Bodrum Gündem

BODFAD Yeni Sezonunu 24 Eylül’de Açıyor…

BODFAD Yeni Sezonunu 24 Eylül’de Açıyor…

BODFAD Bodrum Fotoğraf Sanatı Derneği, 2019-2020 sezonunu üyeler ortak gösterisi ve Lütfi Özgünaydın sunum-söyleşisi ile açıyor.

Bodrum Gündem Haber
Bodfad üyelerinin fotoğraflarından oluşan gösterinin ardından, fotoğraf sanatçısı-yazar Lütfi Özgünaydın, ”Bir Zamanlar Kemaliye (Eğin) 50 yıl” ve ”Zülfü Livaneli” adlı iki sunum ile bizlerle beraber olacak.
Sunum ve söyleşi sonrası Özgünaydın, kitaplarını imzalayacaktır.
24 Eylül 2019 Salı 19:00
Oasis Toplantı Salonu
BİR ZAMANLAR KEMALİYE (Eğin) 50 YIL
Lütfi Özgünaydın, doğduğu Kemaliye’de, yaşadıklarını ve bir şehrin değişimini gösteren, 50 yıl boyunca çektiği fotoğrafları ve yazıları, ”Bir Zamanlar Kemaliye(Eğin) – 50 yıl” adlı kitabında topladı. İstanbul Fotoğraf Müzesine kabul edilen ve içeriğindeki fotoğraflardan oluşan sergi 24 Ekim’de açılacak. Özgünaydın, bu çalışmanın içeriğindeki fotoğraflardan oluşturduğu sunumda Kemaliye’de elli yıl içinde yaşadıklarını, Keban baraj gölünün gelmesi ile dağlar,köprüler, evlerin sular altında kalıp bir kentin nasıl değişime uğradığını,değişimle birlikte çok özel insanları; şairler, yerel sanatçılar, yazarları anlatacaktır.
Sunumun ardından Özgünaydın, bu sürece ilişkin düşüncelerini ve neden bu çalışmayı yaptığını, bizlerle paylaşacak.
ZÜLFÜ LİVANELİ
Lütfi Özgünaydın ,Yaşar Kemal çalışmasından sonra, ülkenin en önemli yazarlarını da anlatmaya karar verdi. Danışmanı Feridun Andaç’ın da katkıları ile yirmi yazar seçildi. Doğan Hızlan ile başladı, Feridun Andaç, İnci Aral, Adnan Binyazar, Ayşe Kulin, Cevat Çapan, Haydar Ergülen gibi yirmi yazar bu projede yer aldı. Lütfi Özgünaydın önce yazarların fotoğraflarını, onların sevdiği mekanlarda, evlerinde, masalarında çekiyor. Yazarların yaşamlarından kesitler sunan fotoğraflar ile kendi seçtikleri müzik eşliğinde sunulan gösterinin ardından Özgünaydın yazarla karşılıklı oturup söyleşi yapıyor.
Zülfü Livaneli bu yazarlardan birisi.
Özgünaydın :” “Zülfü Livaneli’nin fotoğraflarını evinde masasında çektim. Daha sonra Bodrum’daki yaşamını izledim. Bodrum’da yaşamının içindeki fotoğraflarını çektim. Yıllardır onu okuyorum. Benim için dünyanın en büyük yazarlarından birisi Zülfü Livaneli.”
Lütfi Özgünaydın, 8 dakikalık kendi müziği ile sunulacak gösterinin ardından, onunla olan dostluğunu ve kitaplarını anlatacak.

LÜTFİ ÖZGÜNAYDIN
Özgeçmiş
1945 Yılında Erzincan ilinin Kemaliye ilçesi Toybelen köyünde doğdu. İlk ve orta öğretimini Kemaliye de tamamladı. Gümüşane İlköğretmen okulunu bitirdi. Çeşitli köy okullarında öğretmenlik yaptı. 1969 Yılında Hürriyet Haber Ajansında muhabirliğe başladı. Eşi Songül Özgünaydın’ la Gurbet adlı yerel bir gazete yayımladı. Muhabirlik yaparken Fotoğrafla ve edebiyatla buluştu. Milliyet Sanat dergisinin Abdi İpekçi Röportaj Yarışmasında ödül aldıktan sonra, Milliyet Sanat ve Sanat Olayı gibi dergilerde fotoğraf ve denemeleri yayımlandı. Fotoğraf dergisinde “ Foto deneme” başlığında uzun bir süre yazıları ve fotoğrafları yayımladı. Doğum yeri olan Kemaliye ile ilgili çok sayıda etkinlik yaptı. Cumhuriyet Gazetesinin Gezi ekinde “Fotoğrafın Dili” köşesinde dört yıl fotoğraflarına denemeler yazdı. Orada yayımlanan yazıları ve fotoğraf üzerine görüşleri “Fotoğrafın Dili” adlı kitapta toplandı ve yayımlandı. Döne Döne Van Gölü, Mardin ve Erzincan sergilerini gerçekleştirdi. Bu çalışmalar albüm olarak da yayımlandı. Mardin Sergisi New York’ta da sergilendi. New York’ ta İstanbul sergisi de açtı. Daha sonra Yaşar Kemal- Çukurova çalışmasını gerçekleştirdi. Sergi İstanbul’da Adana’da ve Frankfurt ve Paris’te sergilendi. Paris Sergisini Yaşar Kemal ile birlikte açtı. Etkinlik Paris’te büyük ilgi gördü. Çukurova Yaşar Kemal kitabı da onun dördüncü fotoğraf deneme kitabı. Fotoğrafla birlikte öyküler yazdı. İlk öykü kitabı Baraj, daha sonra Taş Yolu ve Kuş da Öldü adlı öykü kitapları yayımlandı. Fotoğraf, öykü ve roman toplam 19 kitabı yayımlandı. Son fotoğraf deneme kitabı “ Bir Zamanlar Kemaliye (Eğin) Son Elli Yılı”… Fotoğraf ve denemeler kitabı son yılların önemli kitaplarından birisi oldu. Çocuklar için de “Şelale Söğüt Ağacı” adlı bir öykü kitabı yayımladı. Yaşar Kemal in Fransa’da Gallimard yayınevinde yayımlan “La saga de Memed le mince” İnce Memed romanlarının dördünün bir arada yayımlandığı kitapta ilk kez Lütfi Özgünaydın’ın fotoğrafları kullanıldı. Yüze yakın sergi gerçekleştirdi. Halen dergilerde gazetelerde yazılar yayımlıyor Fotoğraf-deneme ve öykü kitaplarından sonra Dönüş Zamanı onun ilk romanı oldu. Dönüş Zamanı(Eğin üçlemesi 1) romanının ikinci kitabı Sevda Zamanı(Eğin Üçlemesi 2) de yayımlandı. Dönüş zamanı bir üçleme olacak, üçüncü kitap da önümüzdeki yıl yayımlanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.