Bodrum Gündem

CUMHURİYET ÖĞRETMENLERİ ANILDI…

cumhuriyet dönemi öğretmenleri (2)Bodrum Kent Konseyi Cumhuriyet Atölyesi Çalışma Grubu Aydınlanma Toplantısı’nin 4’üncüsü gerçekleştirdi. Toplantıda Cumhuriyet tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden Refet Angın ve Atatürk dönemi Milli Egitim Bakanlarından Mustafa Necati anıldı.
Bodrum Gündem Haber 
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Oasis Toplantı Salonu’nda düzenlenen aydınlanma toplantısında Refet Angın ve Mustafa Necati’nin Türk eğitimine katkıları ele alındı. Aramızdan ayrılan cumhuriyet öğretmenleri için saygı duruşunun yapılmasının ardından başlayan toplatıda ayrıca Cumhuriyet tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden Refet Angın’ın öğrencilerinden Cumhur Tülay Vargı ile Arkeolog Ayşe Temiz, Refet Angın ile ilgili anılarını katılımcılarla paylaştı.
4’üncü Aydınlanma Toplantısı hakkında bilgi veren Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Meral Saraçbaşı şöyle konuştu: “24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bu toplantımızı cumhuriyetimizin öğretmenlerine ayırdık. Cumhuriyet eğitimimizin belki de en önemlisi ve ne yazık ki bugün çok fazla emekleri ve yaptıkları bilinmeyen, cumhuriyet eğitiminin temelini atmış Mustafa Necati ve ondan aldığı ışığı gençlere taşımış, son nefesine kadar da Milli Eğitim’in içinde kalmış cumhuriyet öğretmeni Refet Angın’ı anacağız. Bugün Refet Angın’ın öğrencisi olan Tülay ve Ayşe hanım da bize anılarıyla eşlik edecekler. Bu bir atölye çalışması, herkesin emeğini de içine alan bir çalışma. Yeni çalışma arkadaşlarıyla da cumhuriyet aydınlanması için yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Her iki öğretmenimizin de cumhuriyet öğretmeni olarak eğitime katkıları ve bugünlere getirdiklerini irdeleyeceğiz. Milli Eğitim o günlerde nasıldı, büyük yoksulluk içinde bize nasıl ışık tuttuklarını vurgulayıp, altını çizeceğiz” dedi.
1958-1964 yılları arasında Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde Refet Angın’ın öğrencisi olan Cumhur Tülay Vargı ise Angın ile olan anılarını şöyle paylaştı: “Deneme Lisesinin orta 1’inci sınıftan Lise son sınıfa kadar öğrenim gören ilk öğrencilerindenim. O okuldaki öğrencilik hayatım boyunca Refet Angın bizim müdüremiz ve sanat tarihi öğretmenimizdi. Biz hocalara saygıyı, Atatürk’ün ne demek olduğunu, disiplini, temizliği bize hep Refet hanım öğretti. Kendisini unutmamız mümkün değil” dedi.
Arkeolog Ayşe Temiz de Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi’de Refet Angın’ın öğrencisi olduğunu anlatarak şunları kaydetti: “Refet Angın tarih hocamızdı. O lise çok güzel bir okuldu ve çok kıymetli öğrenciler yetiştirdi. Şöyle ki; sıra arkadaşım Uğur Mumcu idi, Doğu Perinçek, Aydın Güven Gürkan da o lisede öğrenim gördü. O okul çok sayıda ekonomist, profesör ve bilim adamı yetiştirdi. Ortaokulda biraz çocuksunuzdur ama lisede biraz kendinizi bulmaya başlarsınız. Refet hanım bize tarih bilincini ve Atatürk ve cumhuriyet sevgisini muhteşem bir şekilde öğretti. Tatlı sert bir hocaydı, çok bilgili bir insandı. Müthiş bir zekası vardı. Hepimizi numarasıyla hatırlardı. ‘509 Ayşe Temiz hoş geldin’ derdi. Bütün talebelerin ahbaplığı liseden sonra da devam etti” diye konuştu.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.