Bodrum Gündem

Dün Akşamki Programda İşitme Engelliler Yok Sayıldı…

Dün Akşamki Programda İşitme Engelliler Yok Sayıldı…

23 Haziran’da İstanbul’da tekrarlanacak seçimler öncesi özel bir kanalda bir araya gelen başkan adayları Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu’nun canlı yayınlanan ve binlerce kişiyi ekran başına bağlayan programda işitme engelliler unutuldu.  Bu duruma ilk tepki Bodrum İşitme Engelliler Derneğinden geldi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum İşitme Engelliler Derneği başkan ve yönetim kurulu üyeleri dün akşam özel bir kanalda yayınlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını bir araya getiren programda işitme engeliler için bir tedbir düşünülmemesine tepki gösterdiler.

Bodrum İşitme Engelliler Derneği Genel Sekreteri ve Tercümanı Gülsem Talay, ülkedeki binlerce işitme engellinin yok sayıldığı programla ilgili olarak “Bu ülkede binlerce işitme engelli var. Onların hakkı değil mi? Kim haklı kim haksız veya kime oy verecek kime oy vermeyecek. İmamoğlu mu Binali mi? CHP mi Ak Parti mi? Neden bir coda bir işaret dili Tercümanı yoktu.” Dedi.

Gülsem Talay, işitme engellilerin de oy hakkına sahip olduğunu oy hakkına sahip olmasalar bile birey olarak ülkeleri, şehirleri ile ilgili bilgi alma haklarının dün akşam canlı yayınlanan programda yok sayıldığına dikkat çekerek “Böylesi önemli bir programı takip etmek isteyen binlerce işitme engelli mağdur edilmiştir. Programı evde kendilerine tercüme edecek birileri olmayabilir. Olsalar bile cümle cümle takip edemediler.  Ben dün akşam dışardaydım. Ve annem konuşulanları çok merak etmiş. Fakat karşısında iki kişi konuşuyorlar ve ne konuştuklarını anlamadan sonlanmış. Madem bu seçim ve İstanbul Türkiye için çok önemli işitme engelli bireyler neden tanımasınlar. Oy kullanacak her vatandaş gibi onların da hakkıydı. Sanmayın işitme engelliler anlamaz, çoğu konuşandan daha akıllılar. Yabancı birileri için nasıl tercüman bulunduruluyorsa işitme engelliler içinde tercüman şarttı.” Dedi.

Dernek Başkanı Turhan Borak, Başkan Yardımcısı Rahmi Bayram, Dernek Genel Sekreteri ve Tercümanı Gülsem Talay Dernek Yönetim kurulu üyesi Deniz Borak bir araya gelerek konuyu dernek merkezinde değerlendirip tepki gösterdiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.