Bodrum Gündem

Koronavirüs ve Çin / Ronald Karel Bodrum Gündem yazıları…

30 Mart tarihinde Le Monde gazetesi öyle bir iddia attı ki ortaya tüylerim diken diken oldu. Wuhan da ölenlerin sayısı 2,530 değil, 40,000. Çin hükümeti bile bile örtbas etmiş.

Olay şöyle; Ekonomi gazetesi Caixin yayınlamış. Şubat ayında komünist partisinden Wang Zhonglin, Whan ın parti sekreteri olmuş ve bütün şehrin evlerini tek tek dolaşılmasını istemiş. Hastaları karantinaya alınmasını emretmiş. Eğer dışarda hasta bulunursa bu işi yapanları mesul tutacağını söylemiş.

Bugünlerde onbinlerce insan, ölülerinin gömüldükleri yeri arıyorlar diyor, Le Monde ve daha sonra haberi kendi dergisine taşıtan Le Point.

O günden bu yana meydana gelen yeni hastalar listeye bile ilave edilmemiş. 23 Mart tan sonra onbinlerce aile yakınlarının nereye gömüldüklerini aramaya başlamışlar.

Çin resmen ilan etmişti. “Biz yendik, hastalar iyileşiyor” Bütün dünya basını da bu haberi son haftada yayınladılar. “Wuhan da yeni vaka yok diye ve ölü sayısı 2,530 da kaldı…” Wuhanda bir hastanede adını vermek istemeyen bir cerrah, çok şey saklandığını itiraf etmiş. Macar televizyonu RTHK de bu iddiayı doğrulayarak, birçok hastanın bakılmadan evlerine geri gönderildiğini yayınlamış. Bu iş taa 10 Mart’ta başlamış.

Ben şahsen Çin hükümetinin ne olduğunu iyi bilirim.

7.9 Kuvvetindeki Büyük Sichuan Depremi…

12 Mayıs 2008 tarihinde 69 000 kişinin ölümüne sebep olan bu depremi hem Nisan ayında hem de deprem olmadan dört gün önceden haber veren deprem araştırmacılarını kimse dinlemedi.

8 Ağustos – 24 Ağustos arasında yapılan Olimpiyatlar öncesi skandal çıkmasın diye depremi önceden haber veren ve web sitesinde yayınlayan kişiler deprem olduktan sonra hapse atıldılar.

Olay şöyle cereyan etti…

Deprem olmadan dört gün önce yani 8 Mayıs 2008 tarihinde Çin Akademisinden Li Shihui isminde bir bilim adamı, bloğunda Nisan ayında, Çin Jeofizik Enstitüsü Doğal Afet Tahmin Komitesi Başkan Yardımcısı, sismolog Geng Qingguo’nun Aba Tibet ve Qiang otonomunda Richter ölçeğinde 7 veya daha fazla bir deprem öngördüğünü Sichuan vilayetine bildirdi.

Bu tahmin birçok blog ve web sitelerinde yer aldı. Bu haber Çin in sismoloji merkezine kadar gitti. Lakin hükümet 8 Ağustos tarihinde olimpiyatlar olacak diye bu tahmini ört bas etti. Sadece ört bas ederek kalmadı, şehir, köy ve kasabalarda hiçbir önlem dahi almadı.

Daha da iliginçi, deprem araştırıcısı 7 Mayıs ta depremin Wuhan civarında ve ayın 12’sinde olacağını da yazdı. Steve Smith yazısında tarih ve isimler vermektedir.

Bu Çin depremi olayı beni çok yakından ilgilendirmişti o zamanlar. İSEP in daha yeni başkanı seçilmiştim. (Uluslararası Deprem Kestirim Kurumu) ve kurum olarak Çin başbakanına karşı dava açmak istemiştim. Kararı kuruladan geçirememiştim. Bana ‘’daha çok yeni bir kurum, devletlere karşı gelemeyiz’’ dendi. Benim en yakın dostum, GeoCosmo nun kurucusu Dr Freund ise bana “Eğer böyle bir karar alırsak bizim sonumuz olur dedi…”

Şimdi neden durum buraya kadar geldi.

İşte bakın neler oldu.

Bu haber depremden birkaç gün öncesinde hemen hemen bütün bölgelere yayıldı. 12 Mayıs 2008 tarihinde büyük bir deprem olacağını artık herkes duymuştu. Bir haber de İSEP in yönetim kurulu üyesi olan Dr. Strachimir Mavrodiev e gelmişti.

Lakin Çin üst düzey makamları işi ciddiye almadılar ve bu haberin fazla yayılmasını istemediler. Nedeni tabii ki birkaç ay sonra başlayacak olan Olimpiyatlardı.

Daha da ilginci depremin merkezinin 85 km. uzaklığındaki bir mesafede yer alan Mianyang da yüzlerce kurbağa sokaklara döküldüler. Bak resim…

USGS, böyle bir konuyla ilgilenmez, hayvanlar depremleri hissedemez derken, zaten Çin bilim adamları ki buna sismologlar da dahil bu konuya çok sıcak bakarlar. Lakin yine de gönderdikleri raporları üst düzey yöneticiler bakmadılar bile.

Şimdi yazılmayanı, bilinmeyeni ben yazayım.

Deprem olduktan sonra 22 bin çocuk can verdi. Ölü sayısı 100 binin üzerinde.

Deprem tahmini yapan bütün bloglar kapatıldı ve blogları- web sitelerini açmaya çalışan ve deprem tahmini yapanlar hapse atıldılar. Bize gelen mesajlarda bu deprem tahminlerine sahip olup sağ kalan binlerce kişiye tehditler yağdı.

Susmaları için.

Dahası da var.

O zamanki Çin başbakanı Wen Jiabo’nun  bir jeolog olmasıydı.. China University of Geoscience mezunu kendisi.

Sözün bittiği yer.

İşte beni küplere bindiğim ve bile bile en aşağı 100 000 kişinin hayatına mal olan bu facia bir deprem faciası değildir.

Bu bir katliamdır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.