Bodrum Gündem

2 BİN 500 YIL ÖNCESİNE YOLCULUK…

didim tales buluşması 24 Eylül 2016 (9)

Didim Miletos Antik Tiyatro’da düzenlenen “Tales Buluşması” 2 bin 500 yıllık Milet Antik Tiyatro’da gerçekleştirildi. Konuşmacıların heyecanı seslerine yansırken, adeta tarihte zaman yolculuğu gerçekleşti…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Yunan filozof, felsefe ile bilimin öncüsü olarak adlandırılan Miletli Thales için doğduğu ve öldüğü yer olan Didim’in Milet Antik Kenti’nde düzenlenen buluşmada matematik, tarih ve turizm üzerine konuşmalar yapıldı. Adeta 2 bin 500 yıl öncesine bir zaman yolculuğunun yapıldığı antik tiyatro da matematik, felsefe, astronomi anlatıldı.  Didim Belediyesi, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği (DİTAB), Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Türk Matematik Derneği (TMD) ve Didim Turizm Derneği (DİTUR) işbirliğiyle düzenlenen Didim Tales Buluşması’na, çeşitli üniversitelerden konuşmacılar katıldı. Didim’in Balat Mahallesi’nde bulunan 2 bin 500 yıllık Milet Amfi tiyatroda yapılan etkinlikte; matematikçiler ve felsefeciler, Tales’i ve Tales’in günümüze kadar gelen matematik hesapları ile felsefeye bakışını paylaşırken, bu etkinliğin geleneksel hale getirileceği ifade edildi.

bahattin-yücel-tales-buluşmaları-1TARİH, MATEMATİK, FELSEFE ve TURİZM İÇ İÇE…

Geçmiş dönem Turizm Bakanı ve Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı Bahattin Yücel, tarihin üzerinde yaşadığı coğrafyaya göre şekillendiğini belirterek, ” Didim’de sürdürülebilir bir markalaşma ve farklı bir tanıtım modeline karar verdiğimizde, ilk aklımıza gelen şey Didim’in tarihi oldu. Ne deniz, ne kum, ne güneş, ne otelleri. Hepsini bir tarafa ayırdık. Burada 2 bin 500 yıl önce insanlık tarihinin başlangıç eserlerinin yapıldığı bir coğrafyada, böyle bir etkinlik çok önemli.  Tarihin de izini sürerken, bilimsel felsefenin de kurucusu olduğu kabul edilen bir değerin yaşadığından hareket etmek istedik. Bu etkinlik gördüğü ilgiye bakıldığında önemli bir derinlik kazandı. Bu topraklarda hala umutlanmamız için çok önemli bir neden olabilir. Hangi uygarlık gelirse gelsin diğerlerini yok edemiyor. Mutlaka oradan yeni bir senteze gidiliyor. Türkiye’nin de böyle yeni bir senteze ihtiyacı var galiba.” dedi.

didim tales buluşması 24 Eylül 2016 (1)BİLİM DÜNYASI HALEN TALES’İN GÖSTERDİĞİ YOLU TAKİP EDİYOR…
Didim Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Deniz Atabay, bu yıl ilkini düzenledikleri Tales Buluşması’nı geleneksel hale getireceklerini belirterek şöyle konuştu; “Tales, çağa yön vermiş çok yönlü bir bilim adamı. Önümüzdeki sene ‘Felsefe’ konusunu işleyeceğiz. Bu iki senede matematik ve felsefeden edindiğimiz bilgiler neticesinde, Milet’te Matematik ve Felsefe okulunu veya akademisini kurmayı düşünüyoruz” dedi. Amaçlarının bu topraklarda 2 bin 500 yıl yaşamış bir bilginin tekrar bu topraklarda yaşayan bugünkü insanlara iyi anlatabilmek olduğunu ifade eden Atabay, “Tales’in gösterdiği yolu, bugün halen bütün bilim dünyası takip ediyor. Bu çok önemli kişinin bu bölgede yaşamış olması, bizler için çok önemli bir kazançtır. Bunu öncelikle ülkemize, sonra tüm dünyaya tanıtmaya çalışacağız. Aynı zamanda çocuklarımıza, gençlerimize matematiği ve felsefeyi sevdirip, analitik düşünce yeteneğini aşılamak istiyoruz”

bahattin-yücel-tales-buluşmaları-3‘TARİH ÜZERİNDE YAŞADIĞI COĞRAFYAYA GÖRE ŞEKİLLENİR.’

Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı ve eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel yaptığı konuşmada özellikle Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay’ın bu konudaki yaklaşımına, hem bölgesine, hem de bölgesinin geçmişine ve tarihine, hem de geleceğine yakışan bu davranışına teşekkür ederek şöyle konuştu; “Çok bilinen bir sözü sizler ile paylaşmak istiyorum; ‘Tarih üzerinde yaşadığı coğrafyaya göre şekillenir.’ derler. Hiç kuşku yok ki tarihi insanlar yazar, halklar yazar. Ama coğrafya da belirleyicidir. Bugün 2 bin 500 yıl önce insanlara ışık tutan, bilimsel düşüncenin, doğa bilimlerinin, felsefenin ve matematiğin kurucularından olduğu kabul edilen ‘Tales’ adıyla bu ülkede güzel şeyler yapıldığını göstermek için bir araya geldik. Özellikle Türkiye Matematik Derneğinin değerli yöneticileri ve başkanı Prof.Betül Tanbay’ın bizi heyecanlandıran yaklaşımı ile böyle önemli bir konuyu, bir tatil günü yeniden denedik. Görüyorum ki bu katılım, bu ilgi, güneşin altında bu kadar insanın beklemeleri, geleceğe yönelik bir ışık yakıldığını gösteriyor.”
didim tales buluşması 24 Eylül 2016 (4)BAŞ DANIŞMAN TURİZM BAKANI AVCI ADINA KATILDI…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Danışmanı Ersin Balcı da Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın bu etkinliği çok önemsediğini dile getirerek şunları söyledi: “Tales, bu toprakların ve Anadolu’nun çok önemli bir değeri. Bu değeri burada anmak için bir araya gelmek gerçekten çok kıymetli. Kültür ve Turizm bakanımız sayın Nabi Avcı, bu etkinliği öğrendiğinde çok heyecanlanmıştı. Bu etkinliğe katılmak istedi, fakat programları dolayısıyla katılamadı ve benim bu etkinlikte yer almamı istedi.”
didim tales buluşması 24 Eylül 2016 (5)BİLİM İNSANLARI KONUŞURKEN ÇOK HEYECANLANDI…

Türk Matematik Derneği (TMD) Başkanı Betül Tanbay’ın açılış konuşmasıyla başlayan buluşmada, Koç Üniversitesinden Attila Aşkar, “Tales: filozof, matematikçi ve futures’un mucidi”, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Ayşe Berkman, “Tales’in Hesapları”, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Ayşe Berkman, “Tales’in Hesapları”, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden David Pierce, “Kanıt kavramının öncüsü olarak Tales”, Boğaziçi Üniversitesinden Ali Karatay, “Tales ilk matematik felsefecisi miydi” ve yine Boğaziçi Üniversitesinden Alp Eden, “Cumhuriyet Dönemi Matematikçileri” konularında konuşma yaptı. Konuşmacıların heyecanı seslerine yansırken, konuşmacılar ve dinleyenler Milet Anfi Tiyatrosunun o büyülü atmosferinde adeta bir zaman yolculuğuna çıkarak, kendilerini 2 bin 500 yıl öncesinde hissettiler.

Konuşmaların ardından Milet Müzesi bahçesinde yapılan kokteyl ile etkinlik sona erdi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.