Bodrum Gündem

ÇYDD BODRUM ŞUBESİ’NDEN DİL BAYRAMI PANELİ…

ÇYDD DİL BAYRAMI PANELİ (10)Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi Dil Bayramı’nın 85. Yılında “Atatürk’ün Dil Çalışmaları-Harf ve Dil Devrimi “ konulu bir panel düzenledi.

Bodrum Gündem Haber

ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı bu yıl Harf Devrimi’nin 89. Dil Devriminin 85. ve büyük Nutkun yazılışının 90. Yılı nedeniyle bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini dile getirdi. Atatürk’süz bir müfredat düşünülemeyeceğini, her alanda Atatürk’ün yaptıklarıyla ilgili bilgilenme ve bilgilendirme görevinin hepimize düştüğünü ,  gelecek kuşaklara bu bilgilerin aktarılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Bodrum Belediyesi Trafo-Hakan Aykan Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlikte Dil Derneği Yürütme Kurulu Üyesi yazar İnci Gürbüzatik, İTÜ emekli öğretim  üyesi Nadiye Sarıtosun, Eğitimci Yazar Hamdi Topçuoğlu konuşmacı olarak yer aldılar.

İnci Gürbüzatik, Atatürk mirası Türk Dil Kurumu’nun 12 Eylül ‘de kapatılmasının ardından Dil Derneği olarak çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı. Dil Bayramı’nın bu yıl da Ankara’da ve aralarında İzmir, İstanbul, Bursa, Eskişehir,in de olduğu değişik yerlerde kutlandığını belirten İnci Gürbüzatik, Dil Derneği’nin bu etkinliklerinde büyük destek gördükleri CHPli Belediyelere teşekkür etti. Gürbüzatik Dil  Devrimine yönelik eleştirilere karşı  “Diyorlar ki; ‘Türk Halkı bir gecede dilsizleşti.’ Yalan söylüyorlar. Harf Devrimi’nin nasıl yapıldığının tarihsel geçmişi dinleyenleri büyülüyor. Yaşanan tarih masal anlatır gibi geçiyor. Türk dili ile ilgili çalışmalar sanki Cumhuriyetle, Atatürk ile başlamış gibi kamuoyu oluşturuluyor. Böyle bir şey yok. Türkçe ve Türk dili ilgili çalışmaların kökenine inildiği zaman 5’inci yüzyıla kadar gidiyor.” dedi.

Daha sonra söz alan Nadiye Sarıtosun, dilin iletişim, eğitim ve bir uygarlık yaratmadaki önemine değinerek, Türk dilinin köklerini anlattı. Bugün kullandığımız ABC Göktürk ABC si olduğunu belirten Sarıtosun, “Kur-an da kökleriyle ilgili Bu alfabe ile yazılan dil olağanüstü bir dil. Göktürkçe çok gelişmiş bir dil, eşanlamlı sözcükler var, büyük bir hitabet dili. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile Bilge Kağan’ın seslenişi aynıdır. Biz bugün Göktürkçe’nin devamını konuşuyoruz.”

Osmanlı döneminde de alfabe çalışmaları yapıldığının altını çizen Sarıtosun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Osmanlıca öğrenilmesi zor, yazılması zor bir dil. Cumhuriyetten önce neden başarılamıyor? Çünkü arkalarında bir devlet desteği yok. Çünkü eski eğitimle yetişmişler. Bir de karşılarına dogma buluyor. Dönemin şeyhülislamları ‘Bu harfler kutsaldır’ diyor. İnsanlar böyle karşılıyor. Osmanlıca yazılmış bir şeyi dua diye saklıyorlar. Kuran’ı araştırdım. Bir alfabenin, bir dilin kutsal olmadığını Kuran-ı Kerim bizzat kendisi açıklıyor” dedi.

Panelde “Atatürk’ün Dil Çalışmaları ve Harf ve Dil Devrimi “ konulu bir sunum gerçekleştiren Yazar Hamdi Topçuoğlu aslında yazdığı ilk kitabın “Atatürk’ün Dil Çalışmaları” olduğunu belirterek Türk Dil Kurumu’nun ilk kurucularını, yapılan üç dil çalıştayını anlattı. Türkçenin matematiksel bir dil olduğunu, kurallar bütünü içinde bilim için çok uygun olduğunu, bunun yabancı dil uzmanlarınca da ifade edildiğini dile getiren Topçuoğlu  “Bizim dilsiz bırakıldığımızı öne sürenler Osmanlı dönemindeki harf çalışmalarını görmezden geliyorlar. Arap harfleri Türk dilinin ses yapısına uygun değil. Bu nedenler Harf Devrimi’ni oluşturacak ekip çalışmaya başladığında en büyük sıkıntı burada karşılarına çıkar. Atatürk’teki harf düşüncesi 1908’lerdedir. Bu bir süreçti. Bu süreç Cumhuriyet ile birlikte taçlanması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

Soru cevaplı bölümde söz alan konuklar arasında Prof. Özer Ozankaya ise Atatürk’ün harf ve dil devrimleriyle düşünceyi özgürleştirdiğini vurguladı.

Yaklaşık 2 saat süren panele aralarında öğrencilerin de olduğu 100 kişi dinleyici olarak katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.