Bodrum Gündem

Böyle Bir Çevre Katliamına Anlam Veremiyoruz

BODTÜM / Bodrum Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği tarafından Kazdağları’ndaki altın arama ve çıkartma çalışmaları hakkında bir basın açıklaması yapıldı. Siyanür’ün çok kuvvetli bir zehir olduğu da dikkat çeklirken, Kazdağları’na altın arama işi yapan firmanın tepkilerden kaynaklı olarak kazıları bir süreliğine durdurduğu ve Kanada borsasında da hisse senetlerinde büyük bir düşüş yaşandığı da kaydedildi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

BODTÜM / Bodrum Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği tarafından Bodrum Mimarlık Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Doğal zenginlik mirasımızı çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarmaya kararlıyız…” mesajı verdiler.

BODTÜM Yönetim Kurulu adına Başkan Eftal Köklü tarfından okunan basın açıklaması şu şekilde;

“Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından Kanadalı bir maden arama ve işletme şirketine verilen imtiyaz sonucu, bu ticari kuruluş Kazdağları gibi ülkemizin ve hatta dünyanın en değerli doğal alanlarından birinde çevreyi bozacak şekilde hazırlık çalışmalarına başlamış bulunmaktadır.

Altın arama ve çıkartma çalışmalarının henüz hazırlık aşamasında dahi sahada karşılaşılan görüntü ürkütücüdür. Daha dün genç-yaşlı yüzbinlerce ağaçla kaplı 200 küsur hektar (yani 200 bin dönüm veya iki milyon metrekare) yemyeşil alanın çıplak duruma getirilmiş olması insanın içini burkmaktadır.

Gerçekte kesilen ağaç sayısının Orman Bakanlığı’nın açıkladığı rakamın 13-14, ÇED raporunda öngörülenin ise dört mislini aştığı hesaplanmaktadır.

Bu daha işin hazırlık aşamasıdır. Fiili aramalara ve işletme operasyonlarına başlandığında doğaya karşı gösterilen vahşet de daha ileri aşamalara taşınmış olacaktır.

Bodrum Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği (BODTÜM) olarak biz bu doğa katliamına karşı olduğumuzu bildirmek isteriz.

Ayrıca,

Ülkemizde asli görevi ormanları korumak ve yenilerini yeşertmek olan bir bakanlığın, kesilen ağaç sayılarıyla ilgili rakamları gizleyerek veya çarpıtarak açıklamasını ve bu yolla başlatılmış olan doğa katliamının ölçeğini küçük gösterme çabasını…

Asli görevi –doğal- çevreyi koruma, planlama ve geliştirme olan diğer bir bakanlığın da, Çevresel Etki Değerlendirilmesi raporlarının devre dışı bırakılması ve/veya dikkate alınmaması gibi durumları görmezden gelmesini ve çevrenin maruz kaldığı saldırılara karşı çıkacak yerde bunları yapanları mazur görmeye ve göstermeye çalışmasını…

… “Son derece anlamsız” demek isterdik ama, sanki anlamlı (!) bulduğumuzu bildirmek isteriz.

BODTÜM olarak…

Doğayı bozacak, giderilmesi olanaksız veya en azından zor sonuçlar doğuracak tahribat içeren tüm projelere, maddi getirileri ne olursa olsun karşıyız. Bakanlıkların bu olay karşısındaki umursamazlıkları, bizi diğer maden ruhsatları ile ilgili de kuşkuya düşürmektedir, ruhsatların korumacılık açısından yeniden değerlendirilip gerekirse iptale gidilmesini düşünmekteyiz. Doğal zenginlik mirasımızı çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarmaya kararlıyız…”

Basın açıklaması sonunda gazetecilerin soruları da yanıtlandı. ODTÜ’nün Kazdağları’nda yapılan kazılar ile ilgili bir rağorunun olmadığını ifade eden Eftal Köklü siyanürün nasıl bir şey olduğu yönündeki soruya da şu yanıtı Verdi; “Siyanür herkesin bildiği bir zehir. Siyanür anında ölüm etkisi olabildiği gibi, doza göre yavaş yavaş da öldürebilir. Cinayet filmlerdeki kalp krizi şeklinde ölüme neden olan zehirdir…” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.