Bodrum Gündem

3 BİN KAP AŞURE ve LOKMA PAYLAŞILDI…

bodrum-alevi-bektaşi-kültür-derneği-aşure-lokma-paylaşımı-ekim-2017 (1)

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen Muharrem Ayı Aşure ve lokma paylaşımına, 2 binin üzerinde yurttaş katılırken, kazanlar dolusu Aşure ile pilav ve kurban etinden yapılmış lokma, Bodrum’un sevilen ve sayılan Alevi Dedesi Mustafa İyidoğan’ın duası ve desturu ile davete katılan yurttaşlara dağıtıldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen Muharrem Ayı Aşure ve lokma paylaşımına 2 binden fazla yurttaş katılırken, 3 bin kap aşure dağıtıldı. Muharrem Ayı Aşure ve lokma paylaşımının yapıldığı 3 saat boyunca Bodrum Kumköy İrmene Çocuk Korosu, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Kadınlar Korosu, Bodrum Kumköy İrmene Çocuklarından Semah ve söylediği türküler ile gönüllerde taht kuran İlhan ve Fatoş ikilisinin değişleri ve türküleri de yer aldı.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av.Cem Yalçın ve Yönetim Kurulu üyeleri Muharrem Ayı Aşure ve lokma paylaşımına gelenleri karşıladılar ve her biri ile tek tek ilgilendiler.

bodrum-alevi-bektaşi-kültür-derneği-aşure-lokma-paylaşımı-ekim-2017 (27)Bodrum’un sevilen ve saygı ile anılan Alevi Dedesi Mustafa İyidoğan aşure kazanının önüne gelerek “Matem orucumuzun aşure çorbasına, cümleten hoş geldiniz. Hepinizi aşk-ı muhabbetle selamlıyorum…” diyerek davete katılan yurttaşları selamladı.

Mustafa İyidoğan dedenin “Ya Destur –U Pir! Eş Şükrü Billah, Nimeti Celil, Bereketi Halil, Nuri Nebi, Keremi Ali, Habibi Hüda, Resuli Kibriya, Pirimiz Hünkâr Hacı Bektaşı Veli, Allah, Allah lokmalar kabul ola, muratlar hâsıl ola, Hak yardımcınız ola, dilde dileklerinizi, gönülde muratlarınızı vere, bu demden bu yoldan ayırmaya.  Üçlerin, Beşlerin, Yedilerin, Oniki İmamların, Ondört Masumu Pakların, Onyedi Kemerbestlerin, Kırkların, hayır ve himmeti üzerinizde hazır ve nazır ola. Rum Erenleri, Horosan Pirleri, Balım Sultan, Abdal Musa, Kızıldeli, Hünkâr Hacı Bektaşı Veli yardımcınız ola. Hızır yoldaşınız ola. Dil bizden, nefes Pirimiz Hünkâr Hacı Bektaş Veli’den ola. Allah, Eyvallah…” şeklindeki Gülbank’ın (hep bir ağızdan makamla söyledikleri dua ya da kimi dergâhlarda hep bir ağızdan ve makamla yapılan dua, söylenen ilahi ya da içilen ant…) ardından aşure ve lokma dağıtımına başladı.

Bilindiği gibi Muharrem ayının başlamasıyla, Alevi toplumunda yas ve matem orucu başlar. 12 günlük yas-ı “Matem” orucu, Kerbela’da İmam Hüseyin ile birlikte şehit edilen 73 Can içindir. İmam Hüseyin’in Muharrem ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve yolun piri olarak gören Alevi toplumu, bu ayda yas-ı “Matem”e bürünür; Kerbela katliamında İmam Zeynel Abidin’in sağ olarak kurtulup Ehli-Beyt soyunun devamına vesile olmasının, on iki İmamların kutsallığıyla birleştirilerek, 12 gün oruç tutulması geleneksel temel hal almıştır.

bodrum-alevi-bektaşi-kültür-derneği-aşure-lokma-paylaşımı-ekim-2017 (84)Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen Muharrem Ayı Aşure ve lokma paylaşımına CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ ve Prof.Dr. Nurettin Demir ile birlikte, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz,  CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ve yönetim üyeleri Belediye meclis üyeleri, PSAD Dernekleri Genel Sekreteri Turgay Özkan, PSAD Milas Şube başkanı Akif Özbilge, Güllük Alevi Derneği başkanı Tahsin Piliç, BODTO Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı ve Bodrum Sağlık Vakfı Başkanı İbrahim Akkaya, BESİAD Başkanı Emre Köroğlu, Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal ve 2 binden fazla yurttaş katıldı.

Muharrem Ayı Aşure ve lokma paylaşımı sırasında Bodrum’a bir Cemevi daha kazandırılması için imza da toplandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.