Bodrum Gündem

Bodrum Halk Eğitim Merkezi Kilise Oluyor…

45 yıldır Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan 280 yıllık Ortodoks Aya Nikola Kilisesinin restore ettirilerek kültür turizmine kazandırılması için karar alındı.

Bodrum Halk Eğitim Merkezi Kilise Oluyor…
11.10.2011
0
A+
A-

280 Yıllık Kilise Yeniden Yapılacak.


Bodrum Halk Eğitim Merkezi Kilise Oluyor


45 yıldır Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan 280 yıllık Ortodoks Aya Nikola Kilisesi’nin restore ettirilerek kültür turizmine kazandırılması için karar alındı.


Bodrum Gündem Haber


Bodrum Belediye DP’li Mehmet Kocadon başkanlığında Cuma günü toplanan Bodrum Belediye Meclisi üyelerinin tamamının oyu ile Milli Eğitim Bakanlığı’na ait binanın belediyeye ait bir arazi ile takas edilmesini kararlaştırdı. Alınan karar ile hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaat edeceklerini belirten Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “Bodrum 5 bin yıllık çeşitli medeniyetleri barındırmış, tarih, kültür ve hoşgörü kendi. Kiliseyi eski haline getirip yılın 12 ayı yapmak istediğimiz kültür turizmi için önemli bir adım atarken komşumuz Yunanistan ile dünyanın dört bir yanından Bodrum’a gelen  farklı dinlere sahip konuklarımızında ziyaret edebilecekleri bir dini mekanları olacak” dedi.


HALK EĞİTİM MERKEZİ, KİLİSE OLACAK…


Cumhuriyet Caddesi’nde 1965 yılından buyana Halka Eğitim Merkezi olarak kullanılan 280 yıllık Aya Nikola Kilisesi’nin restore edilerek 45 yıl önceki Kilise haline getirilmesi için Bodrum Belediye Meclisi tarafından karar alındı. Cuma günü Kocadon’ un başkanlığında toplanan Bodrum Belediye Meclisi’nin 15 üyesinin tamamı aynı yönde oy kullanarak halk eğitim merkezi binasının yerinden takas yolu ile taşınarak kilise yapılması yönünde karar aldı. methotrexate online

Buy Toradol

Belediye başkanı Kocadon yaptığı açıklamada tarihi kilisenin eski orijinal haline dönüştürülmesi için en ciddi adımı attıklarını belirterek “Meclisimiz halk eğitim merkezinin binası için Yokuşbaşı mahallesinde Milli Eğitim Bakanlığı ‘na takas yolu ile yeni bir arsa ve bina kararı aldı. Daha öncede Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay ile görüşmüş bu konu ile ilgili olumlu mesajlarını almıştık. Daha önceki belediye başkanlarımız zaten yapılan imar planlarında yeri Kilise olarak imar planına işlemişler bu yönde ilk kararı almışlardı. Bodrum’da birçok sivil toplum örgütü ve halkta kilisenin aslına özgün inşaasının doğru olacağı görüşünü benimsediğini açıklamıştı. Bu nedenle belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na resmen müracaat ederek restorasyon için gerekli izinlerin verilmesini isteyeceğiz. Bakanlığımızın dinler ve kültürler arası ilişkilerdeki titizliğini ve girişimlerini biliyoruz. 2003 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da kimliğine uygun olarak  restitüsyon çalışmasının yapılması kararı verilmişti. Bodrum 5 bin yıllık çeşitli medeniyetleri barındırmış, tarih, kültür ve hoşgörü kendi. Kiliseyi eski haline getirip yılın 12 ayı yapmak istediğimiz kültür turizmi için önemli bir adım atarken komşumuz Yunanistan ile Avrupa’dan gelen farklı dinlere sahip konuklarımızın da ziyaret edebilecekleri bir dini mekanları olacak” dedi.



ÇARŞI ESNAFI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM… Viagra online no prescription

1998 yılında kilisenin eski haline dönüştürülmesi 4 bin kişi arasında anket çalışması yaptıklarını ve  katılanların yüzde 99’ unun kilisenin eski haline dönüştürülmesi yönünde oy kullandığını belirten  Bodrum Çarşı Esnafı Derneği Başkanı Duran Öztürk “Bu konuya duyarlılık gösteren Kocadon ve meclis üyelerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca daha önce yaptığımız görüşmelerde İstanköy Belediyesi binanın eski haline getirilmesi için gerekli maddi katkıda bulunmaya söz vermişti. Dünya turizminin ve binlerce tarihi ve kültürel geçmişe sahip ilçemizde Kilisenin eski haline getirilmesinin uygarlık ve medeniyetlerin beşiği olan ilçemiz için önemli bir tanıtım atağı olacağına inanıyoruz. Ayrıca bu girişim Ege’nin iki yakasındaki halkları da birbirine daha çok yaklaştırıp, dostluk ve barış adına önemli bir adım olacağı gibi çarşı merkezinin ciddi anlamda ekonomik açıdan canlılık getirmesini sağlayacak” dedi.


AYA NİKOLA KİLİSESİ İÇİN ÜÇ PADİŞAH TAMİR FERMANI VERMİŞ…


1965 yılında dönemin Belediye Başkanı Derviş Görgün’ün zamanında 10 bin lira bedelle Köyişleri Bakanlığı’na satılan 370 metrekare bahçe içerisinde bulunan bin 780 yılında inşa edilen Ortodoks kilisesi aynı yıl kısmen yıkılarak ve üzeri sıvanarak önce depo ardından iki yıl sinema olarak kullanıldı. 1970 yılında ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildikten sonra  45 yıl Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan binanın Osmanlı padişahları 1.Abdülhamit, 3.Sultan Selim ve Abdülmecit zamanında 3. kez kilisenin onarımı için ferman verildi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.