Bodrum Gündem

BODRUM’DA NAYLON POŞET KULLANIMINA KARŞI KAMPANYA…

BODRUM’DA NAYLON POŞET KULLANIMINA KARŞI KAMPANYA…
26.12.2015
0
A+
A-
bodrumda-naylon-poşet-kullanımına-karşı-kampanya-başladıÇağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bodrum Şubesi tarafından, “Naylon poşet kullanmayalım, kullandırmayalım” sloganıyla imza kampanyası başlatıldı.
Bodrum Gündem Haber
Denizlerin ve göllerin kirlenmemesi, kanalizasyonların tıkanmaması, çevreye zararlı kimyasalların ürememesi ve bunların besin zincirine karışmaması için 15 dakika kullanacağımız poşetten vazgeçelim sloganıyla başlatılan imza kampanyasına, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
ÇYDD Bodrum Şubesi Başkanı Nadiye Sarıtosun’un attığı ilk imzayla başlayan kampanyada, naylon poşet kullanılmasının önüne geçmek ve kullanım oranını en aza indirmek amaçlanıyor. Doğanın öneminden bahseden Sarıtosun: “Bu bir imza kampanyası. Ücretsiz olarak kullandığımız tek şey doğadır. Bunları bir ücret vermediğimiz için de bol bol kullanıyoruz. Sanıyoruz ki bu hiç bitmeyecek, ama böyle değil. Plastikler yaşamımızın ayrılmaz bir bütünü. Biz bunlarsız bir yaşam düşünemiyoruz. Herşeyimizi poşetlerde taşıyoruz. Ne yazık ki doğa yapay olan hiç bir şeyi kabul etmiyor. Bir yaprak, bir ağaç dalı, ketenden yapılmış bir ürün doğada eriyor ama bir plastik poşetin doğada yok olması için bin yıl geçmesi gerekiyor” dedi.
naylon-poşet-yerine-file-kullanmalı-kampanyasıANCAK YÜZ YIL SONRA YOK OLUYOR…
Sarıtosun, bitki atıklarının doğadan kısa sürede yok olurken, plastik ve cam atıkların ise yüz yıllar sonra yok olduğuna dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü; Plavix online “Elma çöpü iki ayda, karton kutu üç ayda, gazete 6 haftada yok oluyor. Olta misinası 600 yılda yok oluyor. Plastik torba, poşetler bin yıl sonra yok oluyor. Cam şişenin ne zaman yok olduğu ise bilinmiyor. Alüminyum kutu 400 yılda kayboluyor. Bu maddeler doğada yok olurken ürettikleri kimyasallar toprağımıza karışıyor, suya karışıyor. Dolayısıyla bizim gıda zincirimizde bir bozulma yaratıyor. Bir takım hastalıklar, buzdolabında sakladığımız poşetler bir takım maddeler ürettikleri için kanser oluşturacak durumlar ortaya çıkıyor”
purchase esomeprazole naylon poşet yerine file kullanmalı40 SENE ÖNCE POŞET YOKTU, FİLE VARDI…
Büyük balıkların atık malzemeleri deniz anasına benzetip yiyebildiğine de değinen Sarıtosun: Gastrointestinal “O hayvanların yaşamı ve onların besin zincirimizdeki yeri yok olmaya başlıyor. Plastiği hayatımızdan yok edemeyiz ama işin bir yerinden tutabiliriz. 40 sene önce plastik poşetler yoktu. Annelerimizin fileleri vardı, hepimizin bez torbası ve iki gözlü heybemiz vardı. Bunu yapabiliriz. Biz bunu yaptığımız zaman plastik poşetleri hayatımızdan çıkartabiliriz. Çünkü bu plastikler kanalizasyon sistemlerini de tıkayarak sel baskınlarına neden oluyor. Hiç aklımıza gelmeyen bir şey. Yurt dışındaki bir çok ülkede naylon poşet kullanılması yasak. Bazı ülkeler bunu ücretle satıyor” dedi.
Yorumlar

  1. Ismail kilinc dedi ki:

    Cop konusunda yazmis oldugum kitaba basvurabilirsiniz:
    Cop ekonomisi ya da atik dedikleri. Epos .yayinlari. Ayrica sendika.org sitesinde cople ilgili yazilarim i bulabilirsiniz. Iyi gunler.sevgi ve saygiyla..

  2. melek dedi ki:

    İnsanlarda saygı kalmadı çevresini bile düşünmeden kirleten
    Halk eğitimsiz önem vermeyen bir halk yarattık ne yazıkki eski oturmuş görgülü halk kalmadı Bodrum gibi bir yeri bu hale getirmeye çekinmeden kirletiyorlar içlerinde olmadıktan sonra ne yapsanız faydası yok eğitim çok önemli biz boyle eğitilmedik bundan sonra sizin desteğinizle biraz değişirler diye düşünüyoruz kolaylıklar dilerim.

  3. Serpil Özsevimli dedi ki:

    Ben de naylon poşet in hayatımızdan çıkması gerektiğine inanıyorum.Mücadele etmeden başaramayız. Bu konuyla ilgili önerilerinizi almak isterim .Kırklareli nde bende poşetle ilgili çalışmalar yapıyorum.