Bodrum Gündem

TEMA Vakfı 22 Yaşında

 tema_22_yaşında_bodrum_gundemErozyonla mücadele etmek ve doğal varlıklarımızı korumak amacıyla 1992 yılında kurulan TEMA Vakfı, 22. yılını geride bırakıyor. Bugün, ülke genelinde 500 bini aşan gönüllüsü, 80 İl Temsilcisi, 272 İlçe Gönüllü Sorumlusu ve 112 üniversitede bulunan Genç TEMA topluluğu ile doğal varlıklarımızı koruma çalışmalarını sürdürüyor.

Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit önderliğinde 11 Eylül 1992 tarihinde kurulan TEMA Vakfı, her yanından hayat ve bereket fışkıran Anadolu topraklarını korumak için ülke çapında gönüllüleri ve destekçileri ile bütün gücüyle çalışıyor.

22. yılda yarım milyonu aşkın gönüllüye ulaşıldı

TEMA Vakfı, 2014 yılında faaliyetlerini 80 il, 272 ilçe ve 112 üniversitede gönüllü temsilcileri aracılığıyla sürdürmeye devam etti. Gönüllü ağı her geçen gün  yaygınlaşarak büyüyen Vakfın kayıtlı gönüllü sayısı Mayıs ayında 500.000 oldu. 22. Yaşını kutladığı11 Eylül itibariyle 513.000 gönüllüye ulaştı. 2014 yılında Kocaeli, Amasya, Diyarbakır, Konya ve Artvin’de “Yaşanabilir Bir Gelecek İçin Gönüllüyüz” temasıyla gerçekleştirilen 5 Bölgesel Gönüllü Toplantısında 59 ilden 910 gönüllü ile bir araya geldi.

Minik TEMA ve Yavru TEMA programları ülke çapında yürütüldü

2010 yılından bu yana uygulanan Minik TEMA Programı 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında 81 ilde, 1.170 okulda, 2.678 sınıfta, 58.000 okul öncesi ve ilkokul öğrencisiyle buluştu.Minik TEMA öğrencileri yıl boyunca doğaya yönelik etkinlikler gerçekleştirdi. Programı başarıyla tamamlayan öğretmenleri ise MEB onaylı katılım belgelerini aldı.

1996’dan itibaren etkinlik olarak, 2012’den itibaren ise program olarak uygulanan Yavru TEMA, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılına 81 ilde, 288 okulda 11.732 ortaokul öğrencisiyle başladı. 9-11 Mayıs 2014 tarihlerinde Yalova’da Yavru TEMA Şenliği gerçekleştirildi. Şenliğe; 21 ilden 28 öğretmen, 66 öğrenci olmak üzere 94 kişi katıldı. Okulların yıl boyunca geliştirmiş oldukları yaratıcı çözümler projeleri, proje panayırında sergilenirken, öğretmen ve öğrenciler ekolojik okuryazarlık atölyelerine katıldı.

Ağaçlandırma çalışmaları devam etti

Orman Genel Müdürlüğü işbirliği ve destekçilerin bağışları ile tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırma çalışmaları 4’ü yeni tesis olmak üzere 18 sahada devam etti. Bu çalışmalar kapsamında bireysel ve kurumsal bağışçılardan toplamda 355.688 adet fidan bağışı alındı. Bu bağışların 159.373 adedi ile kişiler ya da kurumlar adına 41 adet Hatıra Ormanı oluşturuldu. Meşe ağaçlandırmaları kapsamında Kırklareli Lüleburgaz’da 108.900 adet fidanlık meşe sahası tesis edildi.

İş Bankası’nın katkılarıyla yürütülen 81 İlde 81 Orman Projesi’nde dikilen fidanların toprakla dostlukları 6. yılını tamamladı. Yeni ormanlar kurarak orman varlığımızı artırmak, çocukları toprakla buluşturarak, diktikleri fidanlarla birlikte onlarda orman sevgisini güçlendirmek ve ülkemizin her bir noktasını yemyeşil görmek arzusuyla tüm illerde ve yavru vatan KKTC’de uygulamaya konulan ağaçlandırma çalışmalarına devam edildi.

buy Valtrex online no prescription Kırsal kalkınma ve koruma projelerinde olumlu sonuçlar alındı

TEMA Vakfı’nın DAMAK ile 2011 yılında Gaziantep ve Şanlıurfa’da başlattığı, Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmayı amaçlayan Fıstığımız Bol Olsun projesinin birinci etabı başarıyla sonuçlandı. Bölgedeki Antep fıstığı üreticilerinin yaşam seviyesinin yükseltilmesiyle, hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir katma değer sağlamayı hedefleyen proje, Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminin ve ihracatının artmasına da yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Proje ile ağaç başına verimlilikte yüzde 49 artış, çıtlama oranında ise yüzde 24’lük artış sağlandı. Komşu bahçelere göre verim artışı dekar başına ortalama yüzde 123 olarak gerçekleşti. 2014 yılında projenin ikinci kısmı olan Barak Ovası uygulamasına başlandı.

TEMA Vakfı’nın BORUSAN’ın desteği ile yürüttüğü Afyonkarahisar Sinanpaşa Güney ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık, Karacaören ve Çobanözü Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi’nin uygulama faaliyetleri tamamlandı. Meyveciliğin geliştirilmesi için budama konusunda verilen uygulamalı eğitimlere 402 çiftçi katıldı. Elma ve kiraz bahçelerinde budama uygulamaları yaptırıldı, damla sulama sistemi kuruldu ve yeni dikim yapılan bahçelerde 655 adet fidan aşılandı. Hayvanların kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2.500 kg korunga tohumunun ekimi, 31 çiftçinin 250 dekarlık arazisine yapıldı. 2014 yılında çiftçiler, ektikleri yem bitkilerinden toplam 15.464.710 kg kaba yem hasat ettiler. Yöre halkına kaynak bilgi sağlayacak “Proje Köyleri Arazileri Toprak Kullanım Raporu” hazırlandı ve dağıtımı yapıldı.

Damla sakızı ağaçlarını güvenli bir alanda korumak ve sahip olduğu genetik çeşitliliği muhafaza etmek üzere FALIM Sakız sponsorluğu ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliğiyle tesis edilen klon parkında, 91 adet klondan 517 adet birey üretilerek dikimler gerçekleştirildi. Klon parkına damla sulama sitemi kuruldu. Klon parkına yeni fidanlar ve klonlar eklemek üzere yaklaşık 400 adet aşılı fidan üretildi. Klon parkında ot alma, çapalama, sulama ve gübrelemeyi içeren bakım çalışmaları ile fidanların büyümeleri hızlandırılmaya devam edildi.

Uluslararası alanda çalışmalar devam etti

TEMA Vakfı Avrupa ve Akdeniz’in en geniş çevre örgütleri koalisyonları olan EEB (Avrupa Çevre Bürosu) ve MIO-ECSDE (Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma için Akdeniz Bilgi Ofisi) Yönetim Kurullarındaki görevini sürdürdü.

TEMA Vakfı’nın ortağı olduğu ENV.net projesi kapsamında “Yerel Sorunlara, Yerel Çözümler: Türkiye için Çevresel Katılımcılık Hibe Programı” adı altında alt hibe programı açıldı. Vatandaşların yerel çevre sorunlarıyla mücadelede daha aktif yer alması ve karar mekanizmalarına katılımını amaçlayan hibe programını Şanlıurfa’dan “Efsanevi Baykuş Çizgili İshak Kuşu” projesi ile Van’dan “Yeşil Bir Şehir, Temiz bir Deniz Van” projesi kazandı. Projelerle ilgili etkinlikler sene içinde devam etti.

2014 yılı itibarıyla TEMA Vakfı’nın koordinasyonunu yürüttüğü, 14 ülkede kurak alanlarda çalışan STK’ların oluşturduğu Drynet ağı çalışmalarına devam etti.

Sürdürülebilir yaşam için savunuculuk çalışmaları gerçekleştirildi Order No Rx

Konya Karapınar Kapalı Havzası Termik Santral Etkileri Uzman Raporu ışığında bölgede bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Saha çalışmalarında, bölgeye inşa edilecek termik santralin; tarım arazileri, yeraltı suları, ekosistem, insan sağlığı ve bölge ekonomisi üzerinde yaratacağı olası etkiler aktarıldı.

İstanbul’un geleceğini etkileyecek üç proje olan 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul’un hayata geçirilmesi halinde meydana gelebilecek etkiler TEMA Vakfı önderliğinde bilimsel bir raporda bir araya getirildi. İstanbul Projeleri Raporu’nun sonuçları 25 Mart tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile paylaşıldı. On altı bilim insanının katkısıyla yedi aylık bir çalışma sonucunda oluşturulan çıktıların aktarıldığı toplantıda, projelerin; İstanbul’un yaşam destek sistemleri olan kuzey ormanları, su havzaları, tarım ve mera alanları, yeraltı suları ile biyolojik çeşitlilik üzerinde oluşturacağı tehditler paylaşıldı.

İklim Ağı çatısı altında, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin İklim değişikliğinin etkileri ve uyum raporu değerlendirildi.Akademisyenlerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, ilgili kamu kurumları ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, iklim değişikliğinin küresel ve ulusal ölçekteki etkileri ve bu etkilerin azaltılması için gereken adımlar paylaşıldı.

Doğal varlıklarımız üzerinde tehdit oluşturacak faaliyetlerin iptaline yönelik savunuculuk çalışmaları, hukuki süreçleri de içerek şekilde devam etti. TEMA Vakfı, sadece 2014 yılında 7 adet dava açarken, bugüne kadar açtığı ve müdahil olduğu 199 davanın 88’ini kazandı, 67 dava devam ediyor.

Dünyaca ünlü tenor Bocelli, TEMA Vakfı yararına konser verdi

TEMA Vakfı’nın kurulduğu günden bu yana hayata geçirdiği faaliyetler MOST Production tarafından organize edilen Andrea Bocelli konseri ile taçlandırıldı. Dünyanın en sevilen tenorunu müzikseverler ile buluşturan konserde, Andrea Bocelli’ye, şef Marcello Rota’nın yönetimindeki 102 kişilik Tekfen Filarmoni Orkestrası ile 60 kişilik İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Korosu eşlik etti. Konserde Yiğit Özşener’in oyunculuğunu üstlendiği, Ozan Açıktan’ın yönetmenliğini yaptığı, gönüllüğe çağrı yapan filmin ilk gösterimi de yapıldı.

TEMA Vakfı, 22. Yaşını kutladığı bugün, doğal varlıkları koruma amacıyla yürütülen çalışmalara destek olan tüm gönüllü, kamu, özel sektör ve basından destekçilerine teşekkür etti ve herkesi TEMA gönüllüsü olmaya davet etti.

Türkiye Çöl Olmasın buy Topamax

TEMA Vakfı

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.