Bodrum Gündem

Halkın Belediye Başkanı Emin Anter – Hatice Orman Bodrum Gündem yazıları

Halkın Belediye Başkanı Emin Anter – Hatice Orman Bodrum Gündem yazıları

Emin Anter, Bodrum’un ilk Posta müdürü Kemal Efendi ile Girit kökenli bir ailenin kızı olan Naciye Hanım’ın en küçük oğlu olarak 10.10.1941 de Bodrum’da dünyaya geldi.

Emin, sokakta futbol oynayarak büyüdü. İlkokulu bitirdikten sonra Ortaokuldan tasdikname alıp ayrılınca Kemal Efendi onu; Sertin Mehmet ve İbrahim Özkeskin’in yanında terzi çıraklığına verdi. Yalıkavaklı Feride ile Akşam Sanat Okulunda okurken karşılaştılar ve daha sonra da evlendiler. Askerliğini yapıp geldikten sonra Bodrum Belediyesi Elektrik İdaresine memur olarak girdi. Ardından Bodrum Belediyesi Muhasebe Müdür Yardımcılığı, 1979-1989 yılları arasında da Bodrum Belediyesi Muhasebe Müdürlüğü yaptı. Bodrumspor’un efsane kalecisiydi.

1984 yılında Bodrum Belediyesi’ndeki muhasebe müdürlüğü görevinden istifa etti ve Belediye Başkanlığına aday oldu. Eşinin altınlarını bozdurarak seçim çalışmalarına başladı. Demokrasi Ve Katılımcı Belediyecilik anlayışıyla Bodrum’u hak ettiği yere halkın katılımıyla getirmek için aday olmuştu. Halktan kopuk uygulamalara son vermek için halktan yetki istemiştir. 26 Mart 1989 seçimlerinde 2912 oy alan Emin Anter SHP Bodrum Belediye Başkanı seçildi. 19.Belediye başkanı olarak Cevat Bilgiç’ten görevi devraldı. Yıllar önce babasına teklif edilen Belediye Başkanlığı oğluna nasip olmuştu. Seçimlerden beş gün sonra aybaşıydı ve maaşlar ödenecekti; hesaplarda haciz vardı, Yapı Kredi bankasından kendi parasını çekerek ihtiyacı olan personelin maaşını ödedi. Doğru zamanda doğru işler yapmaya gayret etti, halkı için gece gündüz çalıştı. Köylere hizmet götürdü, Belediye matbaası, ekmek fabrikası, mezbaha tesisleri, Halikarnas Balıkçısı müze alanı, Tansaş, Atatürk Heykeli bunlardan bazılarıdır. 103.2 de FM Bodrum Belediye Radyosu’nu kurdu. Ayrıca Bodrum Belediyesi Tiyatro Birimi de en önemli çalışmalarındandır.

1994 yılı yerel seçimlerinde aday olmasına rağmen seçimi kaybetti. Emeklilikle geçirdiği beş yıllık sürede halktan hiç kopmadı. Bodrumlular onu Cevat Şakir Mahallesindeki Çamlının kahvesinde, Umurca mahallesinde tavla oynarken, Mumcular pazarında, Yalıkavak kahvesinde, Kızılağaç köyünde cenazede, yarımadanın her bir noktasında düğünde, sünnette, mevlitte hep aralarında yanlarında gördüler. 1999 seçimlerinde yeniden ön seçimi kazanarak Cumhuriyet Halk Partisinden aday oldu. Kendisine inanıyordu, yarım bıraktığı hizmetleri tamamlamak için geliyordu. Daha çağdaş, daha rahat, sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan dünya standartlarını yakalamış hepimizin Bodrumunu yaşamak için ilkeli, dürüst, açık ve beklentisiz bir Bodrum için. Bodrumun gerçek sahibi olan çocuklarımıza hakkettikleri Bodrumu bırakmak için, birikimlerini vermeye geliyordu. Bodrum sorumluluğu ortak paydasında birleşerek ben değil biz demeyi bilen ekip anlayışıyla geliyordu.

1999 seçimlerinde tekrar CHP’den Bodrum Belediye Başkanı seçildi. Eski dönem Belediye Başkanı Tuğrul Acar’dan görevi devraldı. Verdiği sözleri tutacak, yarım kalan işleri tamamlayacaktı. Tekrar çok sevdiği Bodrum halkıyla beraberdi. Bodrum yolcu iskelesinin yapımı ilk işi oldu. 2000 yılının başlarında bir toplantı için gittiği İzmir’de rahatsızlanmış ve hastanedeki kontrollerinde ciğerlerinde hastalık teşhis edilmişti. Tedavi için Huston  M.B.Enderson Tıp Merkezi’ne gitti. Tedaviden sonra tekrar işinin başına yoğun tempoya geri döndü. Bodrum ‘da ve halkı ile mutlu iken hastalık tekrar nüksetti, Şubat 2001 de tedavi için tekrar Huston’a  gitti. M.B.Enderson Tıp Merkezinden 22 Mart 2001 gece saatlerinde çok uzaklardan acı haber geldi, Emin Başkan veda etmişti..

Artık Emin Anter sonsuzluğa yürümüştü. Üç gün sonra bütün Bodrumlular onu Güvercinlikte gözyaşları içerisinde karşıladı. Daha sonra evine getirildi. Evinden alınan cenazesi Cevat Şakir Caddesi boyunca eller üstünde Bodrum Belediyesi’ne getirildi. Bodrum Belediyesi önündeki cenaze törenine katılanlar arasında bulunan Deniz Baykal, Bodrum çok önemli bir evladını kaybetmiştir. Ben çok önemli bir çalışma arkadaşımı kaybettim demişti. Kos Belediye Başkanı da törene gelenler arasındaydı. Muğla Müftüsünün kıldırdığı cenaze namazında sonra Emin Anter’in cenazesi eller üstünde Türbe Mezarlığına taşınarak toprağa verildi. Mezarlık öylesine dolmuştu ki kimse ayak basacak yer bulamadı.

Emin Anter, tavrını her zaman sıradan insandan yana koyardı. Dar gelirli insanları çok önemserdi. Onları gözetir ve korurdu. Çözüm için uğraş verirdi, Bodrum için ortaya koyduğu hedefleri için hastalığına rağmen çalıştı, özellikle o yıllarda gündeme gelen su sorunu onu çok üzdü. Dalaman’dan denizin altından gelecek olan su projesine hayır demişti.

Bodruma ve Bodrum halkına adanmış bir ömür. Emin Anter gönüllerin başkanı oldu, sıradan insanların kapısını çaldığı ve derdine çare bulduğu, dürüst ve yiğit bir belediye başkanı olarak sonsuza kadar gönüllerde yaşayacaktır. İnsanlığı, dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile efsane olmuş bir insandır.

Ölümünün 20.yılında saygı ve şükranla anıyorum.

Ruhu şad mekanı cennet olsun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.