Bodrum Gündem

“ADALARDAN BODRUM’A GELEN GELİNLER”

01.05.2015
0
A+
A-

pattern baldness treatment

adalardan_gelen_gelinler_bodrum (18)Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları kapsamında “Sen de senden sonrakilere anlat” sloganıyla düzenlenen Anılarla Bodrum Sohbetlerinde bu ay “Adalardan Gelen Gelinler” konusu işlendi.

Bodrum Gündem Haber  Disulfiram online Buy Topamax on line

Trafo Bodrum’da yer alan Bodrum Belediyesi Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Anılarla Bodrum Sohbetleri” toplantılarının bu ay 22’ncisi yapıldı. Kos (İstanköy) adası ve diğer adalardan Bodrum’a gelen gelinlerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını, Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Gönüllü Çalışma Grubu Sözcüsü Nuran Yüksel yaptı. Toplantıya adalardan Bodrum’a gelin olarak gelenlerden Ayşe Sevim Özalın, Müyesser Demirkıran, Cemile Özdoğan, Sabriye Cengiz, Nezahat Gülel, Nazlı Barudi, Naciye Altunkaya, Fatma Türkoğlu, Hafize Barut, Ayşe Güvenç, Azize Yenilmez, Fatma Aşkın, Fatma Muğlalı, Gülser Tercan ve Nazlı Padak katıldı.

Bodrum’un değerlerini korumak ve çocuklarımıza aktarabilmek üzere başlattıkları arşiv ve kayıt altına alma çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Nuran Yüksel, “Bu ayki toplantımızda, suyun her iki yakasında oturan gençlerin aile olmalarını işleyeceğiz. İstanköy’den Bodrum’a gelin gelenleri konuk olarak aldığımız toplantıda; çiftlerin nasıl tanıştıklarını, ne gibi zorluklar yaşadıklarını, akıllarda kalan hatıralarını dinleyeceğiz. Bugünkü toplantımıza bizi kırmayarak katılan gelinlerimize, toplantıyı merak ederek dinlemeye gelen konuklarımıza ve bu toplantıların devam ettirilmesi için bize hep destek olan ve kayıt altına alınarak arşiv oluşturulmasına özen gösteren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a grubumuz adına teşekkür ederim.” dedi.

Daha sonra Kos doğumlu gelinler tek tek söz alıp adadaki yaşamlarından bahsederek aileleri ve çocukluk yıllarından da kesitler sundu. Bodrum’a nasıl gelin olarak geldiklerinin hikayesini de anlatan gelinler, zaman zaman duygusal anlar yaşadı. Eşleriyle görücü usulüyle evlendiklerini belirten çoğu kadın, nişan vaktine kadar eşlerini hiç görmediklerinin de altını çizdi. Nezahat Gülel ise eşini bir ortamda gördüğünü ve konuşup anlaşarak evlendiklerini söyledi. Kos’tan gelen gelinler ayrıca düğünlerinin sadece Bodrum’da yapıldığını ve Bodrum’a tekneyle gelişlerinde büyük zorluklar yaşadıklarını belirttiler. Her türlü zorluğa rağmen sonunda mutlu bir evlilik hayatları olduğunu ifade eden konuşmacılar, kendileri ve aileleri için tek zorluğun ise mübadele zamanında doğdukları topraklardan uzaklaşmaları olduğunu eklediler.

Hüseyin Şakar’ın yönettiği toplantıda, Kos’tan Bodrum’a gelecek gelinleri teknesiyle taşımış olan Şerif Öncü de söz aldı. Bodrum’un yaşayan en eski denizcilerinden olan Öncü; “İstanköy’den Bodrum’a gelecek gelinlerin birçoğunu ben getirdim. Gelinlerimizin yanı sıra çeyiz ardı dediğimiz eşyaların, gelinin adadaki akrabalarının taşımacılığını da yaptım. O zamanlar yolculuklarımız çok zor oluyordu ama hayırlı bir işe vesile olduğum için de çok gurur duyuyordum. O zorlu günlerde taşıdığım gelinlerimizin çocuklarını hatta torunlarını bugün Bodrum sokaklarında gördüğümde ayrı bir mutluluk yaşıyorum.” dedi.

Toplantı sonunda katılımcılara, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon imzalı teşekkür belgeleri verilerek günün anısına topluca hatıra fotoğrafı çekildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.