Bodrum Gündem

İŞ DÜNYASI BODRUM’DA BULUŞTU… foto galeri

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (93)

Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği tarafından, bu yıl 6.’sı düzenlenen “İş Dünyası Zirvesi” başladı. Başta Bodrumlu iş insanları olmak üzere, İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Denizli’de faaliyet gösteren firmaların birbirleriyle olan ticaret hacimlerinin gelişmesi amacıyla bir araya geldiler. Zirveye katılan iş insanları, krize rağmen geleceğe dair umutlarını sürdürüyorlar. Zirvede bir araya gelerek, birbirlerini tanıma olanağı yakalayan firmalardan bazılarının hemen orada karşılıklı olarak iş anlaşması yaptığı gözlenirken, süreç içinde yeni işbirliklerinin ve alışverişlerin olacağını kaydettiler.

Bodrum Gündem Haber/FB

BESİAD tarafından, Kempinski Otel’de düzenlenen 6.’sı düzenlenen “İş Dünyası Zirvesi” Bodrumlu sektör temsilcilerini İstanbul, Ankara, Denizli, Aydın ve İzmir’deki inşaat bilişim ve hizmet sektörü temsilcilerini buluşturdu. Etkinliğe katılan 100’e yakın işadamı sabah saatlerinden itibaren görüşmelere başladı. BESİAD 6. İş Dünyası Zirvesine BESİAD Başkanı Emre Köroğlu’nun ev sahipliğinde, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, BODER Yönetim Kurulu Üyesi Ali Şir, BESİAD Yönetim kurulu üyeleri ve iş insanları katıldı.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (61)YEREL DİNAMİKLERİN GÜÇLENMESİ GEREKİYOR…

Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TURKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, İş Dünyası Zirvesi’nin önemli iş birliklerine imkan sağladığını, ülkenin bu günkü sürecinde ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacağını düşündüğünü belirterek, iş dünyasına da iyimser mesajlar verdi.

Yerel ekonomi ve iş dünyası ile ilgili açıklamalar yapan TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Türkiye büyük bir ülke. Merkezi bir sistemle yönetilmesi mümkün gözükmüyor. Yerellerini güçlendirmesi gerekir. Her yerelin kendi içerisindeki dinamiklerin bir araya getirdiği valiliği ve belediyesi ile sivil toplum kuruluşlarıyla odalarıyla kanaat önderleriyle bir araya getirip Türkiye’nin ve yereldeki dinamikleri ortaya çıkararak, artılarını ön plana alarak, bunun lobisini yapabilecek organizasyonların yapılmasında fayda var. Yerellerin kendi içindeki sorunlarını daha kapsayıcı ve daha anlaşılır bir şekilde şeffaflaştırıp ve lobi şekliyle ülke ve dünya gündeminde taşıyabileceğine inanıyorum. TÜRKONFED olarak da bunu destekliyoruz…” dedi.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (62)YEREL KALKINMA, ÜLKE KALKINMASI İLE EŞDEĞERDİR…

TURKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye’nin genel ve yerel kalkınmasının eşdeğerde olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin genel kalkınması yerel kalkınmadan çok farklı değil. Yerellerin kalkınması, ülkenin kalkınmasıyla eş değerde görmek gerekir. Türkiye’deki darbe olayından sonra, aslında dünyada da genel bir sıkıntı var. Büyüme konusunda ciddi problemler olan dönemi geçiriyoruz. Ülkemizde de bu darbe olayı ile beraber, referandum süreciyle iş dünyasının önünü görmemesi, gelecekle ilgili kaygıların oluşmasından dolayı gerçekten ciddi bir kayıpla karşılaştık. Referandum hayırlısıyla bitti. Vatandaşımız kendi öz iradeleriyle kendi fikirlerini sandığa yansıttılar. Artık referandum geride kaldı. Bugünden sonra hepimiz el birliğiyle yerelinden bölgeseline, bölgesinden ulusalına kadar 81 milyon insanın birleşip, siyasetçisi, sivil toplum kuruluşları herkes bir arada olup ülkenin kalkınmasına katkı sağlamamız lazım. Bu kaybettiğimiz süreçleri emim ki, çünkü ülkemizde böyle bir dinamik var, dinamizm var, genç nüfusumuz var. Müteşebbis bir ruhla ülkemizdeki bütün 81 milyon insanın bölgeler bazında baktığınız zaman herkes bir anda kalkınma seferberlik konusunda güç birliği yapar ise, kısa bir zaman içerisinde biz bunları atlatacağımıza inanıyorum…” dedi.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (63)KORKULARLA DÜŞÜNÜRSEK, DAHA GERİYE GİDECEĞİZ…

Başkan Kaddoğlu, ekonomik bir sıkıntı yaşandığını belirterek, “Dünyada bir sıkıntı var, herkes tarafından bilinen bir durum. Ülkemizde de gerçekten ekonomik bir sıkıntı söz konusu. Ama hükümetin son aldığı teşvik kararları, özellikle kobilerin finansmana erişim atakları, özellikle önemsenecek bir durum. Tedirginlikle iş yapılamaz. Özellikle iş dünyası olarak, bizim ülkemize ve kendimiz güvenmemiz lazım. Bu sorun bu kara bulutu el birliğiyle kaldıracağız. Ben kendi şirketlerimde yatırım devam ediyorum. TÜRKONFED olarak biz iş dünyasındaki tüm üyelerimize biz şunu söylüyoruz. Ülkenize güvenin, yerelimize, bölgemize güveneceğiz. El birliğiyle ileriye dönük yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Eğer korkularla düşünürsek, daha geriye gideceğiz. Bizim korkuları aşıp, kendimize güvenip, bu sorunu biz pozitife çevireceğiz. Negatiflik durumu, iş dünyası olarak biz pozitife çevireceğiz. Ekonomistlerin elbette ki önerilerini dinleyip, tabi tedbirimizi alacağız. Buna göre hazırlıklarımızı yapıp önümüze bakacağız. Çünkü başka ülke yok, bu ülkeyi kalkındırmak da hepimizin görevidir. İş dünyası her zaman olduğu gibi değil eli, gövdesi taşın altındadır…” dedi.

BESİAD Başkanı Emre Köroğlu, İş Dünyası Zirvesi’nde amaçlarının Bodrum yerel ticaretini arttırabilmek için üyelerinin, şehir dışından gelen firmalarla kaynaşmasını sağlamak olduğunu belirterek, TÜRKONFED ve GESİFED’in de katılımıyla Türkiye geneli ile iş hacminin arttırılmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (7)YATIRIM İÇİN GÜVEN ORTAMININ YARATILMASI GEREKİR…

GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar ise iş adamlarının gelecekle ilgili karamsar olmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye çok sıkıntılı günlerden geçiyor. Hem ülkenin ekonomik yapısındaki tedirginlik, güven ortamındaki huzursuzluk insanların yatırım yapmaya, ticari gelişmelerini büyütmeye imkan tanımıyor. Ülkemizin önce güven tahsis etmesi gerekiyor.  Ticaretin gelişmesi için insanların geleceğine çok net bakması gerekiyor.  Ama şu anda referandum sonrası düzelir diye düşünüyorduk ama, henüz erken. Gelecekle ilgili hiçbir zaman karamsar olmamak gerekiyor. Bizde geleceğe iyi bakarak, yatırımlarımızı ve ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Umutlu olmak zorunda, umutsuz ticarette, yatırımda yapamayız. Uluslar arası platformda Türkiye’nin hakkı olduğu yere gelmesi için desteği vermek zorundayız…” dedi.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (60)ÜLKE KALKINMASI İÇİN YEREL EKONOMİ ÇOK ÖNEMLİ…

Öğle vaktinde Workshop Atölye çalışmasına ara veren iş insanları toplantı salonunda bir araya geldiler. BESİAD Yönetim Kurulu üyesi Nazlı Aydoğan BESİAD ile ilgili kısa bir tanıtım sunumu yaptı. Ardından da TÜRKONFED tanıtım filmi izlendi.

İlk konuşmayı BESİAD Başkanı Emre Köroğlu yaptı. BESİAD 6.İş Dünyası Zirvesinin verimli ve ahenk içinde sürmesini ve sonuçlanmasını diliyorum. Sözleri ile başlayan Köroğlu, BESİAD’ın kuruluşundan bu yana kısa bir öyküsünü katılımcılar ile paylaştı. Köroğlu konuşmasında ulusal ve yerel ekonomiye dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Başkan Köroğlu “Hepimizin malumu Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Türkiye ekonomisi uzun bir zamandır krizde. Siyasal ve sosyal krizler doğal olarak en çok ekonomiyi etkiliyor. İşte bu zor dönemlerde iş insanlarının çok dikkatli ve tedbirli olması gerektiğine inanıyoruz. Ancak aldığımız bu tedbirler, asla yatırımları durdurmak anlamına gelmiyor. Zira duran bir ekonomi daha büyük krizlere ve toplumsal travmalara yol açacaktır. Yerel ekonominin önemi dünyanın en büyük markaları tarafından da kabul edilerek, bir denge oluşturulmaktadır. Gelişmiş ülkeler devasal üretimlerin yanında, yerel ekonominin unsuru olan KOBİ’lerin ayakta kalmaları ve gelişmeleri için büyük çaba harcamakta, hatta buna uygun koruyucu kanunlar çıkarmaktadırlar. Bu gerçekten yola çıkarak Bodrum yerel ekonomisinin de sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için hükümetler, kamusal ve yarı kamusal kurumlar ile birlikte, özellikle yerel dinamikleri çok iyi tanıyan BESİAD gibi sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. BESİAD olarak kurulduğumuzda bu yana bu bilinci hiş kaybetmedik…”dedi.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (1)KÖROĞLU RAKAMLAR İLE BODRUM EKONOMİSİNİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ANLATTI…

BESİAD Başkanı Emre Köroğlu katılımcılara Bodrum’un Muğla ve ülke ekonomisine çok büyük oranda katkı sağladığını kaydederek, Bodrum için çok daha fazla destek verilmesinin önemini belirtti. Köroğlu “Şimdi sizler ile bazı rakamlar paylaşacağım. İşte o zaman Bodrum’un ve Bodrumlu iş insanlarının ülke ekonomisine katkısını çok daha net olarak gösterebileceğim. Muğla’nın vergi ödeyen toplam mükellef sayısı 85 bin 973, Bodrum’un vergi ödeyen mükellef sayısı ise 20 bin 760. Diğer bir deyimle Muğla’nın vergi ödeyen mükelleflerinin yüzde 25’i Bodrumlu esnaf ve iş insanlarından oluşuyor. Muğla’da 152 bin çalışan var. Bu çalışanların 44 bini, yani yüzde 29’u, Bodrum’da çalışıyor. 13 ilçesi olan Muğla’nın tamamında toplam 190 banka şubesi var. Bu şubelerin yüzde 33’ü yani 63 tanesi Bodrum’da. Muğla’da 3 bin 600 Turistik tesis ve 260 bin üzerinde bir yatak kapasitesine sahipken, Bodrum ise 950 üzerinde konaklama tesisi ve 100 bin yatak kapasitesine sahip. Bu listeyi uzatmak mümkün. Sonuç olarak bu kadar önemli bir ekonomik değere sahip Bodrum’un, iş insanlarına da çok büyük görevler düşüyor. Bu bilinç ile hareket eden biz BESİAD üyesi iş insanlarının, uzun bir süredir devam eden ekonomik krizden, çok büyük zararlar görmeden çıkacağımıza inancım tamdır. Ancak gerekli önlemleri alarak, yatırımlarımızı da yaşama geçirirken çok dikkatli olmamız gerekiyor…” dedi.

Başkan Köroğlu sözlerini “İşleyen demir ışıldar…” ve “Harekette bereket vardır…” özdeyişleri ile tamamladı.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (108)BODRUM ve TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER…

Daha sonra sırası ile Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, BODER Yönetim kurulu Üyesi Ali Şir, GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, TURKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ve Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz Bodrum ve Türkiye ekonomisine dair görüşlerini dile getirdiler. Özellikle Turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıları dile getiren konuşmacılar, denizlerin yok edilmemesi ve kirletilmemesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (156)KONUK HEYET İÇMELER TERSANELERİNİ ve KALEYİ DE ZİYARET ETTİ…

Toplantının ardından öğle yemeği arası verildi. Yemeğin ardından TÜRKONFED ve GESİFED Heyeti BESİAD Başkanı Emre Köroğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Ağanlar Tersanesine giderek yat imalat sektörü ile ilgili bilgiler aldılar. Ağanlar Tersanesi sahiplerinden Mazlum Ağan ve Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu sektör ile ilgili heyete brifing verdi.

besiad 6 iş dünyası zirvesi 22 nisan 2017 (187)Heyet son olarak Bodrum Su Altı Müzesini de ziyaret etti. Müzeyi Bodrumlu Bilim Kadını Şükran Köroğlu rehberliğinde gezen heyet, Bodrum Sualtı Kalesini ve içindeki eserleri çok beğendiklerini ifade ettiler.

BESİAD 6. İş Dünyası Zirvesine katılan iş insanları ile TÜRKONFED ve GESİFED Heyeti Pazar günü de İstanköy’e bir günlük gezi gerçekleştirecek.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.