Bodrum Gündem

Şehadetinin 100. Yılında ,Hasan Tahsin Olabilmek…/ Yılmaz Bozkurt BG Yazıları

Hasan Tahsin olabilmek ,ülkenin bağımsızlığını korumak  ve işgaline karşı çıkmak için kendini feda edebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek ,yüzlerc e işgalci düşman askerinin karşısına korkusuzca tek başına çıkabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, gözü kara ölüme gidebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, mangal gibi yürekli olabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, her türlü kişisel çıkar ve beklentiden vazgeçip bu ülkeyi karşılıksız sevebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, özel görevle Devlet tarafından yurt dışına öğrenci olarak gönderilebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek ,ülkenin çıkarları için Yurt dışında mücadele edebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, ülkesine yönelik saldırılara karşı öğrenci kimliğiyle yurt dışında mitingler düzenleyebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, Paris’te Sorbon  Üniversitesi öğrencisiyken yabancı elçilikler nezdinde devletinin çıkarlarını koruyabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek Paris’teki Olimpia Sineması’ında Trablusgarb’la ilgili bir filmde Türklerin vahşi ve barbar olarak gösterilmesi üzerine perdeye ateş edip,”Işıkları yakın “ diyebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek,  sinema perdesine ateş ettikten sonra ,sahneye çıkıp “ Benim sizden ne farkım var? Sorbon’da okuyorum,sizin dilinizi konuşyorum , Ben de Türküm. Türkler bu filmde gösterildiği gibi vahşi ve zalim insanlar değiller. Onlar en az sizin kadar uygardırlar “ diye bağırabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek ,sinema perdesi kurşunlama olayından sonra,Fransız gazetelerinde “Terörist Türk dehşet saçtı “diye manşet olabilmek ve sonrasında Fransız basının kampanyası sonucunda sınır dışı edilebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek ,vatanı  ve milleti için devletin istihbarat örgütünde (Teşkilat-ı Mahsusa ) görev alabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, ülke aleyhinde faaliyette bulunan yabancı ajanlarla mücadele edebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek ,Romanya’yı İtilaf Devletleri’nin yanında savaşa sokmak için Bükreşe’e gelen ve İngiliz istihbaratı için çalışan İngiliz milletvekilleri  Charles Buxton  ve Noel Buxton kardeşlere karşı ülkesi için ,15 Ekim 1914 sabahı silahlı suikast düzenleyebilmektir (İkisi de yaralı kurtulmuştur)

Hasan Tahsin olabilmek, yapmış silahlı suikast sonrasında yapılan sorguda ser verip sır vermeyip,1915 yılında yurt dışında beş yıl hapis cezasına çarptırılıp ,hapis yatmak  ve Türk ordusunun 1916 yılında Bükreş’e girmesiyle kurtulabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, gerekiyorsa  kimliğinden vazgeçip başka bir kimlikle hayatını sürdürebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, ülkesi için gönüllü sürgüne gidebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, devlet tarafından sürgün edilmesine rağmen devletine gönül koymadan sürgünde de devleti için mücadele edebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, ülke çalışmalarında sağlığını ihmal edip ölümcül hastalığa yakalanabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, sadece silahıyla değil, aynı zamanda kalemiyle de mücadele edebilmek için gazete çıkarıp bu gazetede kamuoyunu aydınlatıcı ve ulusal bilinci sağlayıcı yazılar yazabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, İzmir’in işgaline karşı Maşatlık Meydanı’nda işgali kabul etmeyip halka karşı etkili konuşma yapabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, işgale karşı halkı örgütleme çalışmalarına katılabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, Yunan Efzun Alayını gördüğünde ‘’ Olamaz,böyle ellerini kollarını sallayarak gelemezler deyip silaha sarılabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, ülkesi için kabullenmediği bir durum karşısında henüz 31 yaşında kendini feda edebilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek, İzmir’de ve batı Anadolu’da işgallere karşı ‘’ İlk Kurşunu ‘u sıkabilmektir.

Hasan Tahsin olabilmek ,İzmir Konak Meydanı’nda insanları heykeliyle de olsa silahıyla selamlayabilmektir.

1888 Selanik doğumlu olan Hasan Tahsin’in gerçek adı Osman Nevres’tir. Romanya’da Osmanlı Devleti aleyhine faaliyette bulunan İngiliz Buxton kardeşlere yönelik suikast eylemi sırasında Hasan Tahsin adını alan Hukuk-u Beşer ( insan hakları ) gazetesi yazarı ve İzmirde işgalci Yunan birliklerine karşı ilk kurşunu sıkarak Ege’de kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşleyip henüz 31 yaşında kendisini bu vatana feda eden  büyük kahraman Hasan Tahsin’i  ( Osman Nevres ) şehadetinin 100. Yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum.

Ruhu şad,mekanı cennet olsun.Bu vatan sana ve senin gibi canını ve kanını bu ülkeye feda eden kahramanlarımıza minnettardır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.