Bodrum Gündem

Nar Tugan Şenliklerinde İki Büyük Konser

15.12.2014
0
A+
A-

Retin-A online order misoprostol SLIDE buy Xenical online

21 ve 22 Aralık’ta Bodrum’da düzenlenen Nar Tugan etkinliklerinde Bodrum Oda Orkestrası ve İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik topluluğu ücretsiz birer konser verecek.

Bodrum Gündem Haber 15/12/2014

Bodrum Belediyesi ve Arif Vidinli, Tuğrul Kabaklarlı, D-Marin Turgutreis , Tükelmat A.Ş, Mandarin Resort, Kent TV ve Foto Cavit  gibi kişi ve kuruluşlar da destek vermekte olduğu konserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Nar Tugan etkinliklerinin danışmanı Numan Pekdemir başkanlığında gerçekleşecek olan konserler Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde saat 20:00 de ve ücretsiz olarak seyircisi ile buluşacak.  Ayrıca geleneksel hale gelen Nar Tugan ateşi de  21 Aralık Pazar günü Gündoğan kumsalında saat 15.00 te yakılacak.

Bodrum Oda Orkestrasının 21 Aralık Pazar günü geleneksel hale getirdiği Yeni Yıl konserinde klasikten pop müziğine değişik eserler yer alacak. 2008 yılında aynı zamanda Bodrum / Turgutreis’li olan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçısı Numan Pekdemir’in Sanat Koordinatörlüğünde konser çalışmalarına başlayan Bodrum Oda Orkestrası 40 kişilik kadrosuyla 21 Aralık Pazar günü saat 20.00 de muhteşem bir programla Bodrum’lu sanatseverlerin karşısına çıkacak. Orkestrayı bu konserde Şef Nesrin Bayramoğulları yönetecek, solist olarak da opera sanatçısı Altuğ Dilmaç katılacak.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası bünyesindeki bazı sanatçıların bir araya gelerek oluşturdukları Bodrum Oda Orkestrası’nın çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce de desteklenmekte.

İzmir Devlet Türk Dünyası Dans Ve Müzik Topluluğundan Konser

Kurulduğundan bu güne başarılarla dolu bir performans sergileyen İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik topluluğu Bodrumda gerçekleştirilecek olan Nar Tugan etkinliklerinde 35 sanatçısıyla sahne alacak. Mehmet Ali Gevrek’in sanat yönetmenliğinde muhteşem bir konsere imza atmaya hazırlanan topluluk dinleyicilere Orta Asya’dan, Ülkemize kadar bir yolculuk yaptıracaktır.

Bodrum Oda Orkestrası Sanat Koordinatörü Numan Pekdemir konserlerle ilgili şunları söylediBilindiği gibi Bodrum Oda Orkestrası olarak değerli sanatçı arkadaşlarımla konserler vermekteyiz. Şimdiye kadar Ankara, İstanbul, İzmir, Muğla başta olmak üzere değişik kentlerde konserler verdik. Aldığımız bir davet üzerine 2012 yılı Eylül ayında Kore de son derece başarılı yedi konser etkinliğine katıldık. Ama benim için her zaman Bodrum ve Turgutreis konserlerinin ayrı bir değeri olmuştur . Doğduğum kente bu anlamda hizmet vermenin önem arz ettiğini özellikle belirtmek isterim. Bu etkinliklerimizde amaç hemşerilerimize müziğin en güzel örneklerini sunabilmek. Bu sene Nar Tugan hakkında değerli bilgilerinden faydalandığımız Sayın Arif Vidinli’nin danışmanlığında Nar Tugan etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konserlerde diğer grubumuz İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu. Konserler için Genel Müdürlüğümüzün çok önemli ve değerli katkılarını gördük. Genel Müdürümüz Sayın Murat Salim Tokaç başta olmak üzere Genel Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca Bodrum Belediyesine ve değerli sponsorlarımız Sn.Arif Vidinliye, Sn. Timur Kabaklarlı’ya, D-Marin Turgutreis’e,Tükelmat A.Ş ye, Mandarin Resort, Kent TV ve Foto Cavit’e desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

NAR TUGAN NEDİR ?

Nar Tugan Doğan Ateş – Güneş , ya da  Doğan Gün demektir.21 Aralık gecesi  Işık karanlığı  yeniyor, günler uzamaya başlıyor.Altaylarda Türklerin tek tanrı inancı vardı; Tengri.  Tengri  inancının simgesi ışık,  kaynağı Güneşti.  Tengri’nin özdeşi Mavi Gök idi.

Türkler Nar Tugan’ı,  Kış gündönümünü, Güneşin güçlü dönüşünü binlerce yıldır  kutsal  Akçam ağacı çevresinde  kutlar, ağacın dalına  bezler bağlar, iyilik meleği Ülgen’e adaklar sunarlardı.Nar Tugan  doğa için  bugün  Kuzey halklarında kutlanmaktadır.

3. Asırda,  Hunların önü sıra  Orta Asyadan başlayan, Atlantiğekadar uzanan göç dalgası ile Türklerin tek tanrılı Tengri inancı,henüz Pagan inancı yaşayan Avrupayı  kökten etkilemişdir.Nar Tugan tanımlaması zaman süreci içinde Noel olmuştur.Noel; Noio (yeni)  ve  Helios (güneş)  kelimelerinden oluşur.

Nar Tugan ile özdeştir. Bugun İsa’nın doğumu olarak kutlanıyor.Ülgen’in yerini, aynı onun gibi uzun kaftan, kürk başlı,kırmızı kuşak  ve çizme giyen  Pere Noel/ Santa Klaus  almıştır ‘’

Arif İsmet Vidinli

Kaynakca: Murad Adji, L.N.Gumilev, Mircea Eliade

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.