Bodrum Gündem

3 bin 200 yıllık Ata Ağacı zeytinyağı da artık Ab Coğrafi İşaretli

3 bin 200 yıllık Ata Ağacı zeytinyağı da artık Ab Coğrafi İşaretli

Milas’ın Kazıklı mahallesindeki “Ata Ağaç” adı verilen 3 bin 200 yaşındaki zeytin ağacının da aralarında olduğu yaşları 100 ile 3 bin arasında değişen zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağı da MİTSO’dan AB coğrafi işareti aldı.

Bodrum Gündem Haber

Milas yöresindeki en yaşlı zeytin ağaçlarından birisi olan ve yaklaşık 3 bin 200 yaşında olduğu belgelenen “Ata Ağaç”ın zeytin yağı da Milas Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi aldı. Ata Ağaç’ın zeytinyağının sembolik satışından elde edilen gelirler, Milas’ın dağ köylerindeki çocukların eğitimine ve ABD’nin Colorado eyaletinin Denver kentindeki diyabetli çocukların tedavisine harcanıyor.

Miletos ile İasos arasındaki tarihi kalıntıların fotoğraflamak amacıyla çıktıkları gezi sırasında Milas’ın Kazıklı mahallesinde (köyü) karşılaştıkları birçok yaşlı zeytin ağacını görüp etkilenen Hatice Aktürk ve eşi Muğla S. Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Aktürk, hemen o anda, o bölgede bir zeytinlik satın almaya karar vermişler. Satın aldıkları arazideki en yaşlı görünen ağacın yaşını öğrenmek için Ankara Üniversitesi Nükleer bilimler Enstitüsü ili ilişkiye geçmişler ve yapılan inceleme sonunda ağacın 3 bin – 3 bin 200 yaşında olduğu belgelenmiş. Ata Ağaç adını verdikleri bu zeytin ağacının zeytinlerinden elde ettikleri zeytinyağını sembolik fiyatlarla satışa çıkarmışlar. İlk yılki yarım litrelik sembolik satıştan sağladıkları 30 bin TL’yi 2019 yılında Milas Zeytin Hasat Şenliği’ni desteklemek için bağışlamışlar. İkinci yıl ise Ata Ağacın zeytinyağını ABD’de, yine sembolik bir fiyatla litresi 5 bin dolardan satışa çıkarmışlar ve elde ettikleri 5 bin doları, ABD’nin Denver kentindeki diyabetli çocukların tedavisini amaçlayan “Chiltren’s diabetes Foundation (Diyabetli Çocuklar Vakfı)”na bağışlamışlar. Geçen yıl ise (2020) Ata Ağaç ve arkadaşlarının zeytinyağlarından elde edilen gelir ile Milas’ın kırsal mahallelerindeki çocukların eğitime katkı sağlamışlar. Ortaöğretim ve lise düzeyindeki 19 öğrenciye robotik kodlama ve 3 D Printer eğitimi vermişler.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Milas zeytinyağına AB coğrafi işareti alınması üzerine MİTSO’ya başvuran Hatice Aktürk ve Prof. Dr. Selçuk Aktürk; zeytinliklerinde, aralarında 3 bin 200 yaşındaki “Ata Ağaç”ın da olduğu yaşları 100 ile 3 bin arasında değişen zeytin ağaçlarından elde ettikleri zeytinyağına AB coğrafi işaret aldılar.

“Ata Ağaç”ın zeytinyağına MİTSO’dan AB coğrafi işareti alan çiçeği burnunda zeytinyağı üreticisi Hatice Aktürk çiçeği burnunda bir zeytinyağı üreticisi olarak duygularını şöyle anlattı: “Yıllar öncesinden ülkemizde tüketicilerin tercih etmedikleri Milas Zeytinyağı bugün AB kriterlerini sağlayarak çok önemli bir başarıya imza atmıştır. Bu başarı için sizi ve bu başarının mimarlarını sizin şahsınızda kutluyoruz. AB Milas Zeytinyağı coğrafi işareti alınmasıyla yüksek meyvemsilik, yüksek acılık ve yüksek yakıcılık özelliklerine sahip Milas Zeytinyağının kalitesi garanti altına alınmıştır. Kaliteden ödün vermeden ürün ortaya çıkarmaya çalışan bizim gibi üreticiler için bu alınan AB coğrafi işareti son derece anlamlıdır. Tüketiciyi ve gerçek üreticiyi koruyacak olan bu coğrafi işaret adımının bölgemize oldukça katkı sağlayacağı ve ülkemizin ihracat gelirlerinde önemli bir paya sahip olacağına inancımız tamdır. Bu nedenle size sonsuz teşekkürlerimizi sunarız”

Öte yandan Ata Ağaç’ın zeytinyağının MİTSO’dan AB coğrafi işareti alan ikinci zeytinyağı olduğun belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Biz de sizleri AB coğrafi işaret standartlarına uygun zeytinyağı ürettiğiniz için kutlar ve teşekkür ederiz. Bundan sonra zeytinyağındaki ilk hedefimiz ihracattır. Sizlerin özellikle AB ülkelerine ihracatı başaracağınıza inanıyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.