Bodrum Gündem

Bilinmeyen Yönleriyle İsmet Paşa (İnönü)…

ATATÜRK’ÜN EN YAKIN SİLAH VE KADER ARKADAŞLARINDAN BİRİ OLAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN İKİNCİ CUMHURBAŞKANI İSMET İNÖNÜ’YÜ VEFATININ 45. YIL DÖNÜMÜNDE SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ.

İlk Çocuğunun Ölüm Haberini Aylar Sonra Alan Bir ‘’ Baba ‘’

Hamile karısını bırakıp cepheye giden,İlk çocuğu İzzet’in doğum haberini cephede aldığı sırada ‘’oğlum olmuş ‘’ diye sevinen ,haftalar sonra ilk yavrusunu koklayıp, okşayabilen, cephedeyken menenjite yakalanan oğlunun tedavisiyle ilgilenemeyen ve oğlunun ölüm haberini altı ay sonra alan ( ölüm haberi kendisinden gizlenmiştir )ve haberi aldığında ‘’ oğlum İzzet zayi olmuş’’ deyip acısını yüreğine gömen bir ‘’BABA’’.

KOMUTAN…

Kurtuluş Savaşı Sırasında Ali Fuat Paşa komutasındaki Kuvay-ı Milliye birliklerinin Gediz Muhrebesi’nde başarısız olması üzerine üzerine Batı Cephesi komtanlığına atanan,Ardından Çerkes Ethem ayaklanmasını bastırıp, I. ve II.İnönünü Muharebelerinin kazanılmasını sağlayan. II.İnönü Muharebesi’nden sonra Mustafa Kemal’in “Siz orada sadece düşmanı yenmediniz yüzyıllardır ters giden bu milletin makus (Aksi giden, ters ) talihini de yendiniz” dediği bir “KOMUTAN”

DİPLOMAT…

Kurtuluş Savaşı’nın ordularımız tarafından kazanılmasının ardından Mudanya Ateşkes Antlaşması görüşmelerinde Türkiye’yi başarıyla temsil etmesi üzerine Lozan’a baş delege olarak gönderilen ( Bu durum mevcut Dış işleri Bakanı Yusuf Kemal Bey ( Tengirşenk ) istifa ettirilip yerine İsmet Paşa’nın Dış İşleri Bakanlığı getirilmesiyle sağlanmıştır) ve burada Lord Curzon ve Çiçerin gibi diplomasi cambazlarının arasında Türkiye’nin çıkarlarını başarıyla savunup, devletimizin temelini oluşturan Lozan barış Antlaşması’nın mimarı Bir ‘’ DİPLOMAT ‘’

BAŞBAKAN…

Ayağının tozuyla döndüğü Lozan Görüşmelerinin ardın Mustafa kemal ile birlikte Cumhuriyet’in ilanı çalışmalarına katılan ve Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı olarak seçilen “BAŞBAKAN”

İKİNCİ ADAM…

10 Kasım 1938’de Atatürk’ün vefatıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı seçilen, sadece sıra numarası olarak değil; gerçekte de Türkiye Cumhuriyeti’nin kaderini Atatürk’ten sonra en çok etkileyip yön veren “İKİNCİ ADAM”

MİLLİ ŞEF VE DUYGU DOLU BİR İNSAN…

İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’nin nüfusu 18 milyondu. Bu nüfusun 13,5 milyonu tarım kesiminde çalışan üreticilerden oluşmaktaydı. Savaşın başlamasının ardından ilan edilen seferberlik sonucunda yedeklerle birlikte 4.5 milyon genç askere alınınca ekonomik üretim yarı yarıya azalmıştı. Buna ilaveten savaş sırasında gerçekleşen büyük kuraklık Türkiye’de büyük bir kıtlık yaşanmasına neden olmuştur.

Bu koşullar altında gerek Müttefikler gerekse Almanya Türkiye’yi savaşa sokmak için çok büyük baskı uygulamışlardır. Hitler ordularının Edirne sınırına dayandığı bir dönemde Milli Şef İnönü’nün ruh halini az çok tahmin edebilirsiniz. Almanların Türkiye’ye saldırmaktan vazgeçip Sovyetler Birliği’ne saldırdığı haberi yatağındayken uyandırılıp haber verildiğinde sevincinden oynamaya başlayan bir “İNSAN” dır.

BEN SİZİ ANNESİZ BABASIZ BIRAKMADIM DİYEN BİR LİDER…

İkinci Dünya savaşı sırası yaşanan sıkıntıların faturası hep Milli Şef İnönü’ye çıkarılmak istenmiştir. Daha sonraki dönemlerde Demokrat Partililer tarafında İsmet Paşa’nın yanına getirilen bir çocuğun “Siz bizi savaş sırasında şekersiz ve aç bıraktınız…” sözü üzerine “Evladım ben seni belki şekersiz ve aç bıraktım; ama annesiz ve babasız bırakmadım” diyen bir “LİDER”

DEMOKRAT…

Demokrat parti’nin 1950 seçimlerini kazanmasını büyük olgunlukla karşılayıp,iktidarı Demokrat Parti’ye devreden ve Ana muhalefet partisi lideri olarak siyasi yaşamını sürdüren bir ‘’ DEMOKRAT ‘’

SİYASİ ETİK SAHİBİ BİR POLİTİKACI…

Demokrat parti iktidarının hüküm sürdüğü dönemlerde o zamanın CHP yayın organı olan Ulus Gazetesi muhabiri Adnan Menderes’in yasak aşkı Ayhan Aydan ile bir röportaj yapar. Ayhan Aydan’ın kahve yapmak için mutfağa gittiği sırada muhabir konsolun üzerinde Başbakan Adnan Menderes’in “Canım Ayhan’ıma” diye imzaladığı fotoğrafını görür ve bunun hemen fotoğrafını çeker. Röportaj sonrasında hemen CHP Genel Merkezi’ne gidip bu fotoğrafı kendisine gösteren muhabiri ‘’Kişilerin özel hayatı siyasi malzeme yapılamaz ‘’ diye tersleyen, siyasi etik sahibi bir “POLİTİKACI”

GÖZÜPEK SİYASETÇİ…

Demokrat Partililer tarafından Uşak’ta taşlanıp başı yarılan, Topkapı’da Linç edilmek üzereyken (Polisler sadece seyretmişlerdir) oradan tesadüfen geçen bir inzibat aracı tarafından ölümden kurtarılan gözüpek bir “SİYASETÇİ”

DEVLET ADAMI…

Demokrat Parti tarafından ana muhalefet partisi lideri olarak meclis oturumlarına katılması engellenen, daha sonra Demokrat Partili milletvekillerinden oluşturulan Meclis tahkikat Komisyonları’nın kurulması üzerine “Sizi ben bile kurtaramam” diyen ve 27 Mayıs 1960 İhtilalinden sonra başlayan Yassı Ada Mahkemesi’nin verdiği idamların infazını önlemek için çok büyük gayret sarfeden bir ‘’DEVLET ADAMI”

DEMOKRASİ HAVARİSİ…

1963 Şubat ve Mayıs aylarında gerçekleşen Kara Harp Okulu Komutanı Talat Aydemir ve Süvari Binbaşı Fethi Gürcan ‘ın “Harbiyeli aldanmaz” parolasıyla başlattıkları ayaklanmanın bastırılmasında başrol oynayan bir “DEMOKRASİ HAVARİSİ”

DEMOKRATİK BİR LİDER…

1960’ların sonunda genel sekreter Bülent Ecevit’in “Ortanın Solu” sloganıyla başlattığı genel başkanlık yarışını 34 yıl sonra 1972’de Bülent Ecevit’e çok büyük bir olgunluk içinde devreden “DEMOKRATİK BİR LİDER”

BODRUM LİSESİ’NDE ANMA TÖRENİ DÜZENLENMİŞTİ…

Bundan 445 yıl önce 25 Aralık 1973’te, Batı Cephesi komutanı, Lozan Baş Delegesi, Atatürk’ün en yakını, “İkinci Adam”, “Milli Şef” ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü bugün kaybetmiştik.

Bodrum Lisesi’nin henüz açılışının ikinci yılında orta kısım ikinci sınıf öğrencisi olduğum dönemde Bodrum Lisesi’nde anısına saygı duruşunda bulunulmuş ve İnönü hakkında bilgiler verilmişti.

Derste de öğretmenlerimiz İsmet İnönü hakkında konuşmalar yapmışlardı. Bu arada ben de söz almış ve bildiğim kadarıyla ismet Paşa’dan söz etmiştim.

Atatürk’ün en yakın dava arkadaşlarının başında gelen, büyük komutan, devlet adamı ve siyasetçi İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 45.yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.