Bodrum Gündem

İHA-SİHA mı; Yoksa Turist mi?

Bayraktar firmasının keşif ya da taarruz amaçlı insansız hava araçları konusundaki üstün başarısı tartışılmaz. Türk Savunma Sanayii’ne katkısı 5 yıldızlı bir katkı.

İHA ve SİHA’ları ihraç da ediyoruz. Türkiye daha yeni Polonya ile değeri 2 milyar dolara yakın, ağırlıklı olarak SİHA satışı için el sıkıştı. İlk bakışta çok güzel bir haber. Üstelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi, ilk kez bir NATO ülkesine silah satmış olacağız.

AMA KAZIN AYAĞI ÖYLE DEĞİL!

Peki Polonya bunları hangi düşmana karşı alıyor? Tabii ki en yakın tehdit olarak gördüğü Rusya’ya karşı!

Rusya bu durumdan çok rahatsız oldu. Bu rahatsızlığını Ankara’ya da kuvvetli bir şekilde hissettirdi ve hissettirmeye devam ediyor.

Ama bir şeye daha hazırlanıyor. Türkiye’ye göndereceği turist sayısını kısma hazırlıklarına başladı bile. Belki ticarette de kısıtlamalara gidebilir.

HESAP ORTADA!

Pandemiden bir yıl önce, yani 2019’da Türkiye turizmden, 51.7 milyon turist ile toplam 34.5 milyar dolar gelir elde etti.

Türkiye’ye aynı yıl gelen, 7 milyon 17 bin Rus turist ile Rusya başı çekti.

Bu da, Rusların Türkiye’ye aşağı yukarı 5 milyar dolar tutarında döviz girdisi sağladığı anlamına geliyor.

Sadece bu mu? Türkiye Rusya’ya 2019’da, domatesten tekstile kadar 3.46 milyar dolarlık bir yığın mal ihraç etti.

Yani turizm ve ihracattan Rusya’dan normal şartlarda (pandemi dönemi hariç) yılda 8-9 milyar dolarlık bir gelir sağlıyoruz.

Rusya ile dış politikadaki pamuk ipliğine bağlı hassas dengeleri de bu işlere katmıyorum bile.

Diyelim ki Polonya’ya 2 milyar dolarlık (Daha az da!) İHA-SİHA sattın. Bunları üretmek için de diyelim ki 1 milyar dolarlık da ithalat yapmak zorundasın. Eeee, elde ne kaldı? 1 milyar dolar.

Peki Rus turizminden 5 milyar doları kazanırken ithalat yapıyor musun?

Hayır.

Tesisler zaten var, turistin yiyeceği tüm yiyecekleri zaten benim ülkemin çiftçisi, hayvancısı, gıda sanayicisi üretiyor. Ha, bilemedin, belki 5-10 milyon dolarlık yabancı içki ithal edersin. O kadar!

Üstelik İHA ve SİHA’lar için diyelim ki 500 işçiye ekmek iş sağlıyorsun, ama turizm için yüzbinlerce kişiye iş sahası açıyorsun.

MATEMATİK HOCANIZ MI ARIZALIYDI?

Yahu şu yukarıdaki sayısal kıyaslamalara bakınca, Polonya’ya İHA ve SİHA sattık diye sevinenlere bir soru sormak istiyorum:

Matematik hocanız mı arızalıydı arkadaşlar?

Ak Parti iktidarı, Dışişleri Bakanlığı’nı zaten tarihimizin en birikimsiz personeli ile doldurarak iğdiş ettiği için, bu konudaki dış politika yanlışınıza değinmeye bile gerek duymuyorum.

Kardeşim; dünyada onlarca, muhteşem İHA ve SİHA’larımızı alacak ülke varken, Polonya’ya satış yapıp arı kovanına çomak sokmanın alemi var mıydı?

29 Mayıs 2021-Cumartesi-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar