Bodrum Gündem

Japonlardan Bodrumlu Çocuklara Kukla Gösterisi…

27.09.2014
0
A+
A-

order Fluoxetine cheap Kamagra japonlardan-bodrumlu-çocuklara-kukla-gösterisi

 

Dünyaca ünlü Japon Akebi Kukla Gösteri Topluluğu, Bodrum Belediyesi, Bodrum Kent Konseyi, ÇYDD ve BODER işbirliği ile Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde sahne aldı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 27/09/2014 buy Indocin

Gönüllü ev hanımlarının kurduğu, dünyaca ünlü “Japon Akebi Kukla Gösteri Topluluğu”nun Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezindeki gösterisine Bodrum’un çeşitli ilkokulundan ve Bodrum Sağlık Vakfından gelen öğrencilerden büyük ilgi büyük oldu.

1963 yılında Toyoko Ayabe tarafından kurulan topluluk, kültürel etkinliklerinin geniş kitlelerce tanınması amacıyla bu güne kadar toplam 19 farklı ülkede gönüllü olarak hiç bir ücret beklentisi olmadan gösterilerini sergilemeyi sürdürüyor. Bu kapsamda Bodrum’a da gelen topluluğun sunduğu gösteriyi ilçe genelindeki toplam 780 öğrenci izleme imkanını buldu.

Türkiye’ye İlk olarak 1999 Gölcük depreminde yıkım yaşayan çocuklara destek olmak için gelen grup, yıllar sonra geldikleri Türkiye’de Bodrum’da da iki gösteri gerçekleştirdi. Kendi ülkelerine has geleneksel gölge oyununu detaylandırarak sahneye koyduklarını söyleyen Akebi Grubunun Lideri Toyoko Ayabe, Bodrum’dan sonra Soma’ya gideceklerini belirterek şunları söyledi; “Sizlerin de bildiği gibi Türkiye’de iki karakterden oluşan, tarihi ve geleneksel Hacivat ve Karagöz gölge oyunu var. Bizimde tarihi ve geleneksel gölge oyunumuzu biz biraz daha detaylandırdık. Bugün de geleneksel oyunlarımızdan bazılarını buradaki çocuklar için sergiliyoruz. Türkiye’ye ilk gelişimiz, 1999 yılındaki Gölcük depreminden sonra olmuştu. Orada mağdur olan ailelerin çocuklarına gösteri yapmak, onların sıkıntılı anlarında, günlük yaşamlarına birazcık renk katabilmek için gelmiştik. Buradan sonra Cumartesi günü Soma’ya gideceğiz. Orada birçok çocuk babasız kaldı. Onlara bir gösteri yaparak kendi yerlerinde acılarını biraz olsun paylaşmak istiyoruz” dedi.
Gösteri öncesi minik seyircileri selamlayan Akebi Grubunun Lideri Toyoko Ayabe, Barış Manço’nun unutulmaz şarkısı ‘Arkadaşım Eşek’ şarkısı ile minik öğrencileri coşturdu. Daha sonra sahneye çıkan üç Japon bayan, ellerindeki çubuklarla oluşturdukları değişik şekillerle büyük beğeni kazandılar.
Grup hakkında bilgiler veren Organizatör Yusuf Kutlu ise 50 yıla yakın bir süredir bu grubun var olduğunu dile getirdi. Kutlu “”Japonya’dan gelen, tamamen gönüllü ev hanımlarının, 1963 yılında üniversite talebesiyken başlattıkları bir etkinlik. Malumunuz, bizim ülkemizde Hacivat-Karagöz gölge oyunumuz var. Bunlarda kendi klasik geleneksel gölge oyunlarını geliştirerek kağıt, karton, renkli jelatinleri kullanarak hikayeler oluşturuyorlar. 10 kişi perde arkasında canlı bir şekilde bunu sergilemek üzere mücadele veriyorlar” dedi.
Yarımada’daki değişik okulların 1,2,3 ve 4. sınıf öğrencilerinin gösteriyi izlemesinde büyük emeği geçen ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı, yardımları için, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Kent Konseyi ve BODER’e teşekkür ederek “Akebi Kukla Topluluğunun amaçları dar gelirli ailelerin, değişik eğlencelere ulaşamayan çocuklarına yönelik bir etkinlik yapmaktı. Bizde bu amaçla Yarımadanın her yerinden çocuklarımızı buraya taşımaya çalıştık. Dilerim gönüllerince eğlenirler” dedi.
Taro, Peter Pan ve Shdow Pupperty For Songs isimli üç ayrı gölge oyunu gösterisi sergileyen grup üyelerinin perde arkasındaki performansları da görülmeye değerdi.


 
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.