Bodrum Gündem

TÜRKİYE?DE BÜROKRAT OLMAK?

Geçtiğimiz günlerde bir bürokrat dostumun tayin istediğini duyunca, şaşırdım? Uzun vadeli yatırımların planlanmasından, yıllardır yapılmayan bazı işlerin hızlı bir çözülmesinde emeği olan, kendine özgü samimiyeti ile her kesimden vatandaşla bir arada olmayı becerebilen dostumuzun bu beklenmedik gitme isteği şaşırttığı kadar meraklandırdı da?

Kendisini iyi tanırım, zor şartlarda, fakir bir ailenin geceleri bekçilik yaparak okuyan ilk üniversite mezunu çocuğudur. 40?a merdiven dayarken ilk kez araba sahibi olunca oturup ağladığını bilirim. Hep der, çocukluğumda bir peynirle ailece kahvaltı yapardık, şimdi evimde kahvaltı masasına bakınca, o şartlarda bütün mahalle doyarmış bunlarla, diye?

Tayin istediğini duyunca, telefon açtım, bir şeyler duydum diye?

Doğru dedi, içinde bulunduğum şartlar bu talebi yapma gerekliliğini ortaya çıkardı?

Çözümü yok mu dedim, güldü, sonra konuşuruz ama bu beni aşar, çözüm illa olur da, – da ? sı var?

Benim gücüm bu zorunluluğu kaldırmaya yetmiyor?

Düşünmeye başladım.

MİT Müsteşarı sıkıntıya girince değişen kanunu?

Van Valisine Başbakanın sahip çıkışını?

Doğru ya da yanlışında değilim olayın, sadece bürokratına sahip çıkma noktasındayım, sahip çıkabilme?

Siyasi Erk, ülkenin yönetimini bürokratlar vasıtasıyla yapar, bir anlamda bürokrat gelen talebi, yürürlükteki mevzuat ile uygulayan kişidir. Atanır, alınır, bazen bir emri yerine getirir, incelemeler, mahkemeler, kimisi siyasi davranmakla suçlanır kimisi karşı tarafın adamı olmakla? Vatandaşa hayır der suçlu olur, Kanun uygulanır çünkü, keyfiyet varsa şikayet edersin, mesela yazarsın BİMER ?e, anında Başbakanlıktan işlem başlar.

Tabi bir taraftan altında makam arabası, cafcaflı makam odaları, sekreterler, gelenler gidenler, çiçekler, emretme yetkisi, geniş ama yapay bir çevre? Görev biter her şey biter.

Lakin bir de oturup acaba ne yapsam? Memlekete ne faydam olsa diyen azınlıkta olsa bürokratlar var. Gazetelerde, TV?lerde, birilerine yamanmaya çalışanları da yok değil elbet?

İşine bakanlar, işe boğulduğundan, orda burada gezemeyince ne desteği oluyor, ne sahip çıkanı?

Hizmet etmek geniş bir kavram, kendine, çevrene, memlekete?

Değerli arkadaşımın sıkıntısı bu sanırım, kendisi ifade etmese de, memlekete hizmet etme noktasında işten güçten vakit bulamadığı için, tanıyanı az, sahip çıkanı yok?

Adı bende saklı bürokrat arkadaşım Muğla?da uğraşıp duru. Lakin o ve onun gibi başarılı bürokratlara sahip çıkılmadıkça kim kaybediyor dersiniz? Muğla kaybediyor yine?

Bu ilin yöneticileri, başarılı bürokratlarına sahip çıkıp sorunlarına çözüm de bulabilmeliler, neden mi? Kaybediyoruz bu değerleri. Aslında ülkemiz de kaybediyor, çünkü arkadaşımın telefonda son ifadesi şu oldu ?Sakin bir yer, sakin bir iş istiyorum, yoruldum, Muğla ilinde yıllardır çalışıyorum iki gün bile tatil yapamadım, şikayetim de yok ama mecburen yer değiştirmek zorundayım, çünkü gücüm çözmeye yetmiyor?? purchase Fluoxetine buy cheap Viagra order Topamax on line

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.