdürüyor.  “ dedi


 


Aciclovir without prescription  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.