Bodrum Gündem

Uzaktan Eğitim Çocukları … Hatice Orman Yazıları

Uzaktan Eğitim Çocukları … Hatice Orman Yazıları

2019-2020 Eğitim öğretim yılının birinci dönemi sağlık ve başarıyla sona ermişti. Öğrenciler karnelerini almış, öğretmenler ve veliler mutluydu. Bu sıralarda Çin’in Wuhan kentinde bir hastalık belirdiği haberleri dünyaya yayılıyordu. Kovid -19  adı verilen bu salgın bütün dünyayı hızla etkisi altına aldı  ve pandemi ilan edildi. Türkiye’ye gelir mi? Ne zaman gelir? Gelirse ne olur? Şeklinde binlerce soru herkesi tedirgin ve mutsuz ediyordu. İkinci dönem bu endişelerle başlamıştı. Korona endişesiyle birlikte eğitim öğretim çalışmalarımıza devam ediyorduk. Beklenen an geldi Sağlık Bakanı Türkiye’de Korona Virüs tespit edildiğini acil eylem planlarının hayata geçirileceğini tüm Türkiye’ye duyurdu. Bilim Kurulu oluşturularak sağlık seferberliği ilan edildi.

Okullarımızı  dezenfekte ettirmiş, elden  geldiği ölçüde  önlemler almaya çalışıyorduk. Birden Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un tatil haberiyle sarsıldık. 13 Mart 2020 Cuma gününden itibaren bütün okullar ara tatile girdi. 23 Mart 2020 tarihinden itibaren de uzaktan eğitim dönemi başladı. Herkesin hayatında ilk defa yaşayacağı bir süreç başlıyordu. Veliler, öğretmenler ve okul idareleri tedirgindi. Ders programları yapıldı, her ev okul haline dönüştü, veliler öğretmen kimliğine büründü. Videolar, canlı dersler, online okul yaşamı yavaş yavaş herkesin hayatına girdi. Bazı veliler çocuğum geri kalıyor, şu okulda şu kadar canlı ders yapılıyor, biz de neden böyle değil? Benim çocuğum bu sistemle bir şey öğrenemiyor, ne olacak halimiz? Okula ödediğimiz paralar ne olacak? Yemek ve servis paraları iade edilecek mi? Gibi binlerce sorunla mücadele etmeye başladı. Önceleri küçük sorunlar olsa da sonradan herkes uzaktan eğitime alıştı. Öğretmenler deneyim kazandı. Akademik olarak müfredat açısından baktığımızda öğrencilerin eksiği kalmadan uzaktan eğitimle ikinci dönemi kapattık. Hatta birçok öğrenci dışarıya çıkma yasağı olduğundan dolayı yüz yüze eğitimde olduğundan daha fazla ders çalıştı, daha fazla ödev yaptı. Önemli olan sağlıklı olmaktı, eğitimdeki eksikler  bir şekilde telafi edilebilirdi  .Herkes öncelikle sağduyulu olarak sağlığını korumaya özen gösterdi. Bugün öğrencilerimizle online kapanış töreni yaptık, bu bir öğretmen olarak yüreğimi sızlattı, öğrencilerimize sarılamadan ,karnelerini ellerine veremeden yaz tatiline girdiğimiz için çok duygulandım. Okul bahçelerimizde yaptığımız mezuniyet törenlerini de yapamadık ya da online yaptık .Mezun öğrencilerimizi hayata uğurlarken onlara dokunamadık. Gönüller bir olsun diyerek önümüze bakacağız, sağlıklı ve güzel günlerde çocuklarımızla kucaklaşmak, okul bahçelerimizin ve sınıflarımızın çocuk sesleriyle çınlaması en büyük temennimiz. Sağlıklı ve güzel günlerde yine buluşacağız.

Devlet okullarında okuyan binlerce öğrencimizin imkanları eşit miydi? Her öğretmen özel okullarda olduğu gibi tüm gün canlı ders yaptı mı? Rehberlik servisleri, öğretmenler her daim telefonun ucunda çocuklara bağlandı mı? Özellikle LGS ve YKS sınavına girecek olan öğrenciler sınavlara eksiksiz hazırlanabildi mi? Bunlara verilecek cevaplar yürek sızlatan nitelikte. EBA üzerinden takip edebilen öğrenciler kendilerini yarıştan koparmadı; ancak birçok gencimiz ilgisiz ve imkansızlıklar içinde mücadele etti. LGS ve YKS sınavlarında birinci dönem müfredatı ve kazanımlarından soru sorulacağı velilerin ve öğrencilerin biraz olsun yüreğine su serpti.  Özel okul öğrencileri LGS ve YKS hazırlıklarını eksiksiz yaptı, soru çözümleri, online deneme sınavları rehber ve danışman öğretmenlerin motivasyonu ile süreci tamamladılar. Fırsat eşitliğinin olmadığı bir eğitim sistemi içinde geleceklerini yönlendirmeye çalışan binlerce çocuğumuz…Yarınlarımız, yaşama bağlanma umutlarımız onlar.

Yeni dönemde okullarımızda ateş ölçümü ve maske kullanımı zorunluluk haline geliyor. Öğrenci ve öğretmenlerimizin sağlığı her şeyden önemli. Bu kapsamda okullarımız düzenli ve sık aralıklarla dezenfekte edilecek. Rahatlıkla ulaşılacak noktalarda maske ve dezenfektan bulundurulacak. Yemekhanelerde oturma düzeni sosyal mesafe kuralına uygun yeniden yapılandırılacak. En önemlisi de hava şartları da el verdiğince dersler açık alanlarında yapılmaya çalışılacak.

Eğitim elbette yüz yüze yapılınca daha anlamlı hale geliyor. Öğretmenin öğrencinin göz bebeklerine bakarak kurduğu iletişimin değeri hiçbir şeyle ölçülemez. Eğitim öğrenci ve öğretmen birlikteliği ile çok daha sağlıklı yürüyen bir süreç olsa da uzaktan eğitimle birlikte eğitimciler, veliler ve öğrenciler deneyim kazandı. Teknolojik olarak birçok okul çeşitli online  eğitim sistemlerini kullanmaya başladı.2020-2021 Eğitim Öğretim yılından itibaren yüz yüze eğitim online eğitimle de desteklenecek. Bugün öğrencilerimizle online kapanış töreni yaptık, bu bir öğretmen olarak yüreğimi sızlattı, öğrencilerimize sarılamadan ,karnelerini ellerine veremeden yaz tatiline girdiğimiz için çok duygulandım. Okul bahçelerimizde yaptığımız mezuniyet törenlerini de yapamadık ya da online yaptık. Mezun öğrencilerimizi hayata uğurlarken onlara dokunamadık. Gönüller bir olsun diyerek önümüze bakacağız, sağlıklı ve güzel günlerde çocuklarımızla kucaklaşmak, okul bahçelerimizin ve sınıflarımızın çocuk sesleriyle çınlaması en büyük temennimiz. Sağlıklı ve güzel günlerde yine buluşacağız elbet.

Sevgili Gençler; aslolan azimli ve çalışkan olmak, iyi yürekli adaletli bireyler olmak. Önemli olan iyi bir mühendis, doktor, mimar ,diş hekimi, ya da avukat olmanın yanında iyi insan olmakta. Azimle ,elindeki imkanlar ölçüsünde mücadele etmekte. Hedefinize ulaşmak için sadece çaba göstermeniz yeterli. Mücadele etme ruhu daima sizleri başarıya kavuşturacak, asla ümitsiz olmayınız. Atatürk bütün ümidim gençliktedir derken sizlere ne kadar güvendiğini ve inandığını belirtmiştir.

Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin  öğretmenleri olarak 21 yüzyıl becerileriyle donanmış, hayatta karşılaştığı  sorunlarla  baş edebilme becerisi yüksek, akademik olarak tam donanımlı, sanat ve sporla desteklenen, Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında öğrenciler yetiştirmeye devam edeceğiz.

Bodrum yarımadasındaki bütün öğretmen, öğrenci ve velilerimize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.