Bodrum Gündem

SOSYAL MEDYA BENİM İŞİME FAYDA SAĞLAR MI?

serkan_ceylan_bodrum_gundemKısa bir aradan sonra tekrar merhaba,

Sosyal medyadan webe köşemizde bu hafta en çok sorulan ve merak edilen konulardan birini paylaşacağız:

Sürekli konuşulan sosyal medya çılgınlığı pratikte işletmenize, şirketinize ya da yatırımınıza somut bir fayda sağlayabilir mi?

İşinizi büyütmenizde, tanıtmanızda ya da müşteri sayınızı arttırmanızda, hatta karlılık oranınızı arttırmanızda size destek olabilir mi?

Bu sorunun cevabı kesinlikle EVET! Sosyal medya gençlerin ya da meraklı insanların vakit geçirdiği bir eğlence olmanın ötesinde çok uzun zamandır tanıtım, pazarlama ve müşteri ilişkileri alanında şirketlerin en yoğun ve kapsamlı kullandığı bir alan haline geldi.

Biraz rakamlardan konuşmak gerekirse ;

-Ülkemizde yaklaşık 35 milyon internet kullanıcısı mevcut.

– Bu kullanıcıların günde ortalama 4.9 saati bilgisayarlardan, ortalama 1,9 saati de mobil cihazlardan olmak üzere internet üzerinde geçiyor.

– Bu sürenin neredeyse yarısı olan ortalama 2 saat 32 dakika ise direk sosyal medya siteleri üzerinde harcanıyor.

Bu ortalama döngüler her gün artan bir hız ile yinelenmeye devam ederken tüketicilerin tercihleri ve eğilimleri aynı hızla bu büyük güç tarafından dinamik bir hızla şekillenmeye devam ediyor. Bugün özellikle Holywood yıldızlarının resmi sosyal medya hesaplarında yapacakları paylaşımlar için istedikleri rakamlar büyük şirketlerin reklam ve tanıtım bütçelerinde hatırı sayılır bir yer tutmaya başladılar.

Buraya kadar anlattığımız tüm bu rakamalar iyi hoş da, biz nasıl bu işten yararlanabiliriz dediğinizi duyuyorum… Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin sınırlı bütçeleri göz önüne alındığında dikkat edilmesi gereken çok önemli konuları sıralamak isterim:

-İşletmenizin hacmi ve bütçesi ne olursa olsun yapmayı düşündüğünüz sosyal medya paylaşımlarının yukarıda bahsi geçen 35 milyon kullanıcının tamamına açık ve erişilebilir olduğunu unutmamalısınız.

-Sosyal medya tanıtımı ve stratejisi işletmenizi vezir de edebilir, rezil de… dolayısı ile çok ciddi bir planlama ve ön araştırma gerektirir. ‘Bizim oğlan facebook da çok aktif her gün 10 saat kullanıyor, bu işten iyi çakıyor, bu işi o halleder’ diye yol çıkan bir çok işletme terk edilmiş facebook sayfaları çöplüğüne yeni eklemeler yapıyor.

-Sosyal Medya işletmeler için gerçekten mucize sayılabilecek başarı hikayeleri yaratabiliyor, ancak bu her sosyal medya kampanyası mucize yaratacak anlamına gelmiyor. Ürettiğinizin ürünün ya da işletmenizin genel eksiklik ve kusurlarından kaynaklanan pazarlama açıklarını sadece sosyal medya araçları kullanarak kapatmak ne yazık ki mümkün değil.

-İşletmenizi ya da şirketinizi sosyal medya okyanusuna atarken mutlaka uzun vadeli, sürdürülebilir ve gerçekçi bir planlama yapılmalıdır. Bu planlamanın başarısı orta ve uzun vadede kalıcı başarı anlamına gelmektedir.

-İşletmenizin sosyal medya stratejisi mutlaka ve mutlaka farklı kanalların (facebook,twitter, linkedin vbz.) orantılı ve eş zamanlı kullanımı ile yürütülmelidir. Sadece Facebook ya da Twitter üzerinde yüklenen bir çalışma çok kısa sürede etkisini %50 oranında kaybedektir.

Biliyorum tüm bu yazılanlar kafanızı biraz karıştırdı ancak modern çağın karmaşık iletişim ağı, ticareti doğru yürütebilmek adına kavranmak zorunda olan bir karmaşa haline döndü.

Çok soru ve istek geldiği için haftaya Facebook güvenliği, çalınan facebook hesapları ve facebookda dolanan virüsler konusunu paylaşacağız.

Görüşmek üzere…

buy Fluconazole [email protected] buy valacyclovir online Fluconazole no prescription

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Kibar Feyzo dedi ki:

    Kesinlikle yukarıda ki yazıya katılıyorum. Sosyal medyanın ticari hayatta da etkisi çok büyük. Ancak yukarıda da değinildiği gibi bizim oğlan bu işten anlar mantalitesi ile hareket edenler bizim oğlan formattan da anlar mantığı ile hareket edenlerle aynı ne yazık ki. Dolayısı ile işinin erbabı olan kişiler ya verilen hasarı onarmak için daha çok efor sarfetmekte ya da para kazanamıyor. Dolayısı ile arz edilen hizmet karşılığında talep elde edemiyor. Bunun sonucunda ya hizmet talbi olanlar kalitesiz bir hizmet almak durumunda kalmakta veya hizmeti alacak kimse bulamıyor. Sosyal medya üzerinde yapılacak olan adam akıllı bir kampanya ve hatta en basitinden bir web sitesinin seo çalışmaları tecrübeli ellere bırakılmadıkça ne yazık ki hem internet çöplük haline gelmekte hem de firmalar istediklerini elde edememekte. Facebook ya kedi köpek paylaşımlarının ya da politik ve dini paylaşımların yapıldığı oyun oynanan bir mecra halinde ülkemiz genelinde. Halbuki o kadar etkili bir silah ki reklam konusunda. İnanamazsınız. Tabi bunu başarabilmek için firmaların hedef kitle tayini, 30 lirada olsa bir bütçe ayırmaları ve bu işi bilen kişilere emanet etmeleri gerekmekte. Aslında sosyal medyaya gelene kadar ticari zihniyetin ve PR çalışmalarına katılım zihniyetinin değişmesi gerek. 100 lira kazanmak için 5 lira verecek kadar güveni olmayanlar ya da vermek istemeyenlerde 50 lira kazanınca ağlamasın lütfen.