Bodrum Gündem

BİR İHTİMALİ DAHA OLANLARIN KÖYÜ; GÜMÜŞLÜK…/Feridun Büyükyıldız Yazıları

BİR İHTİMALİ DAHA OLANLARIN KÖYÜ; GÜMÜŞLÜK…/Feridun Büyükyıldız Yazıları

ihtimali-olanların-köyü-gümüşlükTakımımız Gümüşlük Spor’un sav sözüdür “#birihtimalidahaolanlarıntakımı.”

BİR İHTİMALİ DAHA OLANLARIN KÖYÜ GÜMÜŞLÜK (8)Gümüşlük’e çok da yakışır.

Gerçek anlamda bir ihtimali daha olanların, bir ihtimal daha arayanların, mutluluğa, keyifli yaşama bir şans daha tanıyanların köyüdür.

Ülkeden ve hatta dünyadan uzak bir özerk cumhuriyettir Gümüşlük.

Yazarın, müzisyenin, ressamın bolca olduğu bir küçük köydür. Bohemdir, salaşdır, samimidir, çoğu zaman ciddiyetsizdir. Üç bin beş yüz on dokuz kişilik eskiden beledimyemsi köydü, şimdi köyümsü mahalledir.

BİR İHTİMALİ DAHA OLANLARIN KÖYÜ GÜMÜŞLÜK (6)Yaz aylarında gelen ziyaretçinin arabasını park edemediği zamanlarda bu bahsettiklerimin hiç biri fark edilmez. Yaz-kış kalanların hiç biri yazları çok sokağa çıkmaz. Yalıda artan fiyatlardan, kalabalıktan, misafirlerini ağırlamaktan sahile inmez.

Bekler ki Eylül sonu olsun.

Yaz-kış kalan dostlar birbirini görsün, maçlar başlasın, takımlar kurulsun, boşalan sahillerde yakılan ateşle ısınılsın. Ev yapımı şaraplar ikram edilsin, müzisyeni bol köyün çalgıcıları gırnatalarını çıkarsın, rembetiko tadında sofralar kurulsun.

Dostlar tam kadro ancak kışın bir araya gelebilir.

BİR İHTİMALİ DAHA OLANLARIN KÖYÜ GÜMÜŞLÜK (7)Özlemler giderilir,  özlenen sohbetler boş sahilde kahkahalar rüzgâra karışır, birlikte üşünür, birlikte yakılan ateşte ısınılır. Geçen kıştan ayrılanlar, yeni sevgililer bulur. Gümüşlük dedikoduları kulaktan kulağa muzipçe fısıldanır. Anason kokusu, denizköpüğüne karışır. Bütün pahalı, afilli mekânlar kapanır, köyün tek barı Halis’in ora açık kalır. Bir bar sandalyesine üç kişi birden oturulur. Bütün bar birbirini özlemiştir, herkes herkese selam verir.

BİR İHTİMALİ DAHA OLANLARIN KÖYÜ GÜMÜŞLÜK (3)Ünlüsü boldur. Ünsüz olmak için gelmiştir. Ünü de çok umurumuzda değildir. Çünkü herkes yeteneklidir. Sahilde ateşe çalı çırpı taşıyanın entelektüel düzeyi muhtemelen o ünlüden daha yüksektir.

Bir ihtimali daha olanların köyü dedik ya. Bir ihtimaliniz daha olsaydı çevreye duyarlı, hayvanların özgür olduğu, sanatla, müzikle, şiirle dolu, renkli insanların ülkesinde yaşamak isterdiniz eminim.

Gümüşlük Özek Cumhuriyetinde durum biraz böyledir.

Köyün Klasik Müzik Festivali var örneğin. Sahilde nikâh dahi kıyılır. Yaz ayında, çello taşıyan, obuası ile ortalıkta gezinen akor seslerinin bir birine karıştığı konser öncesi manzaraları görebilirsiniz. “Suda, kumda, taşta” sahilde, deniz kenarında, taş ocağında konserleri olur.

Sokak hayvanlarımız özgürdür. Denizde sörf dahi yaparlar. Her birini ismi ile, huyu suyu ile tanırız.

Gümüşlük Patileri organizasyonu ile alınan mamalar ile tatilciler gittiğinde yalnız kalan sokak hayvanları her gün sahilde beslenir. Gönüllüler sıra ile her gün besleme yapar. Mama dolu sandığın anahtarı nöbeti olanlar arasında elden ele dolaşır.

Gümüşlük’ü kirletemezsiniz. Gümüşlük Çevre Derneği çevre katliamına, çevre kirliğine, çarpık yapılaşmaya karşı köyü korur. Her biri değerli dostlarımızdır.

BİR İHTİMALİ DAHA OLANLARIN KÖYÜ GÜMÜŞLÜK (4)Köyün kışlıkcıları ülke ve dünyaya gözlerini kapatmamıştır.  Gümüşlük Forumu, tartışan, üreten, entelektüel yanımızı ıslak tutan damladır. Bir atölye mekânı ile sinema günlerinden, edebiyat tartışmalarına kadar değişen etkinlikleri ile köye renk katar.

Sanırım “Çocuk Müzesi” olan tek köydür Gümüşlük.

“Peksimet Çocuk Kütüphanesi” ise Gümüşlüklünün bir başka masalıdır.  Hep beraber kurdukları, maviye boyadıkları, dünyanın en güzel kitapları le doldurup köy çocuklarına hediye ettikleri yarım adanın en zengin çocuk kütüphanesidir.

“Gümüşlük Kültür Sanat Evi”nin ise sergisi eksik olmaz. Mahallenin bir de meclisi vardır: “Gümüşlük Mahalle Meclisi.” Engelliler unutulur mu hiç “Gümüşlük Engelliler Derneği” halen faal. “Gümüşlük Grubup”  ise her derde devadır.

BİR İHTİMALİ DAHA OLANLARIN KÖYÜ GÜMÜŞLÜK (1)“Gümüşlük Spor” sloganında olduğu gibi “sevdamız”dır.

Maçları bir başkadır. Yaratıcı şarkıları, rüzgârlı havalarda çakırkeyif taraftarı, Nejat’ın eli açık başkanlığı. Stattan ve futboldan ziyade top oynamaya gidilen mahallenin boş arsasıdır.

Briç’in dahi kulübü vardır Gümüşlük’de.

“Gümüşlük Briç Kulübü” kendi güzel mekânında turnuvalar düzenler.

Bir hayaliniz daha olsaydı hiç denemediğiniz tiyatro oyunculuğunu dener miydiniz bilemem. Gümüşlük’ün bir ihtimali daha olduğu için Amatör Gümüşlük Tiyatrosu’nda şenlik tadında sahneleyeceği oyuna hazırlanan amatörleri bulmanız mümkündür. “Gümüşlük’de şemlik var” ile yakında sahnede olacaklar.

Kasabını, bakkalını, nalbur Kemal’i tanırsınız. Kışın yağmurun, soğuğun dayanışmasını yaşarsınız. Kuru odunun nerde bulunduğunu dostlardan hemen öğrenebilirsiniz. Dayanışma olmadan olmaz. Ev taşıyacaksan, sandalı indireceksen, e bu işler birlikte olur. Müstakil evin derdi bitmez, alet edevatı bol olmalı, eksiğin varsa haber uçur, muhakkak birilerinde vardır. Kışın pastırma yazlarının evde bahçe partileri kaçmaz. Herkes yiyeceğini içeceğini alır da gelir. Sana bir şey yapmak kalmaz. Kalabalıkla şarkılarını söyle yeter.

Gümüşlük, eski Myndos bir tarihi hazine. Bu antik kent içinde yaşayanların tarihe, tarihi esere büyük saygısı vardır. Kirletildikçe, yok edildikçe yok olacaklarının farkındadırlar. Sit alanı olan Gümüşlük umarın sevgiyi, samimiyeti, tarihi barındırmaya devam eder. İnsanoğlunun hırslarına, betonlaşmaya, talana yenik düşmez.

O bize bir ihtimali daha sundu, Gümüşlük ’ün de yok olmamak, tahrip olmamak, betonlaşmamak, kirletilmemek adına bir ihtimali daha olmalı.

Bir ihtimalin daha olsun Gümüşlük.

Hep böyle kal.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.