Bodrum Gündem

HALİKARNAS MOZOLESİNİ, 50 YILLIK REHBERDEN ÖĞRENİYORLAR…

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA halikarnas mozelesi eğitim projesi (16)

Bodrum Bahçeşehir okulları öğrencileri, Halikarnas Mozolesini gezdi. Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA’nın organize ettiği proje kapsamında dünyanın yedi harikasından birisi olan Halikarnas Mozolesi’ni gezen minik öğrenciler, Mozole hakkında bilgileri bu yıl itibarı ile turist rehberliğinde 50.yılını dolduran duayen turizmci Semih Adıyaman’dan aldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Dünyanın en çok bilinen, lakin Bodrum’a gelen yerli-yabancı bir çok turistin farkında bile olmadığı, Bodrum Tepecik mahallesindeki konutların arasına sıkışıp kalmış, dünyanın Yedi harikasından birisi olan Halikarnas Mozolesi Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA’nın organize ettiği proje kapsamında öğrencilere anlatılmaya başlandı. Halikarnas Mozolesi ve müzesi şu ana kadar 100 ilköğretim öğrencisine birebir anlatıldı. Projenin ilk aşamasında 750 öğrenci hedeflenirken, ana hedefin bütün yarımadadaki öğrencilere Halikarnas Mozolesi’ni anlatmak ve müzeyi gezdirmek.

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA’nın organize ettiği proje kapsamında dünyanın yedi harikasından birisi olan Halikarnas Mozolesi’ni 50 yıldan bu yana turist rehberliği yapan Semih Adıyaman eşliğinde 2 öğretmen ile birlikte Bahçeşehir Koleji 2.sınıf öğrencisi 45 öğrenci müzeyi gezerken, Adıyaman’ın yaşlarına uygun anlatım dili ile bir saat boyunca adeta tarih içinde bir yolculuk yaptı. Öğrencilerin meraklı gözler ile kalıntıları izlemeleri ve sordukları ilginç sorular ise Adıyaman öğrencilerin yaşlarına uygun bir şekilde yanıtlandı. Adıyaman sunumlarını öğrencilerin yaşlarına göre belirlediğini, onları sıkmayacak ve meraklandıracak bir şekilde anlattığını kaydetti.

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA halikarnas mozelesi eğitim projesi (3)AKADEMİA VAKFI TEMMUZ’DAN İTİBAREN AKTİF HALE GELDİ…

Temmuz ayı itibarı ile yeniden aktif hale getirilen Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA’nın önemli bir projesi olduğunu kaydeden Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal vakıf ile ilgili şu bilgileri verdi; “1993 senesinde Bodrum’da kurulan Doğu Akdeniz Ülkeleri Akademisi çok değerli insanlar tarafından kurulmuş. Bodrum Habitat gibi çok değerli ve önemli projelere imza atmış bir vakıf. Fakat 2001 senesinden sonra zorluklar yaşamış. Vakıf devamlılığını sürdürmüş ama proje üretememiş. Temmuz 2016’da yeni bir yönetim ve yeni bir kadro ile çalışmaya başladık.  Üyelerimiz ile birlikte güzel projeleri yaşama geçirmek için start verdik.”

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA halikarnas mozelesi eğitim projesi (21)ÖNCELİK EĞİTİM…

İlköğretim öğrencilerine Halikarnas Mozolesi’ni anlatmak ve sahiplenmelerini sağlamak amacı ile hazırladıkları ilk projenin “Ağaç Yaşken Eğilir” ilkesinden yola çıkarak yaşama geçirdiklerinin bilgisini veren Kartal proje ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı; “Akademia vakfı 2000 yılından bu yana Mausoleion ile ilgili bir proje yürütmekte. Bu proje kapsamında resitütüsyon projesi hazırlanmış, kazı başkanı Prof. Dr. Kristian Jeppesen işbirliği ile. 2001 senesinden itibaren de yavaşlamış bir proje. Biz göreve gelir gelmez Temmuz ayı içerisinde tekrar Mausoleion projesi ile ilgili çalışmalara başladık. Fakat burada en önemli konunun eğitim ve bilgilendirme olduğunu tespit ettik. Öncelikle dünyanın yedi harikasından birinin Bodrum’da olduğunu ve bunun sahiplerinin Bodrumlular ve tüm Türkiye halkı olduğunu anlatmak üzere eğitim çalışmalarına başladık. Bu kapsamda ‘ağaç yaşken eğilir’ diyerek öncelikle çocuklarımızdan başladık. Kes yapıştır şeklinde karton maketleri Hürriyet Gazetesi ile birlikte dağıttık. Bugün de bir eğitim kurumumuz ile birlikte, belli guruplar halinde çocuklarımızı alıp, Mozole gezisi düzenleyip dünyanın yedi harikasından birinin Bodrum’da olduğunu, onların bu zenginliklere sahip olduğunu, korumaları gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.”

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA halikarnas mozelesi eğitim projesi (20)VAKIF YENİ PROJE ve İŞBİRLİĞİNE AÇIK…

Başkan Kartal eğitim çalışmalarına devam edeceklerini ifade ederek “Bu eğitim kurumumuzun 750 öğrencisi mevcut. Şuana kadar 100’ün üzerinde öğrencimizi ağırladık.  Bu üçüncü grubumuz. Ama 750 öğrenciyi buraya getirip ağırlamayı düşünüyoruz bu çalışma sununda. Gelecek olan diğer öneriler veya işbirliği teklifleri ile diğer okullarımızla da bu eğitim çalışmasını mutlak düzenlemek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Temmuz 2016 itibarı ile seçilen yeni yönetim kurulu ile yeniden aktif bir şekilde çalışmaya başlayan Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı-AKADEMİA’nın yeni başkanı Özay Kartal. Yönetim kurulu ise Semih Adıyaman, Dilek Ertem, Doç.Dr.Harun Özdaş, İbrahim Atalay, Filiz Uygun ve Oğuz Hamza’dan oluşuyor…

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.