Bodrum Gündem

Kerimoğlu’nun Hayatı Film Oluyor

02.03.2014
0
A+
A-

Bodrum ve Muğla yöresinin en ünlü türkülerine konu olan KerimoğluEfe’nin roman gibi yaşantısı kitap oldu. 3. Nesil torunu Bodrumlu Muhammet Kocaman “Akrabalarımız ile derlediğimiz bilgileri ilk kez kitap haline getirerek dedemin gerçek yaşantısını tarihi belgelerle birlikte anlattık. Şimdi sırada Bodrum’un son 250 yılına damgasını vuran Kerimoğlu filminin çekilmesi için girişimlerimiz var. Muhtemel filmde Kerimoğlu’nu Şefkattepe’deki Mert Kılıç canlandıracak” dedi.

Yaşar Anter/BODRUM-1 Mart 2014

Bodrum ve Muğla’nın Çökertme ile birlikte en ünlü türkülerinin başında gelen “Kerimoğlu” türküsünün gerçek kahramanı Ali Kocaman Kerimoğlu’nun  3. Nesil torunu Muhammet kerimoğlu türküsü film oluyor 5Kocaman (61) ve yakınlarının girişimi ile yine Kerimoğlu’nun torunlarından Muğla Turgutreis Lisesi Edebiyat Öğretmeni  İlker Altınsoy tarafından yazılan ve  Kerimoğlu’nun romanları aratmayacak yaşantısını anlatan Gök Yörük Kerimoğlu Ali isimli kitap yayınlandı. Kitap’ta Kerimoğlu’nun Aydın Cezaevi’nde çekilen ve hayattaki tek fotoğrafı ile yaşantısını resmi belgelerle anlatan Osmanlı kayıtları ve Kerimoğlu’nun efeliğini, zenginden alıp fakire verdiği olayları anlatan çizimler kitapta yer aldı.

Kitapta Menteşe Beyliği’nin önde gelen ailelerinden olan Kerimoğlu ailesinin 1.800’lü yılların başında Bodrum’a gelerek Karanlık köyüne yerleşmesi, 1835 yılında aynı köyde doğan ve efeliği, yiğitliği, yaşadığı aşk hikayesi, zenginlerden alıp yoksullara vermesi ve aşkı için işlediği cinayet nedeniyle dağlara çıkan ve Fizan’daki Murzuk Kalesi’ne kadar sürülmesi ile adına türküler yakılan ve halen “Kerimoğlu” ismi ile hemen tüm düğünlerde ve Ege bölgesinde çalınan, söylenen türkü ile tanınan Ali Kocaman Kerimoğlu’nun (1835- 1920) Karanlık köyünde doğduğu, yaşadığı ve 85 yaşında öldüğü ancak son 50 yıldır ahır olarak kullanılan iki odalı, içinde ocağı bulunan tek katlı taş evde anlatıldı.

Serdar Komutan Kerimoğlu Olacak…

Kerimoğlu’nun hayatı ile ilgili gerçeklerin birebir olarak ilk kez akrabası Altınsoy tarafından kaleme alındığını belirten Muhammed Kocaman “Dedemin babama babamın bana bıraktığı hikayeleri ve anıları güncelleyerek Altınsoy’a anlattım. Ben 3. Kuşak torunuyum. Kerimoğlu’nun sülalesinden sadece geriye 25 akrabası kaldı. Bu kitabın ardından Kerimoğlu filminin çekilmesi için çalışmalara başladık. Şefkattepe ‘ de Serdar komutan rolündeki Mert Kılıç’ın Kerimoğlu’nu canlandırması ve yönetmenliğini de Engin Koç’un yapması için çalışmalarımız devam ediyor. Filmde ben ve akrabalarımda gönüllü olarak rol alacağız. Böylelikle Kerimoğlu’nun hayatı kitabından sonra film ile gelecek nesillere aktarılmış olacak” dedi.

buy Plan B mert kılıçKerimoğlu kimdir?

Menteşe Beyliği’nin önde gelen ailelerinden biri olan ve Bodrum’a gelerek yerleşen Kerimoğlu’ nun oğlu Kerim, asıl adıdır. 1835 yılında Mumcular Beldesi’ne bağlı Karanlık köyünde doğmuştur. Kerim 18 yaşındaki iken komşu Pınarlıbelen köyündeki balıkçı Ali’nin kızı 16 yaşındaki Ayşe ile birbirlerine aşık olurlar. Ancak Ayşe’yi Kerim’e vermek istemezler ve  bir başkası ile evlendirirler. Bunun üzerine Kerim Ayşe’yi kaçırır ve dağa kaldırır. Kerim tutuklanarak Muğla hapishanesine konulur, Ayşe ise intihar eder. Kerimoğlu 22 yaşında iken kardeşi İbrahim’in Çökertme yakınlarında Rum çeteciler tarafından öldürüldüğünü öğrenir ve hapishane arkadaşları ile birlikte demirleri kırarak kaçar. Kardeşini öldüren 18 Rum eşkiyayı Bodrum’da yakalayarak meydanda yan yana koyarak kurşuna dizer ve 60 adamı ile dağa çıkar. Yaklaşık 20 yıl Bodrum- Muğla Yerkesik bölgesindeki dağlarda gezer, eşkiyanın, dinsizin, Rum çetecilerin, zenginlerin kabusu olur. 1.95 boylarında 90 kg. ağırlığındaki Kerimoğlu’nun iyi güreştiği, bileğini bükenin görülmediği, iyi ateş ettiği söylenir. Zenginlerden aldığını, kervanlardan topladığını köyleri dolaşarak fakirlere dağıtır, hastaları tedavi ettirir. Köylülerin ona sahip çıkması nedeni ile korunması saklanması kolay olur yaklaşık 15 yıl jandarma onu yakalayamaz. Aynı gün içerisinde hem Çökertme hemde 170 km. uzaklıktaki Muğla Yılanlı dağlarında görülen Kerimoğlu’nun o çağdaki teknoloji ile bunu nasıl becerdiği hala konuşulur. Bu arada 1855 li yıllarda Kerimoğlu türküsü doğmaya başlar. Kerimoğlu’ nu aramaya gelen jandarmalara köylüler bu türküyü söylerler, ama yerini söylemezler.

Kerimoğlu, bir gün yardım ettiği bir kişiye güvenerek pusuya düşürülüp yakalanır, İzmir hapishanesine konulur. Hapishaneyi haraca bağlayan mahkum Ermeni asıllı Avanoz Efe ile kapışıp onu öldürünce cezasını çekmek üzere Beyrut’a gönderilir. Yolda kaçma girişiminde bulununca bu kez önce Trablusgarp ardından Fizan’daki Murzuk Kalesi hapishanesine götürülür. Murzuk kalesinin duvarını kaçmak için delen Kerimoğlu, iri cüssesi nedeniyle delikten çıkamayınca, yanındaki mahkumlar kaçar kendisi delikten çıkmaya çalışırken yakalanır. Kerimoğlu ikinci girişiminde buradan da kaçar ve çölde bir Bedevi ailenin yanına sığınır. Bedeviler ile yediği ilk yemekte saatine bakan Kerimoğlu’ na, Bedeviler daha önce hiç görmedikleri saatten dolayı ona “Şeytanullah” derler. Oradan kaçmak zorunda kalan Kerimoğlu bu kez gemi ile Rodos’a gelir ve bir kahvecinin kızı ile evlenir.

Daha sonra 1890 yılında Bodrum’a dönen Kerimoğlu adamlarını yeniden toplar, dağa çıkmaya karar verir. Ancak daha sonra Bodrum Kaymakamı’ nın gizlice gönderdiği, gel teslim ol merak etme serbest bırakılacaksın, sözü üzerine adamları ile birlikte Bodrum çarşısına inen Kerimoğlu silahlarını ve cephaneliğini kaymakama teslim ederek 35 yıllık efelik hayatına son verir. Bodrum Kalesi’nde bir gün,  sözde hapiste tutulan Kerimoğlu ve adamları serbest bırakılır, haklarındaki arama ve tutuklama emri kaldırılır.

Doğduğu Karanlık köye geri dönen, güzel saz çalan ve köyde Rodos’ta öğrendiği berberliği yapan Kerimoğlu son olarak Mumcular beldesinden Hacı İmam kızı Fatma ile evlenir. Bu evliliğinden altı çocuğu olmuştur. Kerimoğlu 85 yaşında doğduğu evde ölür.Anısı ve hatıraları türküsü ile günümüze kadar gelir.

Kerimoğlu Türküsü: purchasing Plavix online buy Ventolin

Kerimoğlu inik gelir inişten

Her yanları görünmüyor gümüşten

Kerimoğlu duvarlardan atladı

Tabancaların beşi birden patladı

Kerimoğlu efelik ediyor

Oynayıversin zenginlerin yüreği

Her yanları kara duman bürüdü

Jandarmalar alay alay yürüdü

Vur davulcu davullar inlesin

Kerimoğlu gidiyor köyleriniz dinlesin

Öf len de amanda amanın

Şu dağlara yollar var mı?

Oyna da Kerimoğlu

Sende başka yiğit var mı?

Öf  len de amanda amanın

Karlı dağa çıktım yoruldum

Ben o yarin kaşlarına, gözlerine vuruldum

Öf len de aman da amanın

Kerimoğlu iniyor da inişten

Kim ayrılmış ben ayrılamam

Aman nazlı yarimden

Öf lende aman da amanın

Yerkesik ile Çakallık arası

Sol yanında Kerimoğlu’nun

Yarası da yarası

Öf len de aman da amanın

Karlıdağların sandalı da sandalı

Al kanlara boyanmış

Kerimoğlu’nun her yanları.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.