Bodrum Gündem

SİT ALANLARI DARALTILDI, GÖKOVA ARTIK BETONA TESLİM OLACAK…

SİT ALANLARI DARALTILDI, GÖKOVA ARTIK BETONA TESLİM OLACAK…

gökova-artık-betona-teslim

Doğa cenneti, eşsiz koyları barındıran Gökova Körfezi’nde sit alanlarının Bakanlar Kurulu Kararı ile daraltılmasına Muğla ve Bodrum’daki yurttaşlardan, oda temsilcileri ile çevre gönüllülerinden sert tepkiler gelmeye başladı…

Bodrum Gündem Haber

Gökova Körfezi’nde bulunan sit alanları Bakanlar Kurulu Kararı ile imara açıldı. Karara göre birinci sit alanında 34 bin 162 hektarlık alan, 12 bin 544 hektar olarak belirlenirken bu alanın 2 bin 447 hektarı ise denizde yer alıyor.

can-pulak-göcek-cumhurbaşkanlığı-yazlıkÇevreye duyarlı yazıları ile bilinene gazeteci- yazar Can Pulak, Gökova’ya bir yerinden imar izniyle dalınırsa, tamamının kaybedileceğini söyledi. Pulak, ne olursa olsun Gökova’yı korumak için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Gökova bir ülkeye tanrının en büyük hediyesidir. Bu muhteşem hediyeyi imara açmak, çok büyük yanlışlıktır. Ülkemiz doğal güzelliklerine verilecek en büyük zarardır. Gökova’ya bir yerinden imar izni ile dalarsanız, tamamını kaybedebilirsiniz. Bunları anlatacak, yapılan yanlışları durduracak bir makam bulamamanın üzüntüsü içerisindeyim. Yıllarca Gökova’ya dokunulmaması gerektiğini, buranın milli değer olduğunu, Milli Park olarak korunması gerektiğini anlattık, yazılarımızda kaleme aldık. Ancak tek bir muhattap bulamıyoruz. Bu kararları alanlar gelir ve gider. Gökova ve ülkemizin diğer güzelliklerine verilen zararlar bir daha geriye döndürülemez. Bu facianın nasıl önlenebilmesi gerektiğine artık karar veremiyorum. Eskiden çevreye daha duyarlı yönetimler vardı, en azından itirazımızı dikkate alır, değerlendirirlerdi. Bugün sadece muhatap bulamıyor değil, muhatap bile alınmıyoruz. Bu yaşananlara rağmen umutsuzluğa kapılmıyoruz, Gökova’nın korunması için sonuna kadar mücadele vermeye devam edeceğiz…” dedi.

deniz ticaret odası gündüz nalbantoğlu ekibi (7)DOĞAL VE TEMİZ OLARAK GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINI İSTİYORUZ…

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kaptan Arif Yılmaz, alan özelliklerinin ne oldu değiştiğini anlayamadıklarını belirterek, bu değişiklikler metrekare bazında değil, lokasyon olarak bakılması gerektiğine dikkat çekti. “Yıllardır özellikle Muğla bölgesinin koylarının ve kıyılarının deniz turizmi için önemli olduğunu ve korunması gerektiğini paylaştık. Deniz turizminde çok özel bir bölgedir  Çünkü her yerde deniz turizmi olmuyor, yatların konaklayacağı koylar yok. Doğal olarak binlerce yıldır bir çivi bile çakılmadan doğal ve temiz olarak gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz.  Turizmde de kullanılacaksa üzerini betonla kaplamadan koruyarak kullanmak gerekir. Yıl içinde de bir çok toplantıda, alternatif turizm, turizmde çeşitlilik görüşleri alınıyor, ama en büyük turizm çeşitliliğimiz mavi yolculuğun önüne engeller konuyor. Düzgün bir kıyı Master planı yapılırsa ne yapılabilir ne yapılamaz, bunlar ortaya çıkarılabilir. Günümüzde sit alanları ile de çok oynanıyor. Bu sit alanlarını ilan eden de devlet, derece ile oynayan da devlet. Bu alanlarla ilgili ne oldu ne değişti de daraltıldı. Aynı özelliğe sahip 2 koydan biri neden mutlak koruma alanı diğeri neden kontrollü yapılaşma alanı ilan ediliyor. Metrekare bazında büyüdüğü alanlarda var ancak rakamsal değerler olarak değil lokasyon olarak bakılmalıdır. Dağın tepesinde mutlak koruma alanı artarken kıyıdaki çok özel bir koy kontrollü yapılaşma alanı ilan ediliyorsa, bu kabul edilebilir bir şey değil. İkna edilebilir bir açıklama yapılması gerekiyor, net bir açıklama yapılırsa diyeceğimiz bir şey olmaz…” dedi.

osman gürün bodrum ziyaret (49)

BAŞKAN GÜRÜN: MUĞLA’YI BETON YIĞINI HALİNE GETİRMEMEMİZ LAZIM
Karara göre 1’inci sit alanında 34.162 hektarlık alan, 12.544 hektar olarak belirlendi. Bu alanın 2 bin 447 hektarı ise denizde yer aldı. Kararın yayınlanmasının ardından duruma tepki gösteren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün, bu alanların yasaya göre kesin olarak korunması gereken bölgeler olduğunu belirtti. Buralarda kesin koruma alanları ile ilgili kaydırma yapılacağını ve SİT alanlarının küçültülerek yapılaşmaya müsait alanlar haline getirileceğini söyleyen Gürün, “Bununla ilgili Bakanlık hazırlattığı bir öneriyi belediyeye gönderdi. Belediye imar daire başkanlığı benim imzamla bir görüş bildirebilirdi. Ama biz bunu demokrasi kuralları içerisinde meclise getirdik. Komisyonlarda tartışılan karar daha sonra meclise getirildi ve burada da tartışıldıktan sonra oy birliği ile reddedildi…” dedi.
kisse bükü

‘KORUNMASI GEREKEN ALANLAR RİSK ALTINDA’
Bu alanların bu kadar daraltılmasının, Muğla’nın ve kıyıların geleceği açısından çok büyük bir risk taşıdığını söyleyen Başkan Gürün, bu nedenle değişikliği onaylamadıklarını ifade etti. Gürün, “Orada yerleşim birimleri var, şu anda hiç inşaat yapamaz hale geldiler. Onunla ilgili hayatın akışına uygun olarak bazı değişikliklerin yapılabileceğini belirttik. Ama bu kadar büyük bir alanın inşaata açılmasını kabul etmedik” dedi. Muğla’da yat turizminin mavi tur açısından en önemli olduğuna dikkat çeken Osman Gürün, “Küçük olan ve mecburiyetten kaynaklanan değişiklik önerimizi ilettik. Ama Bakanlık, Bakanlar Kurulu kararı ile bizim itirazlarımızı dikkate almadan bize gönderdiği şekliyle kabul etti. Şu anda korunması gereken alanlar risk altında. Bununla ilgili de biz meclisin aldığı karara uyarak hukuki süreci başlattık” açıklamasında bulundu.
Muğla Belediyesi, Muğla İdare Mahkemesi’ne idari işlemin iptaline yönelik dava açtı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.