Bodrum Gündem

Kim Seçecek? (SEÇİM ANALİZİ ÖZEL)

Kim Seçecek? (SEÇİM ANALİZİ ÖZEL)
07.03.2014
0
A+
A-

Seçim Sonucunu

Hangi Oylar Belirleyecek?

 Bodrum Belediye Başkanlığı için iki parti ve iki adayın ismi öne çıkarken, partiler kurumsal olarak, adaylar da hem hizmet, hem de sosyal vaatleri ile seçmeni ikna etmeye çalışıyorlar. Bodrum Yarımadasında toplam 104 bin seçmen bulunuyor. 30 Mart Yerel Seçimlerinde toplam 361 adet sandık konulacak.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem 6 Mart 2014

Bodrum seçmenler cinsiyetine göre analiz edildiğinde, en büyük seçmen kitlesini kadınlar oluşturuyor. Kadınlardan en çok oyu alan başkan adayı kazanmayı neredeyse garantiliyor. Kadınların toplam seçmen sayısı 51 bin. Genç seçmenler ise ikinci sırayı alıyor. Bodrum Yarımadasında genç seçmen sayısı 22 bin civarında. Erkek seçmen sayısı da 31 binin biraz üzerinde. Diğer taraftan Bodrum Yarımadasında bin 200 civarında engelli yurttaş olduğu düşünüldüğünde, yakınları ile birlikte 4 bine yakın oy potansiyeli anlamına geliyor.

BELDELERİN SEÇMEN ve SANDIK SAYILARI…

Bodrum Yarımadasında 10 belde mahallesi, 20 köy mahallesi ve 12 merkez mahalle bulunuyor. Beldelerde 62 bin, köylerde 15 bin, mahallelerde de 27 bin seçmen sayısı var. Turgutreis’te 15 bin 379 seçmen 50 sandık, Yalıkavak’ta 8 bin 894 seçmen 30 sandık, Konacık’ta 8 bin 977 seçmen 29 sandık, Bitez’de 6 bin 440 seçmen 21 sandık, Ortakent’te 6 bin seçmen, 20 sandık, Gündoğan’da 4 bin 750 seçmen, 17 sandık, Göltürkbükü’nde 3 bin 269 seçmen, 11 sandık, Yalı’da 3 bin 280 seçmen, 11 sandık, Gümüşlük 3 bin seçmen, 10 sandık, Mumcular’da 2 bin 625 seçmen, 10 sandık olacak.

Köylerde ise 16 bine yakın seçmen ve 60 sandık bulunuyor.

Bodrum Merkez Mahallerinde ise seçmen ve sandık detayları şu şekilde; Umurça 3 bin 654 Seçmen, 12 Sandık, Kumbahçe 3 bin 275 seçmen, 11 sandık, Cevat Şakir buy Cialis soft 3 bin 215 seçmen, 10 sandık, Eski Çeşme 3 bin 116 seçmen, 10 sandık, Yokuş Başı 2 bin 725 seçmen, 9 sandık, Çarşı 2 bin 399 seçmen, 8 sandık, Cumhuriyet bin 804 seçmen, 6 sandık, Gümbet bin 755 seçmen, 6 sandık, Yeniköy 2 bin 352 seçmen, 8 sandık, Torba bin 229 seçmen, 4 sandık, Türkkuyusu bin 114 seçmen, 4 sandık, Tepecik 748 seçmen, 3 sandık.

BODRUM’DA KİMLER YAŞIYOR…

Bodrum göç alan bir kent olması nedeni ile seçmenlerin geldikleri bölgelere göre de analiz edilmesi adaylara yol gösteriyor. Buna göre Bodrum’da Ege’den Ege’nin içinde Bodrum yerli seçmeni dahildir) 53 bin, Akdeniz’den 5 bin 500 Marmara’dan 13 bin, Karadeniz’den, 11 bin, İç Anadolu’dan, 10 bin 500, Doğu ve Güneydoğu’dan ise 12 bin seçmen yaşıyor.

PARTİLERİN KADIN SEÇMENE BAKIŞI…

Türkiye’de olduğu gibi Bodrum’da da partiler ve adayların tanıtım çalışmalarında kadınlar hep ön planda yer alıyor. Kadınlar mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev dolaşarak partileri ve adayları omuzlarında taşıyorlar. Yönetimde söz hakkı verilmesinde ise kadınlar hala arka sıralarda yer alıyor. Partilere göre kadın adaylarının detayları şu şekilde;

Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyeliği için yüzde 30’luk kadın kotası koyarak kadınların önemini kavramış görünüyor. CHP meclis sıralamasında, ilk 20 içine 4 kadın aday koydu. CHP listenin 7.sırasına Seval Aktaş’ı, 8.sıraya Funda Akçalı’yı, 16.sıraya Naciye Tanrıkulu’nu ve 18.sıraya da Nurten Çakıcı Bıçak’ı koydu. Özellikle seçilebilir sıralarda olan kadın adayların CHP’ye büyük oranda oy kazandırması bekleniyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi meclis sıralamasında ilk 20’de dört kadın aday yer bulmuş. Emel Kuman Akp meclis sıralamasında 3.sırada yer alırken, 10.sırada Şenay Bozlar, 14.sırada Zakine Yalçın, 17.sırada Çiğdem Karakaş, 19.sırada Nebahat Çabuk yer alıyor. AKP’nin geçmiş dönemdeki oy oranlarına bağlı istatistikler çerçevesinde seçilebilir sıradaki kadın sayısı bir kişi. Son dönemdeki gelişmeler ışığında AKP’nin meclise ancak bir kişinin girebileceği de ifade ediliyor.

Milliyetçi Hareket Partisi meclis sıralamasında ilk 20 içinde 2 kadın aday var. Hülya Aşkın 6. Sırada yer bulurken, Aysel Karaca 19.sırada yer bulabildi.

Halkların Demokratik Partisi kadın adaylar konusunda en zengin parti. HDP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayşe Erdem ve Bodrum Belediye Başkan adayı Ayşe Nur Doksat. İlk 10 sırada meclis üyeliği için altı aday kadın. 2. sırada Figen Şendikmen, 4.sırada Fisun Doğan, 6.sırada Hüsran Belgin Koç, 8.sırada Zühal Çıldır, 10.sırada ise Gülsüm Aytül Doğu yer alıyor.

Gezi ruhunu bu güne kadar sürdürenler yerel seçimde bizde varız diyerek, bağımsız belediye Başkan adayını kadınlardan seçtiler. Serap Kalkan’da Bodrum bağımsız belediye başkan adayı. Bu arada Türkiye Komünist Partisi Bodrum Örgütü gezi dayanışmasının çıkardığı bağımsız adaya destek vereceğini deklare etti.

Meclis üyeliğinin ilk 10 sırasında Demokratik Sol Parti üç, İşçi Partisi Buy Kamagra iki, DYP bir, Saadet Partisi bir, Bağımsız Türkiye Partisi bir kadın adaya yer veriyor. Özgürlük ve Dayanışma Partisinde ise kadın adayın bulunmaması oldukça dikkat çekici.

PARTİLERİN KÖYLÜ SEÇMENE BAKIŞI…

30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde Bodrum Belediye Başkanlığına aday olan isimler köylü seçmene yönelik olarak yoğun bir çalışma içindeler. 15 bin civarında bulunan köylü seçmeni seçimin sonucuna direkt etki yapacağını düşünen adaylar köylere hem hizmet, hem de tanıtım anlamında ağırlık veriyorlar.

Bodrum Belediye Başkanlığını kazanmak için başta belediye başkanları ve aday adaylarının neredeyse tamamı köylere yönelik stratejiler belirlediler. Bu süreç adayların kesinleşmesi ile belediye başkan ve meclis adayları tarafından yoğun bir şekilde devam ettiriliyor. Köy ve köylülere yönelik olarak yoğun tanıtım ve hizmet yarışı yaparken, köyler bu işten oldukça karlı çıktılar. Köylerin birçok eksiği tamamlanırken, yolları genişledi ve asfaltlandı.

Adayların kesinleşmesi ile adaylar ilk ziyaretlerini köylerden başlatırken, bu ziyaretler seçim tarihinin yaklaşması ile daha da yoğunlaşıyor. Bodrum’da toplam 19 köy bulunuyor. Akyarlar, Bahçeyakası, Çamlık, Çömlekçi, Dağbelen, Dereköy, Gökpınar, Gürece, Güvercinlik, İslamhaneleri, Kemer, Kumköy, Mazıköy, Pınarlıbelen, Peksimet, Sazköy, Tepecik, Yakaköy, Yeniköy’ün toplam oy miktarı 15 binin üzerinde.

MEHMETLER KÖYLERDE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYOR…

CHP Bodrum Belediye Başkan adayı Mehmet Kocadon ve MHP Bodrum Belediye Başkan adayı Mehmet Tosun köylerin önemini bilerek, seçim sürecinin en başından bu güne, köylere yoğun hizmet götürüler. CHP Belediye Başkan adayının Mehmet Kocadon olarak belirlenmesinden önce de Belediye başkanlığı için aday adayı olan Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan’da köylere hizmet yarışında dikkat çeken isimler arasında yer aldı. Özellikle Karaova (Mumcular) bu hizmet yarışından en karlı çıkan bölgelerin başında yer alıyor.

CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Gürün, “Köylerimiz, beldelerimize sorup sormadan fermanla kaldırıldı. Ama Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun da söylediği gibi ilk Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında referandum yapılarak, köylerin ve beldelerin tüzel kişiliği tekrar iade edilecek.” Diyerek köylerin gelecek dönemde yaşayacakları sorunlara dikkat çekiyor.

CHP Bodrum Belediye Başkan adayı Mehmet Kocadon “Sizlerle kucaklaşmış, el ele yürüyen bir liste oluşturduk” diyerek köylere bildikleri güvendikleri isimler ile hizmet götüreceklerini ifade ediyor.  CHP meclis listesine bakıldığında kırsal kesime ne kadar ağırlık verildiğinin görüleceğini belirten Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “Bu ağırlığı verirken de içinizden çıkan bir değer var ki bana çok yakın. Hatta sizi Muğla’da da temsil edecek. Taner Uslu kardeşim, hem benim, hem de Muğla’da sizlerin dertlerini hızlı bir şekilde dinleyip, çözmek için mücadele edecek. Şu anda da benimle beraber ve beş senedir meclis üyeliği yapıyor. Bu beş yıl içinde beraberce çok güzel kararların altına da imza attık. Hiçbir zaman “ben” demedik “biz” dedik. Beraber yürüdük, yürümeye de devam ediyoruz. Yine Ali Öztürk kardeşim de, bu bölgeden, sizden birisi. Yani dikkat ettiyseniz sizlerle kucaklaşmış, el ele yürüyen bir liste oluşturduk.” dedi.

Bodrum Belediye Meclis üyesi ve CHP’nin Muğla Meclisine de gidecek olan Taner Uslu “Bu köyün içinden çıkmak benim için onurdur.” Diyerek köylere hizmetin kendilerinin içinden çıkan birisi tarafından getirileceğine dikkat çekiyor. generic Colchicine Taner Uslu da, “Bu köyün içinden çıkmak, bu köyde yaşamak benim için onurdur, duygulanıyorum. Biz Mehmet Kocadon Başkanımızla birlikte sizleri yönetmeye değil, buradan sizlerin yoğun desteğini alarak, buradan sizin taleplerinizi ve isteklerinizi alıp Sayın Başkanımıza ileterek,  bir elçi görevi üstlenmek için aday olduk. Sizlerle birlikte Pınarlıbelen Köyü’ne, Karaova Köyü’ne bir katkı sağlayabilmek için aday olduk.” diyerek kendi köylüsüne güvence veriyor.

Köylerde yoğun bir çalışma yapan MHP Bodrum Belediye Başkan adayı Mehmet Tosun “Sizin Evladınız Artık Bodrum Belediyesi’ne Başkan Adayı” diyerek içlerinden gelen bir insan olarak köylülerinden destek bekliyor.  MHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın ve ekibinin diğer üyeleriyle birlikte Mumcular Beldesi bölgesindeki köyleri yoğun olarak ziyaret etmeye devam ediyor.

Başkan Mehmet Tosun, “Sizin köylünüz Mehmet Tosun ve ekibinin tek farkı şu: Çalışması, üretmesi ve insanımızı sevmesi. Bizim en büyük farkımız bu” şeklinde konuşarak köylülerin içinden gelen biri olduğunu vurguluyor. Tosun seçim süreci boyunca ve öncesinde köylere hizmet ettiklerini ve bu hizmetlerin devam edeceğini de şu sözlerle ifade ediyor. “Bugüne kadar hizmette sınır tanımadık, köylerin, köylülerin eksiklerini Konacık Beldesi’nin eksiği olarak gördük, muhtarlarımız ne zaman, ne talebi olduysa yerine getirmek için hemen harekete geçtik, köylere yol, su deposu, sağlık ocağı, muhtarlık binası, ilaçlama gibi yardımları hiçbir beklenti içinde olmadan yaptık. Köylümüzün bundan sonra hiçbir endişesi olmasın”

ENGELLİ YURTTAŞLAR…

Bodrum Yarımadasında bin 200 engelli yurttaş olduğu kaydediliyor. Engelli yurttaşların yakınları ile beraber 4 bine yakın oy potansiyeli olduğu ifade ediliyor. Doğal olarak başkan adayları engelli yurttaşlar ve yakınlarına yönelik projeleri de sunmaları bekleniyor. Meclis adayları arasında CHP bir engelli aday göstererek avantaj sağlarken, başkan adayları engellilere yönelik yaptıkları ve yapacakları çalışmaları önümüzdeki günlerde kamuoyuna sunacaklar.

GENÇ SEÇMENLER…

Özellikle Mehmet Kocadon ve Mehmet Tosun çalışmalarının ve projelerinin büyük bölümünü genç seçmenlere göre stratejik plan yapıyorlar. 22 bin civarında olduğu kabul edilen genç seçmenleri iki adayda enerjileri ile yanlarında tutmaya çalışıyor. Diğer dikkat çeken bir nokta ise her iki aday da gençlerin agresif, kavgacı bir siyaset yapmamaları yönünde önderlik yapıyor olmaları. Bu konuda da oldukça başarılılar. Zira seçime çok az bir süre kalmasına karşın, bu güne kadar can sıkıcı hiçbir gerginlik olmadan, Bodrum’a yakışır bir medeni seçim süreç yaşanıyor. Bu durum Mehmetlerin gençleri doğru yönlendirebilme yeteneğinin olduğu ve gençlerinde saygılarını kazandıkları anlamına geldiği ifade ediliyor. Özellikle Haziran’da başlayan Gezi Direnişi ruhu ile gençlerin geleceğe yönelik talepleri çok daha net olarak belirlendiği ve tüm adayların geleceğe yönelik projelerinde, mutlaka gençlerin taleplerine yer vermelerinin önemi de ortaya çıkıyor.

30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan Yerel seçimlerde Bodrum’u yönetmeye aday olanların seçmen profilini de dikkate alarak strateji belirledikleri ve her adayın bu konuda çok detaylı çalıştığı izleniyor.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

  1. halis uysal dedi ki:

    Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kadın adayları:
    2.Sıra: Emine Yurtkoruyan,4.sıra:Nazan Altınışık Dilek,6.Sıra:Senem Ceren ÖZTÜRK, 8.Sıra:Çiğdem BOSTAN,10.Sıra:Sultan ELİBEK,12.Sıra:Güneş SEZGİN,14.Sıra:Serpil AKSU