Bodrum Gündem

O Ünlü Dörtlük Halikarnas Balıkçısı’na Ait Değilmiş Tartışması (Yorumlu-HABER)

Bodrum’un girişinde herkesin Halikarnas Balıkçısı’nın yazdığı bir dörtlük olarak kabul ettiği o yazının aslında Bodrumlu Tuncay Özsert tarafından yazıldığı iddia ediliyor. Bu konu önümüzdeki süreçte çok tartışılacak gibi gözüküyor…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

“Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin,
Sanma ki geldiğin gibi gideceksin,
Senden öncekiler de böyleydiler,
Akıllarını Bodrum’da bırakıp gittiler…”

Bu dörtlüğü neredeyse bilmeyenimiz yoktur. Lakin son günlerde bu yazının aslında Cevat Şakir Kabaağaçlı, Nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısına ait olmadığı ifade ediliyor.

Balıkçı’nın manevi oğlu Şadan Gökovalı “Balıkçı’nın “Yokuşbaşı’na geldiğinizde” diye bir söylemi yok! Heveskar bir genç; Ömer Hayyam’ın dünya için rubaisini, Balıkçı’ya ve Bodrum’a uyarlamış. Galat-ı meşhur (Yerleşik yanlış) oldu. Söylemezsen “bilmiyor” derler…” şeklinde iddiası var.

Diğer taraftan Şadan Gökovalı bu dörtlüğün Ömer Hayyam’ın bir rubaisinden esinlenildiğini de iddia ediyor

“Söz konusu rubai: “Niceleri geldi, neler istediler; Sonunda dünyayı bırakıp gittiler; Sen hiç gitmeyecek gibisin, değil mi? O gidenler de hep senin gibiydiler.” (Sabahattin Eyuboğlu çevirisi, sayfa 39/2)…”

Harun Özakıncı Söyleşisi Bu konuyu Gündeme Taşıyor…

Temmuz 2019’da Bodrumlu sinema yönetmeni ve oyuncusu Harun Özakıncı tarafından youtube kanalında “Bodrum girişindeki şiir Balıkçı’ya ithafen” başlıklı videosunda bu dörtlüğün Halikarnas Balıkçısına değil, Bodrumlu Tuncay Özsert’e ait olduğu iddia ediliyor.

Harun Özakıncı’nın videosunda, Tuncay Özsert ile bu konu ile ilgili şu açıklamayı yapıyor;

“Şiiri 1983 yılında yazdım. Yıllar sonra, sanıyorum 2005 yılıydı, birisi bir dergide bu dörtlüğü yazmış ve bunu olsa olsa Balıkçı yazmıştır diye altına Halikarnas Balıkçısı’nın adını koymuş. Bu dörtlüğün benim olduğunu bilenler itiraz etmişler ama Halikarnas Balıkçısı’nın olduğuna inanmak istemişler. Hatta o dönemin Bodrum Kaymakamı da bu dörtlüğü duvarına yazdırmış ve altına da Halikarnas Balıkçısı diye eklemiş. Ben o zaman itiraz ettim bu dörtlük benim diye. Daha sonra defalarca Halikarnas Balıkçısı anma günlerinde ben bu şiiri okuyup benim yazdığımı söylememe rağmen, Bodrum’un girişine bu yazıyı Halikarnas Balıkçısı imzasını ekleyerek yerleştirdiler. Doğrusu bu yazının Halikarnas Balıkçısı imzası ile oraya konmasına üzülmedim. Halikarnas Balıkçısı’nı çok seven birisi olarak bu dörtlüğü zaten ona ithaf etmiştim…”

Yönetmen Senarist ve oyuncu Harun Özakıncı “Anlıyoruzki Tuncay Özsert bu şiiri Halikarnas Balıkçısı’na ithafen yazmış. Tuncay Özsert bu durumu Balıkçı’nın ailesi ve mirasçılarına söylemiş ve bu durumdan haber etmiş mi?” diye soruyor. Tuncay Özsert bu soruya şu yanıtı veriyor;

“2007 yedi yılında Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet hanıma Balıkçı’ya ithaf ediyorum diyerek göndermiştim…”

Harun Özakıncı çok önemli bir soru daha yöneltiyor Tuncay Özsert’e. “Bunu sizin yazmanız insanlar üzerinde bir hayal kırıklığı yaratacak mı?”

“Neden hayal kırıklığı olsun? Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’a çok önemli katkıları oldu. Ben de ondan etkilenerek gençliğimde bu dörtlüğü yazabilmiş olmam, bu duyguları yüreğimde taşıyor olmam, onun Deniz Gurbetçileri kitabını okuyarak ilham almış olmam neden insanları hayal kırıklığına uğratsın? Her güzel söz, bir yüreğin sevgisinden gelir.  O sevgi Halikarnas Balıkçısı’nda ziyadesiyle vardı. Arkasından bizler de o sevgi ve duyguları yaşatıyoruz. O nedenle kimse hayal kırıklığına uğramayacaktır…”

Harun Özakıncı yine can alıcı bir soru daha soruyor; “Bu durum seni nasıl etkiliyor. Senin ismin yerine Balıkçı’nın isminin öne geçmesinden mutsuz musun, yoksa keyif mi alıyorsun?

“O yazının Bodrum girişinde durması, Bodrum’a gelen yerli yabancı herkesin okuması çok değerli. Bir dörtlükte Bodrum’u yansıtıyor olabilmemin hazzı bana yeter. Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’a katkıları çoktur. Ben bu nedenle bu şiirimi kendisine ithaf ettim…”

Özakıncı’nın “Bu şiiri senin yazdığını bilen var mı?” sorusuna ise Özsert şu yanıtı veriyor;

“Bodrum’da birçok kişi bu şiiri benim yazdığımı tabii ki biliyorlar. Bodrumlu arkadaşlar Facebook’ta bazen bir soru gibi soruyorlar; o dörtlüğü yazdıktan sonra Bu dörtlüğün yazarı, şairi kimdir? diye soruyorlar. Tabii yazı orda altında Halikarnas balıkçısı yazdığı için 5 kişi Halikarnas balıkçısının diyor. Ardından bir bakıyorsunuz yorumlar gelmeye başlıyor yerel halktan. Bu dörtlük Tuncay Özsert tarafından yazılmıştır diye…”

Bu dörtlüğün tabelasının olduğu yer Halikarnas Balıkçısı’nın da Bodrum’un güzelliğini ilk defa gördüğü yer. Giderken de geriye bakıp hüzünlendiği nokta. Bu nokta ile ilgili ne söyleyeceksiniz? diye soruyor Özakıncı;

“Bu nokta hem Balıkçı, hem benim, hem de Bodrum’a gelen herkes için muhteşem bir nokta…”

“Harun Özakıncı bu dörtlüğü Tuncay Özsert ben yazdım diyor, ancak birçoğumuz ise bunun Halikarnas Balıkçısı’na ait olduğuna inanıyoruz.  Eleştiriye açıktır. Biz burada herhangi bir şey iddia etmiyoruz…” diyerek konuya açıklık getiriyor.

Bizde bu haberimizi Tuncay Özsert’in şiiri ile tamamlayalım;

Keşke senden sonra gelenler de

Bodrum’u senin bıraktığın gibi bırakıp gitselerdi…

Sen hep Gökovaya bak Balıkçı,

Hep Maviliklere…

Hiç çevirme yüzünü bu taraflara,

Burada artık bıraktığın o küçük kasaba yok…

Sen sadece deniz fenerlerini bilirdin,

Ama şimdi trafik lambaları var…

Yetmiyor bu şehir bize,

İnan ki dar geliyor,

Bir keşmekeş, bir hengame, bir gürültü tutturmuş gidiyor…

Ah bir bilsen,

O sevimli köylerimiz de kalmadı,

Çevrildi her biri sitelerle, kooperatiflerle,

Ne yol yetiyor, ne de su…

Çöplük başa bela,

Atık suların akibeti meçhul,

Liman dolmuş,

Balıkçı kalkıp gelsen sandalını koyacak yer bulamayacaksın…

Sakın kaldırıp başını, bakma bu tarafa Balıkçı,

Yazdığın kitapları okusan sen bile inanamazsın…

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.